nuoli-alas-ylos-80-sininen

Liikeidea – helppo nakki?

maaliskuu 28, 2019

Hyvän, toimivan ja menestyvän yrityksen perustaminen alkaa siitä, että yritysidea jalostetaan toimivaksi liikeideaksi ja edelleen liiketoimintatoimintasuunnitelmaksi kannattavuuslaskelmineen. Liikeidean tulisi vastata ainakin neljään kysymykseen:

  1. Mitä myyt – tuotetta vai palvelua?
  2. Kenelle – kuka on asiakkaasi, kuka hyötyy ja todella tarvitsee palveluasi tai tuotettasi?
  3. Miten – verkkokauppa, kivijalkamyymälä vai yritysten välistä kauppaa?
  4. Miksi – kysymys, johon vain sinä tiedät vastauksen. Onko sinulla ilo ja palo yrittää ja toteuttaa?

Kannattaa miettiä, voiko tuotteesi tai palvelusi menestyä markkinoilla – onko sille kysyntää tai onko nk. markkinarako löydettävissä? Miten ideasi erottuu muista, onko se ainutlaatuinen tai räätälöitävissä asiakkaan tarpeen mukaan?

 

Liikeidean pitää olla sen verran realistinen, että se on toteuttamiskelpoinen.  Kilpailutilanne ja toimiala vaikuttavat paljon. Yrityksen liikeidean tulisi olla sellainen, jossa tuote ja/tai palvelu olisi jotenkin, vaikka vain ihan hitusen, erilainen kuin ne sadat muut.  Pohdi, mitä lisäarvoa liikeideasi tarjoaa asiakkaalle eli, mikä saa asiakkaan ostamaan tuotettasi tai palveluasi? Sillä ilman maksavia asiakkaita ei ole kannattavaa liiketoimintaa. Mieti, miten autat asiakasta ostamaan ja maksamaan. Rakastu itse ideaasi – ellet itsekään ole innostunut, kuinka asiakas voisi olla? Kun seisot oman tuotteesi tai palvelusi takana ja innostuksesi näkyy, myös asiakas kiinnostuu.

 

Liikeideaa pyöritellessä pikkuhiljaa muokkautuu myös ajatukset asiakkaista, kilpailijoista, hinnoittelusta, tarvittavasta rahoituksesta, markkinointikeinoista ja ennen kaikkea omasta osaamisestasi sekä voimavaroistasi. Lähtökohtana on, että sinun tulee panostaa vähintään 110 prosenttia ja ainakin ensimmäisten vuosien aikana olla valmis tekemään aivan kaikkea – vessan pesusta tuiki tärkeään verkostoitumiseen. Muista, että olet osa yrityksesi brändiä.

 

Uuden yrityksen perustaminen kannattaa siis suunnitella hyvin. Silloin yritys on useimmiten toiminnassa vielä vuosien kuluttua ja sen toiminta on kannattavaa. Yksin ei tarvitse jäädä, sillä saatavilla on paljon laadukasta neuvontaa ja apua. Suomen Yrittäjäopistossa voit hioa liikeideaasi ja laatia liiketoimintasuunnitelman yrittäjävalmennuksessa joko lähiopetuksessa tai verkko-opintoina ja samalla suoritat yrittäjän ammattitutkinnon. Tukenasi ovat kokeneet yritystoiminnan kouluttajat verkostoineen.

Rakastu itse ideaasi – ellet itsekään ole innostunut, kuinka asiakas voisi olla?

 


Sari Saarikoski
yritystoiminnan kouluttaja
sari.saarikoski(a)syo.fi

Maailma muuttuu, muuttuuko yrittäjyys?
Tulevaisuutta muokkaavat voimat niin kutsutut megatrendit sysäävät yrittäjyyden uudelle aikakaudelle. Ilmastonmuutos, globalisaatio, digitalisaatio, kaupungistuminen ja teknologian läpimurrot haastavat meitä samalla ...
Tulevaisuuden tilitoimisto
Tulevaisuuden tilitoimisto on ajan hermolla
Digitalisaatio vaikuttaa vahvasti tilitoimistomaailmaan ja on muuttanut ja tulee muuttamaan lähivuosina niiden toimintaa. Tilitoimistoissa tullaan hyödyntämään entistä enemmän automaatiota, ohjelmistorobotiikkaa ...
Aikuisopiskelua joustavasti verkossa
Opiskelijan kynästä: Opintojen jatkaminen sekä työn ja lapsiperheen arjen yhdistäminen
Yrittäjäperheen kasvatti Työnteko on aina arvotettu perheeni kesken hyvin korkealle ja sillä on aina ollut suuri rooli jo lapsuudestani saakka. ...
Yksinyrittäjälle arjen käytännönläheisiä vinkkejä
Verkostoituminen -arjen käytännönläheisiä vinkkejä
Verkostoituminen on tätä päivää. Teemme sitä joko tiedostaen tai tiedostamatta. Sosiaalinen media on rakentanut ympärillemme aivan uuden verkoston, johon kuulumme ...
SYOblogi. Mistä lähtee oman osaamisen brändäys? Kirjoittajana Satu Haveri, yritystoiminnan kouluttaja.
Mistä lähtee oman osaamisen brändäys?
Mistä lähtee omien vahvuuksien löytäminen? Tällä hetkellä työmaailma elää haastavia aikoja. Töitä on monilla aloilla jopa niin, ettei harjoittelijaa pystytä ...
Itte tekemisen riemuja
Meissä suomalaisissa on paljon ei tartte auttaa-mentaliteettia. Pitäähän se talo itse rakentaa. Ruoka pitää tehdä itse, eineksiä ei ainakaan saa ...