PK-yrittäjä, turvaa bisneksesi!

Yritysturvallisuustoiminnalla suojataan yritykselle tärkeitä arvoja kuten henkilöstöä, toimintaa, tietoa, mainetta ja omaisuutta/ toimitiloja ja ympäristöä. Siihen kiteytyvät niin yrityksen laatujohtaminen, riskienhallinta ja varautuminen kuin henkilöstön hyvinvointi, koulutus ja perehdytys.

Yritysturvallisuutta voi siis ajatella yksinkertaisesti koko yrityksen toimintaa kattavana turvallisuutena.  Valitettavasti yritysturvallisuuteen liittyvät toiminnot saatetaan kuitenkin joskus lokeroida omaan laatikkoonsa. Tällöin ne eivät välttämättä toimi läpileikkaavana toimintona yrityksen kilpailukyvyn edistämiseksi ja tuottavuuden parantamiseksi.

Jatkuva riskien arviointi

Yritysturvallisuustoiminnan ytimessä ovat riskien tunnistaminen ja niiden arviointi sekä näistä johdetut varautumistoimet. Yritysturvallisuuden kaikissa toimissa kannattaa hyödyntää jo valmiiksi mietittyjä asioita kuten standardeja sekä yhteistyötä niin viranomaisten kuin muiden yritysten kanssa.

Turvallisuus on alati muutoksessa olevan ja epävakaan toimintaympäristön avainsanoja tänä päivänä niin yrityksille kuin yksityisillekin henkilöille. Yrityksen kohtaamia uusia ja vanhoja riskejä on arvioitava jatkuvasti.

Turvallisuuskulttuuri on käytännön tekoja

Yrityksen turvallisuuskulttuuri on avainasemassa turvallisuutta luotaessa, sillä käytännön teot tapahtuvat operatiivisella tasolla. Jotta yritysturvallisuutta tuottava riskinhallinta on tehokasta, koko henkilökunnan tulee ymmärtää siihen liittyvät syyt ja seuraukset sekä sisäistää siihen liittyvät toimintatavat. Turvallisuusjohtaminen on olennainen ja kiinteä osa yrityksen kaikkien toimintojen johtamista.

Turvallisuuskulttuurin yksi tärkeimpiä tuottajia onkin oikein kohdennettu koulutus. Koulutuksiin on tänä päivänä saatavissa hyviä koulutusportaaleja. Koulutuksissa on tärkeää muistaa, että niistä tehdään mitattavia ja oman yrityksen näköisiä.

Turvallisuuden näkyväksi tekemisessä ja mittaamisessa tulee muistaa myös positiiviset havainnot ja muutokset. Usein nimittäin sorrutaan mittaamaan vain turvallisuuspoikkeamien määrää, ja unohdetaan kannustaa henkilöstöä positiivisista muutoksista.

Kyber- ja hybridiuhat ovat sekä yritysten että yhteiskunnan yhteinen asia

Tämän päivän yritysturvallisuuden haasteita ovat kyber- ja hybridiuhat, jotka ovat myös osa yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta. Yhteiskunnan kannalta on merkittävää, kuinka yritykset onnistuvat hoitamaan yritysturvallisuuteensa kohdistuvat uhat. Meidän jokaisen teoilla ja toiminnalla on merkitystä myös kyber- ja hybridihaittojen vähentämisessä.

Useat yritysturvallisuuden osa-alueet ovat asioita, jotka yrityksen tulee itse hoitaa eikä niitä voi kokonaan ulkoistaa. Yritysturvallisuuden erityisosaajia kuitenkin tarvitaan ja heitä kannattaa käyttää apuna.

Sanotaan, että kannettu vesi ei pysy kaivossa. Ehkä tässäkin asiassa niin, mutta jos kaivoa ei ole lainkaan eikä tiedä minne se tulee sijoittaa tai kuinka kaivaa, tällöin kannatta olla yhteydessä erityisosaajaan.

 

Yrittäjäopisto toteuttaa yhdessä SK Protect Oy:n kanssa ”Yritysturvallisuus pk-yrityksissä” -hanketta Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueella. Lue lisää Yritysturvallisuus -hankkeesta.

 

 

Erkki Kerola
vanhempi turvallisuusasiantuntija
SK Protect Oy

Turvallisuusjohtaminen on olennainen ja kiinteä osa yrityksen kaikkien toimintojen johtamista.

 

Arkistot