Kädentaitojen koulutukset keskiajalta nykyaikaan

Keskiajalla käsityöläisammatin salaisuudet opittiin työskentelemällä mestarin verstaassa. Mestari sai ottaa vain sen verran oppipoikia kuin kykeni opettamaan. Oppipoika työskenteli verstaalla ylläpitoa vastaan, kunnes saavutti kisälliltä edellytettävät taidot. Kisälliksi ylennetty oli jo palkkaa ansaitseva. Kisälli saavutti mestarin arvon, kun taidot katsottiin riittäviksi ja kun mestari kykeni luopumaan edullisesta työntekijästä. Mestarin arvon saatuaan kisälli saattoi perustaa oman verstaan.

 

Keskiajan käytännöistä voi ottaa mallia

Suomessa puu- ja verhoilualoilla on pitkät oppipoika-kisälli-mestari -perinteet. Koulutukset toteutetaan usein työpaikoilla, verkossa, osin lähiopetuksena, oppisopimuksella ja näiden eri yhdistelmillä. Näin voi jokainen hankkia joustavasti työelämässä tarvittavaa ammattiosaamista. Esimerkiksi nykyaikaiseksi artesaaniksi kouluttautuvat oppivat puu-, verhoilu- ja sisustusalan työpaikoilla, oppilaitoksessa ja verkossa. Osaamisvaatimukset vaihtelevat tutkinnosta, osaamisalasta ja työtehtävistä riippuen.

 

Puutuoteteollisuudessa osaamisvaatimukset kasvavat

Puutuotealan osaamisvaatimukset kasvavat tehokkuusvaatimusten ja digitaalisuuden myötä. Työtehtävät alalla vaihtelevat, mutta kaikissa töissä tarvitaan tietotekniikan perusosaamista. Monissa tehtävissä tarvitaan automaation, robotiikan, tuotannon ja koneiden ohjelmoinnin sekä kunnossapidon osaamista.

 

Verhoilijalla tulee olla tietoa yrittäjyydestä ja liiketoiminnasta

Verhoilijat toimivat usein yksityisinä elinkeinonharjoittajina ja yrittäjinä. Teollisuudessa verhoilijan on kyettävä tarkkaan verhoilutyöhön ja tuotannon työrytmiin. Perinteisessä verhoilutyössä tulee osata myös vanhat käsityötavat. Verhoilutöissä on eduksi, kun osaa korjata ja entisöidä vanhoja huonekaluja. Verhoilun erikoisosaajia ovat ajoneuvoverhoilijat, jotka tekevät autojen, veneiden, moottoripyörien ja asuntovaunujen uudelleenverhoilua tai entisöintiverhoilua.

 

Sisustusala sisältää useiden alojen osaamista

Sisustusalan työtehtäviin voi sisältyä erilaisia sisärakennustöitä, maalaus- ja päällystystöitä, sisustusten ja tilojen suunnittelua, kalusteiden valmistusta ja verhoilua. Sisustusalalla käytetään myös ICT:n mahdollisuuksia hyödyksi, kuten erilaisia 3D-sovelluksia, joilla pyritään tehostamaan suunnittelua ja myyntiä. Tästä ehkä tyypillisin esimerkki on keittiön suunnittelu. Sovelluksilla tehdään myös tilasuunnittelua, sisustussuunnitelmia, visualisointeja ja digistailausta.

 

Digitalisaatio vaikuttaa osaamisvaatimuksiin myös perinteisillä toimialoilla

Digitaalisuus on haaste ja mahdollisuus, joka koskee kaikkia sektoreita ja organisaatioita. Se vaikuttaa kaikkeen, mutta vaikutukset ovat erilaisia eri toimialoilla. Myös perinteisillä aloilla toimivien osaamista tulee kehittää digiaikaan. Kaikissa työtehtävissä tulee osata hyödyntää esimerkiksi tieto- ja viestintätekniikkaa tiedonhaun ja suunnittelun välineenä. Monet työskentelevät tietokoneohjattavilla CNC-työstökoneilla ja robotitkin alkavat yleistyä. Muutos luo uusia työpaikkoja ja tehtäviä.

 

Suomen Yrittäjäopisto tarjoaa kädentaidoista kiinnostuneille käytännönläheistä  koulutusta. Puuala, sisustus, verhoilu sekä vaatetus avaavat sinulle mielenkiintoisen uran käsityöammatin parissa. Lisäksi järjestämme yrityksille rekrytointi- ja täsmäkoulutuksia, ota yhteyttä ja kysy lisää.

 


Hannu Lakso
kehittämispäällikkö
hannu.lakso(a)syo.fi

Osaamista kehittämällä muutos on mahdollisuus, joka voi tuoda lisää vastuuta ja entistä mielekkäämpää työtä.

 

Arkistot