Päivi Mäkinen SYOagrin blogissa.

Kurkistus maatalouden menoihin

Juuri tänään on se päivä, jolloin kannattaa istahtaa alas, kaivaa esille viimevuotinen tilinpäätös ja alkaa laskea, lajitella ja laskea uudelleen maatalouden menoja.

Joka tuutista media syöttää tietoja maatalouden menojen kasvuista, mitä suuremmista prosenteista ja euromääristä. Uutisotsikot voivat saada heikottamaan, jollet todella tiedä oman maatilan menojen tilannetta. Kaikki kustannukset eivät ole nousseet kahta- tai kolmeasataa prosenttia.

Kuulokkeiden kuvake.
Voit kuunnella blogin myös podcastina, klikkaa kuulokkeiden kuvaa.

Menojen jaottelun voi kuvata esimerkiksi ympyrädiagrammilla, jolloin eri menoerien keskinäistä suhdetta on helpompi arvioida. Eri menoerien osuus koko piirakasta voi auttaa hahmottamaan, mihin oikeasti kannattaa alkaa kiinnittää enemmän huomioita. Mikä taas on sen verran pieni osuus, että vaikka sen kasvu olisikin kova, se ei tilannetta juurikaan hetkauta suuntaan eikä toiseen.

Kun menot on jaoteltu oman maatilan kannalta tarpeellisiin eriin, voit, kukin menoerä kerrallaan, pohtia niiden muutosta. Yksittäisten menoerien arvioiduilla kasvuprosenteilla pääset uuteen varauduttavaan kokonaismenojen määrään. Tämä auttaa hahmottamaan tilannetta koko maatilan talouden näkökulmasta ja tekemään tarkempia varautumissuunnitelmia sekä käytännön toimia taloustilanteen hallitsemiseksi.

Mutta menojen jaottelukaan ei todennäköisesti riitä. Monen menoerän kohdalla on pohdittava myös vaihtoehtoisia ratkaisuja. Voiko ko. menoerää hallita muilla keinoin. Ne menot, jotka ovat oman tilan menoympyrässä suurimmat lohkot, niissä tehtävät muutokset tuottavat yleensä parhaimman hyödyn. Joidenkin lohkojen kohdalla muutosten kanssa kannattaa olla varovainen, muutokset kun voivat johtaa myös tulopuolella eurojen vähenemiseen.

Muun muassa näitä asioita voit pähkäillä talouskoulutuksissamme, joita lähtee liikkeelle syksyn mittaan monenlaisia. Otapa yhteyttä ja lähde sinäkin mukaan.

Päivi Mäkinen.

Päivi Mäkinen

koulutuspäällikkö

paivi.makinen(a)syo.fi

050 342 9350

Arkistot