Miia Mäki-Ikola.

Miia Mäki-Ikola, taideteollisuusalan perustutkinto, kädentaitojen ohjaaja

Yritysidea kehittyi opiskeluaikana

Yrkkärihenki tarttui

Tradenomi (YAMK) Miia Mäki-Ikola on juuri valmistunut artesaaniksi, kädentaitojen ohjaajaksi. Opiskeluiden aloittaminen todellakin kannatti, koska siitä tuli käännekohta Miian elämään.

– Olen nauranutkin, että se ”yrkkärihenki” tarttui minuunkin, kun en koskaan ajatellut olevani yrittäjä, Miia kertoo.

It-konsultin mieleen hiipi keväällä 2022 ajatus, josko hän voisi vielä joskus tehdä ammatikseen sitä, mistä on aina haaveillut ja mitä koko ikänsä harrastanut, eli käsitöitä. Sattuma toi Miian eteen Suomen Yrittäjäopiston mainoksen ja tiedon kädentaitojen ohjaajan koulutuksesta.

Miia Mäki-Ikola.
Kuva: ROK O ROK STUDIO / Into Seinäjoki

– Tein omasta mielestänikin rohkean päätöksen ja päätin työsuhteeni it-alalla ja aloitin heinäkuussa 2022 opinnot. Opintojen aikana minulla heräsi ajatus yrityksestä, ja liikeidea kehittyi niin, että helmikuussa 2023 perustin yrityksen mieheni kanssa.

Kiertotaloustäti

Yrityksen nimi ja rekisteröity tavaramerkki on Zero Waste Auntie Miieli®, joka Miia on suomentanut Kiertotaloustädiksi. Yritys tuottaa käyttötavaratuotteita hukkaan heitettävästä materiaalista. Raaka-aine on messujen ja näyttelyiden jälkeen roskalavalle päätyvä messumatto. Messumatto on paloturvallista, mutta päätyy silti pääsääntöisesti poltto- tai energiajätteeksi.

– Olen tutkinut tätä materiaalia ja sen työstöä koko opintojen ajan ja tehnyt tuotekehittelyä. En kuitenkaan voi sanoa olevani valmis, vaan materiaali on erittäin mukava työstää, kun oppii sen speksit, Miia kertoo.

Ei turhaa byrokratiaa

Entisen it-konsultin verkko-opinnot sujuivat nopsaan, ja Miia valmistuikin etuajassa. Hänellä oli jo ennestään mielikuva Suomen Yrittäjäopistosta vahvana aikuisten kouluttajana, jossa aikaa ei haaskata mihinkään turhaan. Miian mielestä opintojen suorittamiseen tarvittava byrokratia on viety Suomen Yrittäjäopistossa sille tasolle, ettei sitä opiskelija huomaa.

– Opinnot on rakennettu niin, että peilistä on voinut löytää syyn, jos ne eivät ole edenneet. Opinnot oli hyvin esitelty ja merkitty. Niissä oli johdonmukainen jatkumo, ja jokaisesta tutkinnon osasta opin jotain siitäkin huolimatta, että moni asia oli minulle jo ennestään tuttu.

Miia mainitsee verkko-opintojen vaativan oma-aloitteisuutta, itsekuria ja halua oppia. Hänelle ne sopivat kuitenkin erinomaisesti. Suomen Yrittäjäopiston kouluttajia Miia kehuu myös. Hän kertoo kouluttajien olleen häntä varten ja kysyminen ja kyseenalaistaminen oli sallittua.

Rakastatko käsitöitä?

Yrityshommien ohella tuoreen kädentaitojen ohjaajan voi tavata ensi syksynä Seinäjoen kansalaisopistossa kudonnan ja virkkauksen tuntiopettajana.

Kenelle Miia suosittelee kädentaitojen ohjaajan tutkintoa?

– Rakastatko käsitöitä? Haluatko jakaa käsityön ilosanomaa myös muille? Jos vastasit kumpaankin kyllä, kädentaitojen ohjaajan tutkinto on sun juttusi! Minun oma mottoni on, että jokainen osaa tehdä käsitöitä omalla taitotasollaan ja innostuksellaan.

– Kaikki eivät neulo sukkia tai virkkaa isoäidinnelilöitä, mutta jokaiselle on jokin käsityö, josta hän pitää ja taatusti osaa. Useasti myös innostus auttaa niin, että se kompastuskivikantapääkin saadaan valloitettua!

Tutustu Kädentaitojen ohjaajan koulutukseen

Kiinnostuitko asiasta? Tutustu koulutukseen ja taideteollisuusalan perustutkintoon.

Arkistot