Johanna Hemmilä ja Ulla-Maija Paukkeri.

Pätevöidy päivittämällä -koulutuksen harjoittelusta Johanna Hemmilälle aukeni työ terveyden­huolto­alan digitaalisten palveluiden parissa

Palvelumuotoilu ja esimiestyö kiinnostivat

Terveydenhuoltoalalla pitkän uran tehnyt pudasjärveläinen Johanna Hemmilä osallistui vuoden 2022 aikana Suomen Yrittäjäopiston toteuttamaan Pätevöidy päivittämällä -työvoimakoulutukseen verkossa.

– Bongasin netistä Suomen Yrittäjäopiston ja Pätevöidy päivittämällä -koulutuksen. Mukaan saivat lähtemään lähtemään kiinnostavat sisällöt, kertoo Hemmilä.

Hemmilä haki erityisesti lisää osaamista palvelumuotoilusta ja esimiestyöstä. Muuta osaamista Johanna Hemmilältä ei puutu, sillä hänellä on monipuolinen koulutus terveydenhuollon alalta.

Pandemia päätti projektityön, piti keksiä jotain muuta

Lähihoitajan ja sairaanhoitajan koulutuksen jälkeen hän sittemmin jatkoi yliopistoon, josta valmistui terveystieteiden maisteriksi ja pätevöityi vielä terveystieteiden opettajaksi. Suurimman osan työhistoriasta hän on tehnyt sairaalan puolella. Yhteensä 15 vuotta vierähti töissä Oulussa päivystyksessä.

Vähitellen Hemmilä siirtyi opetustehtäviin ja opetti Kajaanin ammattikorkeakoulussa jonkin aikaa. Hemmilä teki myös Pudasjärven kaupungille kahta eri maahanmuuttajiin liittyvää projektia. Kun koronapandemia iski, loppuivat projektitkin. Työttömänä hän alkoi ajatella seuraavaa askelta. Siihen saumaan löytyi Pätevöidy päivittämällä -koulutus.

Hemmilän tavoitteena oli siirtyä muihin tehtäviin, vaikka opettamistyö olikin mielekästä ja mukavaa. Häntä oli aina kiinnostanut digitaalisuus ja sen yhdistäminen sotepuolen osaamiseen ja palvelumuotoiluun. Pätevöidy päivittämällä -koulutuksessa oli sopivasti tarjolla palvelumuotoilun opintoja.

– Koulutuksessa houkutti myös se, että pystyi olemaan samaan aikaan työtehtävissä, sanoo Hemmilä.

Pätevöidy päivittämällä -koulutuksessa oli sopivasti tarjolla palvelumuotoilun opintoja.

Johanna Hemmilä

Uusi työ sähköisten palvelujen asiantuntijana

Nyt Hemmilä työskentelee Pohteen eli Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen sähköisten palveluiden asiantuntijana – käytännössä melkeinpä samassa paikassa, jossa koulutuksen harjoittelussa aloitti.

Työnantaja vain vaihtui. Hän siirtyi hyvinvointialueen palvelukseen alueeseen liitetyn Oulunkaaren kuntayhtymän palveluksesta, kun hyvinvointialueet aloittivat toimintansa vuoden 2023 alussa.

Oulunkaaren kuntayhtymään kuuluneista viidestä kunnasta Ii, Pudasjärvi, Utajärvi ja Vaala siirtyivät vuodenvaihteessa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle ja Simo Lapin hyvinvointialueelle.

Sopiva harjoittelupaikka löytyi verkostoista

Koulutuksen harjoittelupaikka löytyi aiempien verkostojen kautta. Hemmilälle jo aiemmista työyhteyksistä Pudasjärven kaupungilla tuttu Ulla-Maija Paukkeri työskenteli Oulunkaaren kuntayhtymässä kehittämisasiantuntijana. Paukkerin tehtäviin kuului muun muassa digipalveluihin liittyviä töitä.

– Harjoittelupaikkaa etsiessä Oulunkaari ja Ulla-Maija tulivat yhtäkkiä mieleen. Kyselin sitten häneltä mahdollisuutta päästä Oulunkaareen harjoittelua tekemään, muistelee Hemmilä.

Ulla-Maija Paukkeri kertoo kiinnostuksen harjoitteluasiaan heränneen heti.

– Koska tunsin Johannan, tiesin, että hän on varmasti tehtäviensä tasalla, kertoo Paukkeri.

Johanna Hemmilä ja Ulla-Maija Paukkeri.
Johanna Hemmilä (vas.) ja Ulla-Maija tunsivat toisensa jo aiemmista työyhteyksistä Pudasjärven kaupungilta. Kuva: Hemmilä ja Paukkeri.

Paukkeri kertoo itse olleensa pitkään julkisella sektorilla, Pudasjärven kaupungilla ja Oulunkaaren Kuntayhtymällä töissä. Viimeiset kymmenen vuotta Paukkeri teki tiiviisti ja opiskeli digipalveluihin liittyviä asioita.

– Johanna ei myöskään ollut työuraansa aloittava harjoittelija, joten ajattelin, että molempien osaamisen hyödyntäminen olisi hieno combo tulevaisuuttakin ajatellen, valottaa Paukkeri.

Harjoittelu tuki digipalveluiden jatkuvuutta hyvinvointialueella

Paukkerilla ei ollut tiimissä toista henkilöä, joka olisi tehnyt samantapaista työtä tekevää – ja hänellä mietinnässä oli eläkkeelle jääminen. Hemmilän harjoittelu tuki hienosti työn jatkuvuutta tulevan hyvinvointialueen digiasioissa.

– Johanna toi kuvioon oman terveyspuolen osaamisensa. Saattoi keskustella yhdessä, miten käytännössä toimivat esimerkiksi etävastaanotto tai muut digipalvelut, sanoo Paukkeri.

Hemmilä alkoi harjoittelussaan Oulunkaaressa valmistella hyvinvointialueelle siirtymistä ja muun muassa Omaolo- ja oirearviopalvelun kehittämistä alueella.

Harjoittelu tuki hienosti työn jatkuvuutta tulevan hyvinvointialueen digiasioissa.

Ulla-Maija Paukkeri

Harjoittelun ohjaajana toiminut Paukkeri kehuu, että Hemmilän harjoitteluun tekemät tehtävät tukivat todella hyvin kaikkien osapuolien tarpeita – opiskelijan, organisaation ja oppilaitoksen tarpeita – sekä hänen omaa eläkkeelle siirtymistään.

Paukkeri näkee asiassa erinomaisen yhtälön:
– Harvoin kukaan saa neljän kuukauden perehdytystä työhön tai eläkkeelle jäävä pääsee siirtämään rauhassa töitä toiselle. 

Palvelumuotoilun opit käytäntöön

Palvelumuotoilun oppeja hyödyntämään he jalkautuivat alueen asukkaiden keskuuteen. He pitivät muun muassa digi-infoja ja kyselivät, millaista tukea ja apua tarvitaan.

– Sain koulutuksesta paljon perustietoa, jota voin tälläkin hetkellä hyödyntää, sanoo Hemmilä.

Erityisen tyytyväinen Hemmilä on siihen, että koulutusaikaa voitiin joustavasti tiivistää hänen oman tilanteensa mukaan kuudesta kuukaudesta neljään kuukauteen. Se palveli paitsi häntä, myös Oulunkaarta, sillä näin Hemmilä pääsi suoraan työllistymään nykyiseen tehtäväänsä sähköisten palveluiden asiantuntijaksi.

Mustavalkoraitainen tikkataulu, jossa kiinni neljä punapäistä tikkanuolta.
Työllistyminen Pätevöidy päivittämällä -koulutuksen harjoittelupaikkaan oli Johanna Hemmilälle napakymppi. Kuva: Ulla Haukijärvi

Paukkeri kertoo, että Johannan harjoittelu toi turvallisuuden tunteen hänelle omasta eläkkeelle jäämisestä. Hiljaisen tiedon siirtyminen eteenpäin oli hänen mukaansa todella iso asia kyseissä tehtävissä.

– Ilman tätä olisin ihmetellyt, kuka nämä työt tekee. Tärkeitä tehtäviä oli jäämässä kesken ja sitten oli vielä tulossa hyvinvointialueelle siirtyminen, kertoo Paukkeri.

Yrittäjämäistä otetta tarvitaan julkisen puolenkin töissä

Paukkerin mielestä pitäisi olla enemmänkin Pätevöidy päivittämällä -koulutuksen kaltaisia sekoituksia, joissa Suomen Yrittäjäopisto kouluttaisi julkiselle puolelle ihmisiä.

– Hakipa nykyään mitä työpaikkaa tahansa – ja etenkin kehittämiseen tai itsenäiseen työhön liittyvää – pitää olla yrittäjämäinen ote. Pitää pystyä arvioimaan, onko toiminta järkevää ja kannattaako niin tehdä, pohtii Paukkeri.

Myös Hemmilä kehuu saamiaan yritysmaailman oppeja. Ennen Pätevöidy päivittämällä -koulutusta hän oli talouspuolen rekrykoulutuksessa, jossa yritysmaailma avautui.

Hakipa nykyään mitä työpaikkaa tahansa – ja etenkin kehittämiseen tai itsenäiseen työhön liittyvää – pitää olla yrittäjämäinen ote.

Ulla-Maija Paukkeri

– Tämä koulutus täydensi yritysmaailmaa todella hyvin tällaiselle julkisella puolella toimineelle, sanoo Hemmilä.

Verkko-opinnot antoivat sitä, mitä Hemmilä hakikin

Opiskelu verkossa oli Hemmilälle suurta plussaa.

– Kun olen muutaman koulun istunut, koin hyväksi, että tämän sai käydä omaan tahtiin melko nopeasti, kiittelee Hemmilä.

Hän suosittelee koulutusta kaikille, joilla on halua kehittämistyöhön niin yrityspuolella kuin julkisellakin puolella tai kiinnostusta palvelumuotoiluun.

– Olen kaikkinensa kauhean tyytyväinen opintoihin. Sain tästä sitä, mitä lähdin hakemaan. Ja mikä parasta – harjoittelupaikka oli aivan loistava! Kaikki osui kohdalleen ja sitten vielä pääsi töihin, kehuu Hemmilä.

Olen kaikkinensa kauhean tyytyväinen opintoihin. Sain tästä sitä, mitä lähdin hakemaan.

Johanna Hemmilä

Hemmilän työtehtävät Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella tulevat vielä tarkentumaan, kunhan aika näyttää, mitä tehtävät tuovat tullessaan. Hyvinvointialue on vielä nuori. Töitä jatketaan kuitenkin nyt samaan tapaan kuin Oulunkaaressa.

– Hyvinvointialueella on yhteensä 18 500 työntekijää. On selvää, että yksittäinen työntekijä vielä vähän odottelee paikkaansa, myhäilee Hemmilä.


Mikä Pätevöidy päivittämällä?

Pätevöidy päivittämällä -koulutus on yksilöllisesti suunniteltu työssäoppimispainotteinen ammatillinen verkkokoulutus. Se sopii hyvin uutta työtä etsivälle ja omaa ammattitaitoaan vahvistavalle.

Opiskelet verkossa ja pätevöidyt suorittamalla ammatillisia tutkinnon osia käytännön työtehtävissä. Koulutus on osallistujalle maksutonta työvoimakoulutusta.

Tutustu Pätevöidy päivittämällä -verkkokoulutuksen sisältöön. Hakuja on auki ympäri Suomen.

Arkistot