Kirsi Övermark ja Jarkko Björkbacka

Vinkkejä yrityksen talouden hallintaan ja suunnitteluun

Tässä blogikirjoituksessa yritystoiminnan kouluttajat Kirsi Övermark ja Jarkko Björkbacka keskustelevat budjetoinnin tärkeydestä.

Yrityksissä tapahtuva budjetointi on monimuotoista. Syksy käynnistää isossa osassa yrityksiä tulevan vuoden budjetoinnin, vaikka maailmalla ja markkinoilla tapahtuu nopeita muutoksia. Muutokset pistävätkin ajattelemaan, että koko ensi vuoden ennustaminen on vaikeaa ja turhaa. Budjetointijaksot ovatkin nopeiden muutosten myötä lyhentyneet. Yleisin budjetointitapa erityisesti pk-sektorilla taitaa kuitenkin edelleen olla ei-budjetointi. Ei siis budjetoida, varsinkaan kokonaista vuotta etukäteen, vaan reagoidaan. Kannattaisiko kuitenkin aloittaa edes pienesti?

Kannattaako budjetointi aloittaa?

Kirsi Övermark: Kyllä kannattaa, ennakointi ja reagointi on tärkeää! Varsinkin tässä tilanteessa, jossa kustannukset voivat nousta nopeassakin tahdissa, esimerkkinä sähkön hinnan nousu. Nykyisten sähköisten taloushallinnon ohjelmien myötä budjetoinnista on tullut helpompaa ja kevyempää, näin se soveltuu myös pienen yrityksen työkaluksi oman liiketoiminnan seuraamiseen ja kehittämiseen.

Miten aloittaa budjetoinnin seuraaminen pienessä yrityksessä?

Jarkko: Björkbacka: Tuloslaskelman tasoinen budjetti riittää kyllä hyväksi aluksi. Useinhan tilitoimisto toimittaa yrittäjälle kuukausittain tuloslaskelman ja taseen. Ja todennäköisesti siellä näkyy viereisessä sarakkeessa myös edellisen tilikauden vastaavat luvut. Näitäkin seuraamalla saa jo jotain käsitystä, mutta kyllä minä ainakin yrittäjänä toivoisin yhden rivin avaamista tarkemmin ja se on liiketoiminnan muut kulut. Tuloslaskelmassa se rivi kätkee sisäänsä usein monia asioita. Siellä saattaisi myös olla niitä arkipäivän pieniä säästöjä, mistä lähteä liikkeelle. Ensi vuotta silmällä pitäen perkaisin läpi tätä mennyttä vuotta ja tekisin arviota ensi vuodesta. Toimittaisin luvut tilitoimistoon ja pyytäisin syöttämään ne budjettilukuina ensi vuodelle. Kun sitten tammikuun jälkeen saisin ensimmäisen tuloslaskelman, niin vieressä olisikin budjettiluvut. Silloin olisi helpompi myös reagoida.

Kirsi Övermark: Olen kyllä samaa mieltä Jarkon kanssa. Korostan tulevan vuoden arvioinnin tärkeyttä, varsinkin jos on suunnitteilla investointeja tai uusien työntekijöiden palkkaamista. Rohkeasti vaan yhteyttä omaan tilitoimistoon budjetointiasiassa, sieltä löytyy osaamista ja työkaluja budjetoinnin toteuttamiseen.

Yhteenvetona Kirsi ja Jarkko toteavat, että budjetoinissa kannattaa todellakin tarttua toimeen. Ja mahdollisuushan budjetointia on myös opetella, muistuttavat Kirsi ja Jarkko.

Kirsi Övermark.

Kirsi Övermark
yritystoiminnan kouluttaja
kirsi.overmark(a)syo.fi

Jarkko Björkbacka.

Jarkko Björkbacka
yritystoiminnan kouluttaja
jarkko.bjorkbacka(a)syo.fi


Katso lisätietoja Sisäisen laskennan osaajan koulutus verkossa tai jos haluat lähteä liikkeelle pienimuotoisemmin, niin katso Koulutuskauppamme kurssia Budjetoinnin perusteet

Arkistot