Olet yrityksesi tärkein resurssi

7.6.2024

Arjessamme on aina asioita, jotka joko antavat meille voimavaroja tai kuluttavat niitä. Oletko koskaan miettinyt, mitkä asiat tuovat sinulle voimavaroja maatalousyrittäjänä tai palkkatyöläisenä? Ovatko voimavarasi tasapainossa?

Kuulokkeet.
Kuuntele blogi äänitteenä YouTubesta.

Voimavarojen tunnistaminen on keskeistä hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Mieti, mitkä asiat tekevät sinut onnelliseksi, mitä odotat innolla ja mikä saa sinut tuntemaan olosi energiseksi. Mitkä asiat auttavat sinua selviytymään vaikeista tilanteista ja saavuttamaan tavoitteesi? Henkilökohtaisten voimavarojen kartoittamisessa voi auttaa voimavaraympyrä, joka jakautuu kahdeksaan osa-alueeseen: ihmissuhteet, koti, ravinto, arvot, harrastukset, liikunta, rentoutuminen ja uni sekä työ. Tarkastelemalla näitä osa-alueita voit pohtia, kuinka paljon kukin niistä tuo voimavaroja elämääsi. Jos jokin alue ei tuota lainkaan voimavaroja, on tärkeää pohtia, ovatko elämän osa-alueet tasapainossa.

Tiedätkö, mitkä asiat lisäävät voimavarojasi?

Katariina Kalliokoski

Työ on merkittävä osa elämää. Maatalousyrittäjänä työn voimavaroja voivat lisätä työn hallinnan tunne, mahdollisuus hyödyntää omia taitoja, työn monipuolisuus ja itsenäisyys, riittävät taloudelliset resurssit sekä työn merkityksellisyys. Jokainen meistä kokee asiat eri tavoin, ja mikä toiselle on voimavara, voi toiselle olla kuormittava tekijä. Esimerkiksi yksinäisyys, vähäiset sosiaaliset kontaktit sekä palautteen ja arvostuksen puute voivat tuntua raskailta. Myös maatilan taloudellinen tilanne vaikuttaa voimavaroihin; taloudelliset haasteet luonnollisesti kuormittavat.

Voimavarojen tunnistaminen edellyttää itsetuntemusta, joka vaatii pysähtymistä. Ilman pysähtymistä on vaikeaa ymmärtää, mitkä asiat ovat itselle tärkeitä. Kuormittavien asioiden analysointi sekä työssä että vapaa-ajalla kertovat myös paljon omista tarpeista ja arvoista.

Erityisesti kesäsesonkina, kun maatalousyrittäjillä on työtä ympäri vuorokauden, voimavaratekijöiden tunnistaminen on erityisen tärkeää jaksamisen kannalta. Kun perheasiat ovat kunnossa, se antaa voimia, mutta lepoa sekä unta ei tule unohtaa. Myös hetket luonnossa, harrastukset, liikunta tai puhelu ystävälle voivat tuoda arkeen tarvittavan hengähdystauon. Pienikin irtautuminen työstä voi riittää, kunhan se on mielekästä ja rentouttavaa.

Hyvinvointi on avain menestykseen.

Katariina Kalliokoski

Voimavarojen tunnistaminen on tärkeää, sillä vain tunnistamalla ne, voit vahvistaa juuri sinulle tärkeitä asioita. Muista, että olet oman yrityksesi tärkein resurssi, josta kannattaa pitää hyvää huolta. Hyvinvointi on avain menestykseen, ja se alkaa itsensä kuuntelemisesta ja arvostamisesta.

Kirjoittaja