SYOblogi, 7 keinoa kiertotalousbisnekseen, Nina Partanen.

7 keinoa kiertotalousbisnekseen

Kiertotaloutta ja jakamistaloutta

Tulevaisuudessa bisneksen ennustetut ansaintamallit siirtyvät yhä enemmän kiertotalouteen, dematerialisaatioon eli tuotteista palveluihin, teknologian hyödyntämiseen optimoinnissa ja jakamistaloudelle*.

Kyse ei ole marginaalisesta bisneksestä vaan Sitran arvion mukaan hiilineutraalius luo 6 000 miljardin euron suuruiset markkinat älykkäille vihreille ratkaisuille vuoteen 2050 mennessä.

Liikkeelle voi lähteä oman toiminnan tarkastelusta. Voi tunnistaa toiminnan vaikutukset ja löytää keinoja kehittää liiketoiminnan osa-alueita ekologisemmaksi. Työkaluja on tarjolla monia.

Suomen Yrittäjien julkaisema yrittäjän ilmasto-opas esittelee 80 keinoa, kuinka voi hillitä ilmastonmuutosta, saavuttaa kustannussäästöjä ja samalla parantaa bisneksen kannattavuutta.

Sitran kokoama Hiilineutraaliuden rakennuspalikat työkalupakki -oppaan (pdf) avulla yritykset voivat kehittää liiketoimintaansa vähähiilisemmäksi ja puhtaammaksi.

Sitran arvion mukaan hiilineutraalius luo 6 000 miljardin euron suuruiset markkinat älykkäille vihreille ratkaisuille vuoteen 2050 mennessä.

Tässä seitsemän tapaa kehittää uusi kestävä kiertotalousbisnes

1. Kehitä tuotteesta palvelu.

Palvelussa asiakas maksaa hyödystä, ei omistuksesta. Esimerkiksi Reima Play tarjoaa lastenvaatepalvelua kuukausimaksua vastaan.

2. Korvaa nykyinen uusiutumaton materiaali uusiutuvalla.

Tarjoa kuluttajille puhtaita vaihtoehtoja korvaamaan myrkylliset, saastuttavat ja ei-kierrätettävät tuotteet.

3. Kehitä ratkaisu tuotteiden ylläpitoon, huoltoon ja korjaukseen.

Esimerkiksi Oikiat design Oy loi vaatelaastarin, joka soveltuu paikkaamiseen, peittämiseen ja koristeluun.

4. Panosta tuote- ja palvelusuunnitteluun

Tuote- ja palvelusuunnittelu pidentää tuotteen elinkaarta, tehostaa prosessia ja minimoi hukkaa. Kestävällä palvelumuotoilulla luodaan pohja kiertotalouden onnistumiseen.

5. Luo bisnesmalli hyödyntäen jätevirtoja.

Resurssiviisautta on käytöstä poistettujen tuotteiden ja materiaalien hyödyntäminen uusien tuotteiden valmistuksessa. Kierrätettäviä raaka-aineita löytyy kuluttajilta, teollisuudesta, rakentamisesta ja maataloudesta. Esimerkiksi elintarviketeollisuuden jätteitä (mäskejä) hyödynnetään niin bioenergian tuotannossa kuin kosmetiikkateollisuudessakin.

6. Perusta jakamisalusta.

Kaikkea ei tarvitse omistaa itse. Digitaalisen palvelualustan avulla voit aktivoida ihmiset jakamaan, vaihtamaan ja vuokraamaan tiloja, tavaroita ja työkaluja. Esimerkkejä ovat kotimajoitus, liikenne-ajoneuvot, työkalut, asusteet, ruoka, yms. Verkkokirpputori Tori.fi on kaikille tuttu alan suurin toimija Suomessa.

7. Konsultoi ja valmenna.

Ympäristövaikutusten laskentapalveluille on kysyntää. Voit myös suunnata valmennuksesi suoraan yksityishenkilöille ja tehdä vaikuttajaviestintää. Esimerkiksi Upright Project Oy tarjoaa yrityksille laskurin mitata vaikuttavuutta.

* Lähde: Demos Helsinki, Futures Brief The consumer business models of the future

Maksuton webinaari

Kiertotalousyrittäjyydestä keskustellaan maksuttomassa Futurebisnes-webinaarissa 8.9.2020. Tervetuloa mukaan!

Webinaari on osa FutureBisnes-hanketta, jota toteuttaa Suomen Yrittäjäopisto ja rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta.


Nina Maarit Partanen
Bisnesvalmentaja, Project IMPACT Oy

Niina Partanen

Arkistot