Sari Kauppila.

Sari Kauppila – Taideteollisuuden perustutkinto, artesaani

Hoitoalan ammattilainen yhdisti työn ja harrastuksen

Ilmajokisella Sari Kauppilalla on pitkä kokemus ja laaja osaaminen hoitoalalta. Hän on suorittanut peräti neljä hoitoalan tutkintoa. Hoitoalalla hän on työskennellyt siitä saakka, kun valmistui lähihoitajaksi 25 vuotta sitten.

Tällä hetkellä Sari työskentelee kätilö-terveydenhoitajana äitiys- ja perhesuunnittelu­neuvolassa Seinäjoella. Hiljattain Sari on kuitenkin valmistunut Suomen Yrittäjäopistolta kädentaitojen ohjaajaksi.

Miten ihmeessä hän päätyi opiskelemaan ihan uutta alaa?

Uudelle alalle kiinnostuksen perässä

–  Olen koko ikäni ollut käsillä tekijä ja kiinnostunut kaikenlaisesta käsityöstä ja askartelusta. Viime vuosina into on vain lisääntynyt, ja samaan aikaan aloin kaivata uusia tuulia työelämään. Aloin miettiä, olisiko mahdollista jatkossa yhdistää työhistoria ja harrastushistoria ja saada niistä itselle muokattua uusi, mielekäs työ, Sari kertoo.

Sari oli törmännyt Suomen Yrittäjäopiston mainokseen netissä etsiessään uusia työpaikkoja ja koulutuksia. Monimuoto-opiskelu ja henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma kuulostivat hyvältä. Näin aikaisemmin hankkimansa osaaminen tunnistettiin ja tunnustettiin osaksi uusia opintoja.

Monimuoto-opiskelu taas mahdollisti pääosin kotona opiskelun. Lähiopetuspäivät olivat vaihtoehtoisesti Tampereella tai Teuvalla. Molempiin Sarin oli kohtuullisen helppo matkustaa.

”Vaikka verkko-opiskelu sopi paremmin arkeeni, olivat lähiopetusjaksot silti antoisampia.”

Sari Kauppila

Opintoihin kuuluu paljon verkko-opintoja. Sarin mukaan oppimisalustat olivat helppoja käyttää. Hän sanoo verkkokokonaisuuksien olevan selkeitä ja oppimateriaalien hyvin mitoitettuja kurssien laajuuteen.

– Vaikka verkko-opiskelu sopi paremmin arkeeni, olivat lähiopetusjaksot silti antoisampia. Opettaja Soile Moision huumorintaju ja mahtava tsemppaaminen auttoivat myös niissä kohdissa, kun oma motivaatio oli hetkellisesti vähentynyt.

”Opinnot antoivat minulle todella paljon”

Sari kehuu opiskeluiden kannustavan myös yrittäjyyteen. Oman yrityksen perustamiseen voi saada hyvän opastuksen Suomen Yrittäjäopistolta

Koronarajoitusten takia kädentaitojen ohjaajaopiskelijat eivät päässeet suorittamaan kaikkia tarvittavia ohjausopintoja työpaikoilla.

Sen sijaan järjestettiin pienempiä ryhmiä, joissa he ohjasivat toisiansa. Sari mainitsee tämän olleen opettavaista, koska samalla sai havainnoida toisten ohjaamistaitoja. Se on hyvin tärkeää oman oppimisen kannalta.

Sari kertoo opintojen antaneen hänelle todella paljon. Hän kertoo oppineensa valjastamaan oman osaamisensa ryhmien ohjaamistyöhön ja suunnittelemaan ja toteuttamaan kädentaitojen ohjausta.

Sari Kauppila esittelemässä tekemiään taidepäiväkirjoja.
Sari Kauppila esittelemässä taidepäiväkirjoja.

– Opin käyttämään ohjaustyössä monipuolisesti hyväkseni sekä uran aikana kertynyttä hoitajan ammattitaitoa että vuosien harrastamisesta hankittua kädentaito-osaamista. Pääsin sinuiksi uusien oppimismenetelmien kanssa ja opin myös uusia mielenkiintoisia kädentaitoja!

Intoa ja ideoita somen kehittämiseen

Opiskelun motivoimana Sari sai paljon intoa ja ideoita omien somekanaviensa sisällön kehittämiseen.

Hän perusti oman Facebook-sivun Sari’s artsy corner ja kehitti Instagram-tiliään. Molemmilta sivustoilta aukeaakin kokonaan erilainen ja värikäs maailma!

Sari Kauppilan Facebook-sivun etusivu - Nasumuori.
Sari Kauppila sai paljon uutta ideaa opinnoista perustamansa Facebook-sivun kehittämiseen. Kuva: kuvakaappaus Facebook-sivulta.

Opiskelun imu vie mennessään

Sari on jatkanut vielä opintojaan SeAmk:n avoimessa ammattikorkeakoulussa. Hän suorittaa tällä hetkellä kohtaamistaiteen ohjaajan opintoja.

Toiveena on tulevaisuudessa yhdistää hoitotyön osaaminen kädentaitoihin toimimalla esimerkiksi terapeuttisten kädentaitoryhmien ohjaajana.

Mikäli opiskeluintoa riittää, Saria kiinnostaisivat myös taideterapiaopinnot. 

Elämäntilanteen mukaan muokattavat opinnot

– Suosittelen Kädentaitojen ohjaajan koulutusta kädentaitajille, jotka miettivät ohjaajaksi tai yrittäjäksi ryhtymistä. Se sopii myös hoitajille, jotka haluavat rikastuttaa oman työyksikkönsä asiakkaiden elämää ohjaamalla heille kädentaitoja.

– Opiskelu Suomen Yrittäjäopistolla on monipuolista ja helposti muokattavissa jokaisen elämäntilanteeseen sopivaksi. HOKS eli henkilökohtainen osaamisen kehittämisen suunnitelma auttaa valitsemaan kursseja, jotka tukevat pyrkimyksiäsi ja suunnitelmiasi, Sari rohkaisee.

Kiinnostavatko kädentaidot sinua?

Tutustu Kädentaitajojen ohjaajan koulutukseen.

Kädentaitojen ohjaajan koulutukseen on jatkuva haku. Järjestämme myös infotilaisuuksia verkossa, joihin voit tulla tutustumaan koulutukseen.

Kädentaitojen ohjaajana sinua odottavat mielenkiintoiset tehtävät!

Arkistot