Tarvitsetko muutosta?

6.5.2024

Suomen yrittäjäopiston Agriblogi. Tarvitsetko muutosta?

Yhä useammin viljelijät pohtivat työnsä mielekkyyttä, kannattavuutta ja omaa elämää muutenkin. Onko tämä nyt sitä mitä haluan tehdä vielä toisetkin 20 vuotta? Töitä saattaa olla liikaa tai liian vähän. Tämä tarkastelu on tärkeää ja on pelkästään positiivista, että sitä tehdään. Kaikilla ihmisillä on oikeus elää oman näköistä elämää, myös viljelijöillä. Vaihtoehtoja muutokselle on monia; kouluttautuminen, palkkatyö tai muu yritystoiminta, tilan toiminnan kehittäminen tai siitä luopuminen. Jo pelkästään parempiin työskentelyolosuhteisiin panostaminen voi parantaa työn mielekkyyttä. Joskus muutosta ei edes tarvita, kun huomataan ja arvostetaan arjessa jo olevia hyviä asioita, sekin voi riittää.

Kuulokkeiden kuvake.
Kuuntele blogi tästä

Kun viljelijä punnitsee eri vaihtoehtoja, on vertaistuki tärkeää. Eri tilanteessa olevat viljelijät tuovat pohdintaan uutta näkökulmaa ja erilaisia kokemuksia. Maatalous alana muuttuu nopealla tahdilla ja on hienoa nähdä viljelijöitä, jotka ovat mukana aktiivisesti etsimässä omien arvojensa ja tavoitteidensa mukaisia ratkaisuja. Joskus ratkaisut saattavat olla myös vaikeita ja etenkin silloin on hyvä muistaa ketä ne palvelevat. On löydyttävä rohkeutta tehdä itsenäisesti omaa elämää koskevat päätökset.

Maatalousyrityksen liiketoiminnan ja johtajuuden kasvuohjelma- koulutushankkeessa on jo mukana joukko rohkeita maatalousyrittäjiä, joilla on hyvin erilaisia tavoitteita tilan tulevaisuuden suhteen. Koulutuksen aikana suunnitelmia mietitään talouden lisäksi myös oman ja perheen hyvinvoinnin kannalta. Vielä muutama paikka on vapaana. Tervetuloa mukaan pohtimaan mikä muutos voisi sinun kohdallasi olla.

Marja Alastalo.

Marja Alastalo

yritystoiminnan kouluttaja

marja.alastalo(a)syo.fi

Tutustu Agrin koulutuksiin