Tulevaisuudessa bisneksen ennustetut ansaintamallit siirtyvät yhä enemmän kiertotalouteen, dematerialisaatioon eli tuotteista palveluihin, teknologian hyödyntämiseen optimoinnissa ja jakamistaloudelle*. Kyse ei ole marginaalisesta bisneksestä vaan Sitran arvion mukaan hiilineutraalius luo 6 000 miljardin euron suuruiset markkinat älykkäille vihreille ratkaisuille vuoteen 2050 mennessä.
Liikkeelle voi lähteä oman toiminnan tarkastelusta. Voi tunnistaa toiminnan vaikutukset ja löytää keinoja kehittää liiketoiminnan osa-alueita ekologisemmaksi. Työkaluja on tarjolla monia. Suomen Yrittäjien julkaisema yrittäjän ilmasto-opas esittelee 80 keinoa, kuinka voi hillitä ilmastonmuutosta, saavuttaa kustannussäästöjä ja samalla parantaa bisneksen kannattavuutta. Sitran kokoama Hiilineutraaliuden rakennuspalikat työkalupakki -oppaan (pdf) avulla yritykset voivat kehittää liiketoimintaansa vähähiilisemmäksi ja puhtaammaksi.
Tässä seitsemän tapaa kehittää uusi kestävä kiertotalousbisnes
- Kehitä tuotteesta palvelu. Palvelussa asiakas maksaa hyödystä, ei omistuksesta. Esimerkiksi Reima Play tarjoaa lastenvaatepalvelua kuukausimaksua vastaan.
- Korvaa nykyinen uusiutumaton materiaali uusiutuvalla. Tarjoa kuluttajille puhtaita vaihtoehtoja korvaamaan myrkylliset, saastuttavat ja ei-kierrätettävät tuotteet.
- Kehitä ratkaisu tuotteiden ylläpitoon, huoltoon ja korjaukseen. Esimerkiksi Oikiat design Oy loi vaatelaastarin, joka soveltuu paikkaamiseen, peittämiseen ja koristeluun.
- Panosta tuote- ja palvelusuunnitteluun, joka pidentää tuotteen elinkaarta, tehostaa prosessia ja minimoi hukkaa. Kestävällä palvelumuotoilulla luodaan pohja kiertotalouden onnistumiseen.
- Luo bisnesmalli hyödyntäen jätevirtoja. Resurssiviisautta on käytöstä poistettujen tuotteiden ja materiaalien hyödyntäminen uusien tuotteiden valmistuksessa. Kierrätettäviä raaka-aineita löytyy kuluttajilta, teollisuudesta, rakentamisesta ja maataloudesta. Esimerkiksi elintarviketeollisuuden jätteitä (mäskejä) hyödynnetään niin bioenergian tuotannossa kuin kosmetiikkateollisuudessakin.
- Perusta jakamisalusta. Kaikkea ei tarvitse omistaa itse. Digitaalisen palvelualustan avulla voit aktivoida ihmiset jakamaan, vaihtamaan ja vuokraamaan tiloja, tavaroita ja työkaluja. Esimerkkejä ovat kotimajoitus, liikenne-ajoneuvot, työkalut, asusteet, ruoka, yms. Verkkokirpputori Tori.fi on kaikille tuttu alan suurin toimija Suomessa.
- Konsultoi ja valmenna. Ympäristövaikutusten laskentapalveluille on kysyntää. Voit myös suunnata valmennuksesi suoraan yksityishenkilöille ja tehdä vaikuttajaviestintää. Esimerkiksi Upright Project Oy tarjoaa yrityksille laskurin mitata vaikuttavuutta.
* Lähde: Demos Helsinki, Futures Brief The consumer business models of the future
Kiertotalousyrittäjyydestä keskustellaan maksuttomassa Futurebisnes-webinaarissa 8.9.2020.
Tervetuloa mukaan!
Nina Maarit Partanen
Bisnesvalmentaja, Project IMPACT Oy
Webinaari on osa FutureBisnes-hanketta, jota toteuttaa Suomen Yrittäjäopisto ja rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta.