Mervi Sensio.

Mervi Sensio – Pitkän linjan yrittäjä laittaa osaamisensa likoon yritysneuvojana

Koulutus yritysmaailman kokeneille tekijöille

Mervi Sensio kertoo:

Yritysneuvojan erikoisammattitutkinto on mielestäni hyvä tiivistys yritysten kehittämisestä ja sitä kautta monella tasolla vaikuttamisesta kiinnostuneille monialaisille tekijöille.

Itse olen ollut yrittäjä lähes koko elämäni ja yrittäjäurani alkoi jo lapsena, kun myin undulaatin poikasia eläinkauppaan! Sen jälkeen on tullut tehtyä niin järkeviä, kuin täysin järjettömiäkin päätöksiä, mutta varmaan juuri siksi tämä onkin niin kiehtova laji, tämä yrittäjyys.

– Tällainen koulutus sopii mielestäni vain yritysmaailman kokeneille tekijöille ja hyväksi on todellinen kokemus yrittäjyydestä. Yrittäjähän kerää tietoa ja kokemusta firman pyörittämisen kylkiäisinä ja yrittäjäosaamista kertyy, vaikka sitä ei tiedostaisi tai edes haluaisi.

Käytännön kokemus ja monipuoliset koulutuspäivät

– Jokainen yrittäjä on tehnyt virheitä ja niistä selviytyminen on varmaan sellaista osaamista, jota ei voi koulutuksessa oppia.

Mutta tämäpä onkin näyttötutkinnon sokeri ja suola – tässä tutkinnossa meille kuului lähiopetusta ja monipuolisia koulutuspäiviä, joista kertynyttä osaamista osoitimme näytöissä, mutta sen lisäksi näyttöön voi viedä suoraan sen osaamisen, joka on kertynyt takkiin omien yrittäjävuosien aikana.

– Huomasimme ryhmässä, että juuri se osaaminen onkin jokaisen erityinen ja poikkeuksellinen vahvuus, jonka hyödyntäminen neuvontatyössä tulee olemaan se tärkein kärki.

Ajattelen, että oma yrittäjäkokemukseni, onnistumiset ja tekemäni virheet ovat nyt parasta omaa pääomaa, jolla voin toivottavasti auttaa muita.

Mervi Sensio

– Neuvontaorganisaatioita on paljon ja jokainen löytää kyllä ohjeita yrityksen perustamiseen, talouden pitoon, markkinointiin ynnä muuhun, mutta kokemusperäinen osaaminen on vaikeampaa tavoittaa. Ajattelen, että oma yrittäjäkokemukseni, onnistumiset ja tekemäni virheet ovat nyt parasta omaa pääomaa, jolla voin toivottavasti auttaa muita.

Lähipäivät antoivat uusia näkemyksiä ja projektityöskentely selkeytti ajatuksia

– Sain olla osa ryhmää, jossa jokaisella oli selkeästi oma erikoisosaamisensa omalla alalla.

On raikasta keskustella, kun yksi puhuu kankaista, toinen palvelusta, kolmas hevosista ja neljäs ties mistä, ja kaikille yhteistä on yrittäminen.

Omalle tekemiselle ja ajatuksille saa yllättävääkin perspektiiviä. Omat ehkä jämähtäneet ajatukset saivat kyllä hyvää kyytiä muilta ryhmän jäseniltä.

Suomen Yrittäjäopisto vetää yrittäjiä ja on varmaan siksi muodostunut tosi joustavaksi koulutusten järjestäjäksi. Itsekin kävin lähipäiviä eri ryhmissä, kun en päässyt aina oman ryhmäni lähipäiviin mukaan, eikä tämä ollut kenellekään mikään ongelma.

Suomen Yrittäjäopisto vetää yrittäjiä ja on varmaan siksi muodostunut tosi joustavaksi koulutusten järjestäjäksi.

Ei neuvoja vaan tukija tai sparraaja

– Löysin projektiin hyvän kohteen ja itsellenikin selkeni, mitä haluan korostaa, jos ja kun teen tätä työtä – oikeastaan haluan puhua mieluummin yritystukijasta, tai sparraajasta, kuin neuvojasta. En halua neuvoa ketään, sillä mielestäni neuvoja nousee yrittäjää viisaammaksi.

– Koen, että tehtäväni tässä työssä on enemmänkin kysyä yrittäjältä kysymyksiä, joihin hän itse luultavasti jo tietää vastaukset, mutta ei ole niitä ääneen vielä sanonut. Haluan avata yrittäjälle uusia näkökulmia, herättää huomiota ja havainnoida asioita, joihin yrittäjän silmät ovat ehkä turtuneet tai hoksata asioita, joita yrittäjä ei ole jaksanut hoksata.

Erityisen tärkeä on muistaa aina, että yrittäjä on oman yrityksensä Suuri Päällikkö.

Mervi Sensio

– Erityisen tärkeä on muistaa aina, että yrittäjä on oman yrityksensä Suuri Päällikkö. Kunnioitan jokaisen omaa tapaa yrittää ja toivottavasti oman osaamisen ja kokemuksen kautta voin tuoda siihen jotain hyvää extraa.

– Toivottavasti pääsen työskentelemään yritysten ja yrittäjien parissa jollakin uudella tavalla! Koulutus inspiroi katsomaan uusin silmin, mikä voisi olla seuraava steppini, mutta katsotaan. Oppiminen on mahtavaa. Siinä kaikki fiilikset juuri nyt.

terkuin Mervi Sensio, yritysneuvoja, yrittäjä, viestinnän tekijä Mikkelistä

Lue lisää

Lue lisää Yritysneuvojakoulutuksesta

Arkistot