Ilkka Raukola SYOagrin blogissa.

Saippuapalaa pyydystämässä

Kuuntelin taannoin Luonnonvarakeskuksen raporttia maatalouden tuotantopanosten saatavuudesta. Tutkija kertoi heti aluksi, että tutkimus on pääosin tehty syksyllä 2021. Josta tiedosta oma selkäydinreaktioni oli, että eipä ole kovinkaan ajankohtainen raportti, niin paljon on maailma muuttunut viime kuukausina. Mutta kun kuuntelua jatkoi, niin alkoi avautua se, miten riippuvaisia olemme tuonnista. Uusi tieto oli minulle se, että esimerkiksi kaikki kasvinsuojeluaineet tulevat ulkomailta.

Kuuntele blogi podcastina
klikkaamalla kuulokkeita.

Omavaraisuuden kasvattaminen ei ole aina niin yksinkertaista

Jos kasvinsuojelusta päätettäisiin luopua, olisi satotason menetys kymmeniä prosentteja, joidenkin erikoiskasvien tuottaminen osoittautuisi lähes mahdottomaksi. Loppupäätelmä oli, että kaikki maatalouden omavaraisuuden kasvattaminen on kannatettavaa, mutta ei ollenkaan yksinkertaista. Toinen loppupäätelmä oli, että isossa kuvassa tuotantopanosten saatavuus ei Suomessa ole ongelma, mutta hintataso tulee jatkumaan korkealla.  

Toimintaympäristön muutokset rajuja

Pohdin näitä asioita siksi, että olen tekemässä SyoAgrin koulutusmateriaaliin toimintaympäristön analysoinnin verkkokurssia. Ja kurssi on sellainen märkä saippuapala, josta en saa kiinni. Niin moni asia on muuttunut ja helposti sortuu itsestäänselvyyksiin.Toimintaympäristön realistinen analysointi on kuitenkin tavattoman tärkeää, kun yrittäjä miettii liiketoimintansa suuntaviivoja.

Uhkia ja mahdollisuuksia

On tunnettu tosiasia, että ne, jotka tunnistavat toimintaympäristön mahdollisuudet ja uhat, myös menestyvät. Uhkia on maataloudessa helppo nähdä; korot nousevat, tuotantopanosten hinnat pysyvät korkealla, työvoiman saatavuus vaikeutuu ja ruoan hinnan nousu siirtää kulutusta halvempiin elintarvikkeisiin. Mutta entä ne mahdollisuudet? Kustannustehokas ja laajaperäinen tuotanto, oikeaan aikaan tehty investointi, hallittavissa oleva lainamäärä ja uusien asioiden oppimiskyky. Ehkä joistain tuollaisista elementeistä mahdollisuudet nousevat. Ne, jotka johtamiskoulutukseen lähtevät, saavat tietää millainen toimintaympäristöverkkokurssista tuli.  

Hyvää kesää kaikille omasta ja koko SyoAgrin puolesta!  


Ilkka Raukola.

Ilkka Raukola
yritystoiminnan kouluttaja, SYOagri
ilkka.raukola@syo.fi


Arkistot