Päivi Mäkinen SYOagrin blogissa.

Toimintaympäristö haastaa oman maatilan riskinkestokyvyn tarkasteluun 

Monen maatilan toimintaympäristö on tällä hetkellä sumun peittämä. Ympärillä tapahtuu asioita, joiden etenemisen tahtia, lopputulosta tai vaikuttavuutta on vaikea ennakoida. Asioita, joihin ei pysty itse vaikuttamaan, mutta joiden seuraukset tulevat, tavalla tai toisella, joka tapauksessa koskettamaan myös yksittäistä maatilaa, yksittäistä yrittäjääkin. 

Kuuntele blogi podcastina
klikkaa kuulokkeita.

 Tällaisessa ajassa, ehkä viisain ja järkevin, toimenpide on tarkistaa oman maatilan tilannetta kriittisesti. Hahmotella oman maatilan riskinkestokykyä ja pohtia samalla syvällisesti myös omia tavoitteita niin yritystoiminnalle kuin koko elämälle. 

 Maatilan riskinkestokyvyssä erityisen tarkastelun kohteena ovat rahoitusjärjestelyt, ja kriittinen pohdinta, mistä löytyy tarvittaessa joustovara. On hyvä miettiä suunniteltujen investointien aikataulua ja varautua tekemään uudenlaisia päätöksiä uusille askelmerkeille. Katse on suunnattava myös tuotantoon, niin eläinrakennusten sisällä kuin pellollakin. Ovatko tuotannon eri osat tasapainossa, mistä löytyy joustonvara.  

 Vähitellen, eri asioita selvitellessä, pohtiessa, miettiessä, tutkiessa, niiden takaa on nähtävissä koko maatilan tilanne ja paras vaihtoehto etenemiselle. Jonakin päivänä, kun toimintaympäristön sumu selvenee, yritystoiminnan suunnitelmilla on tukeva pohja ja itse yrittäjä on entistä vahvempi suuntaamaan parasta tavoitetta kohti. 

Oman maatilan riskinkestokyvyn arviointi samoin kuin omien tavoitteiden tarkasteleminen vaatii yrittäjältä paljon. Samalla nämä kuitenkin ovat hyviä mahdollisuuksia lisätä omaa osaamista. Tarjolla olevat koulutuksemme antavat mahdollisuuden ja hyvän pohjan tähän työhön. Aihekohtaisten webinaarien rinnalla tarjoamme henkilökohtaista ohjausta niin paljon kuin tarvitset omien tehtävien ja laskemien avuksi, joita juurikin tehdään oman maatilan tilanteen selvittämiseksi ja suunnitelmien laatimiseksi.  

Ota siis koulutus avuksi ja lähde vankistamaan omaa maatilaa systemaattisesti ja suunnitelmallisesti. 

Päivi Mäkinen.

Päivi Mäkinen
koulutuspäällikkö, SYOagri
paivi.makinen(a)syo.fi

Arkistot