Muutos on luonnollinen osa yritystoimintaa

19.6.2024

Maatilan tuotantosuunnan alasajo ja uuden suunnan etsiminen on viime aikoina ollut keskusteluissa täällä meillä SyoAgrissa ja muuallakin. Ja minusta on väärin, että muutos leimataan niin helposti luovuttamiseksi ja eräänlaiseksi epäonnistumiseksi. Voi olla jopa, että karjasta luopuminen ja peltojen myynti koetaan jopa edellisten sukupolvien pettämiseksi. Eihän se noin voi olla. Muutos kuuluu yrityselämään, ja on vain kunniaksi yrittäjille, kun pystyvät isoihin päätöksiin tilanteen niin vaatiessa. Voi olla, että elän kuplassa, mutta omassa lähipiirissäni on tehty isoja muutoksia, mutta kaikki päätökset on tehty vapaaehtoisesti, tilanne realistisesti arvioiden. Lähipiiristä löytyy kokonaan vapaaehtoisella huutokaupalla myyty tila, metsitettyjä peltoja ja siihen liittyviä tilusvaihtoja, maidontuotannon lopettaneita useitakin, joissa uusina tuulina on palkkatyö, taloushallinnon yritystoimintaa, koneurakointia ja leipomo. Niin ja löytyy myös sikala, jossa on varastovuokrausta. Missään näistä ei ole ainakaan minulle välittynyt sellaista ”ranteet auki” tunnelma, vaan yrittäjät ovat kaikki tyytyväisiä muutoksen jälkeiseen tilanteeseen. Tai voi olla tosiaan, että omaan kuplaani en tilannetta näe selvästi. 

Kuulokkeet.
Kuuntele blogi äänitteenä

Kaikelle on aikansa

Kaikella liiketoiminnalla on elinkaarensa, kun asiaa tarkastelee yritystasolla. Olennaista on, että muutoksiin osaa varautua ja tehdä tarvittavat valmistelut ja päätökset ennalta. On tunnettu tosiasia, että ennakoiva ja vähittäinen muutos on vähemmän kivulias kuin pakottava, kertakaikkinen muutos. Osan tuollaisesta muutoksesta voi suunnitella hyvinkin paljon etukäteen ja se on osa strategiaa. Mutta osa muutokseen valmistautumisesta tapahtuu vain korvien välissä. Osa meistä osaa luontaisesti ottaa asiat sellaisina kuin ne tulevat, osalle se on vaikeampaa.  

Mitään ei synny tyhjästä

Mistä uudet toimeentulon lähteet sitten tulevat, kun jotain päättyy? Tyhjästä ne eivät synny, vaan usein ne ovat jo olemassa ja kyse on tekemisen painopisteen suuntaamisesta uudelleen. Muutoksen taustalla on realistinen lähtötilanteen arviointi, omien kykyjen ja resurssien arviointi ja sen jälkeen uuden liiketoiminnan arviointi. Kaikki nämä tapahtuvat limittäin, jopa yhtä aikaa. Jos muutos on harkittu, niin päätökseen ajaudutaan pikkuhiljaa. Joskus se aika sitten vaan tulee. Ja unohdamme menneet ja nautimme uusien asioiden haltuun ottamisesta.  

Muutoksen taustalla on realistinen lähtötilanteen arviointi, omien kykyjen ja resurssien arviointi ja sen jälkeen uuden liiketoiminnan arviointi.

Ilkka Raukola

Ilkka Raukola

yritystoiminnan kouluttaja

ilkka.raukola@syo.fi

Tutustu Agrin koulutuksiin