Anna-Maria Borshagovski.

Mehiläisiä tarhaavan filosofian tohtori Anna-Maria Borshagovskin ajatukset johtamisesta muuttuivat korkeasti koulutettujen koulutuksen aikana

Sisältö hämmensi aluksi, mutta sitten löytyi lisäoppia työuralle

Kotkalainen Anna-Maria Borshagovski osallistui Suomen Yrittäjäopiston korkeasti koulutettujen verkkokoulutukseen vuoden 2022 aikana.

– Koulutukseen minut saivat osallistumaan TE-palvelut, oma vastuuntunto ja pieni sopiva pakko. TE-palveluissa katsoivat, että sopisin koulutukseen, kertoo Borshagovski.

Ihan aluksi hän kuitenkin koki epävarmuutta koulutuksen sisällön osalta. Heti ei hahmottunut, mihin se sisällöllään tähtäsi ja olisiko hän oikea henkilö koulutukseen.

Anna-Maria Borshagovski.
Anna-Maria Borshagovski osallistui korkeasti koulutettujen koulutukseen. Kuva: Anna-Maria Borshagovski albumi.

– Kun sitten kävin tarjontaa läpi, huomasin siellä osa-alueita, joista olisi hyvä saada lisää oppia.

Opiskelu ja laaja tiedonhankinta on Borshagovskille tuttua. Hänen koulutus- ja työtaustansa johtaa Oulun ylipistoon, jossa hän opiskeli ensin biologiaa ja valmistui maisteriksi ja josta vuonna 2021 väitteli filosofian tohtoriksi ekologian alalta.

Väitöskirjan hän teki työsuhteessa Oulun yliopistoon, mutta sen jälkeen ihan juuri sen alan töitä ei ollut.

Kaipaus monipuolisempaan työhön ja haasteisiin

Borshagovski myös kaipasi työtä, jossa voisi tehdä enemmän yhdessä ja monipuolisesti erilaisia asioita. Akateemisessa tutkimustehtävissä se ei toteutunut.

– Tutkimustyössä koin, että akateeminen maailma ei ehkä ollut itselleni paras paikka. Tuntui, että siitä puuttui minulle jotain oleellista.

Tutkimustyössä koin, että akateeminen maailma ei ehkä ollut itselleni paras paikka.

Anna-maria Borshagovski

– Tällä hetkellä toimin Suomen Mehiläishoitajain liitossa uuden kaksivuotisen hankkeen projektipäällikkönä. Aloitin tässä pian koulutuksen loppumisen jälkeen. Koulutus loppui elokuun lopulla ja tässä aloitin heti lokakuun alussa. 

Nykyisessä työssä ei hänen mukaansa ole monipuolisuudesta pulaa. Saa tehdä paljon sekä ihmisten kanssa töitä että itsenäisiä hommia.

Suomen Mehiläishoitajain liitto hoitaa käytännössä Suomessa kaikki mehiläishoitoon liittyvä neuvonnat, asiantuntijatehtävät, kokoaa mehiläistarhaajia ja asiantuntijoita yhteen erilaisiin tapahtumiin sekä järjestää laajasti koulutustilaisuuksia. Yhteyttä pidetään myös kansainvälisiin kumppaneihin ja muihin organisaatioihin.

Haussa ollutta projektipäällikön työtä Borshagovski haki siitäkin syystä, koska on itse pienen mittakaavan mehiläistarhaaja. Sitä kautta mehiläiset ja ylipäätään pölyttäjät kiinnostavat häntä.

– Halusin myös haastaa itseäni. Näin, että työ tarjoaisi haasteita ja uusia oppimispaikkoja alueilta, joilta itselleni ei ole ihan hirveästi kertynyt osaamista.

Mehiläishoitajat katsomassa mehiläispesiä.
Mehiläistarhaajia tutkimassa pesiä. Kuva: Pixabay.

Koulutus oli hyvä läpileikkaus yrittäjyyteen ja työelämässä vastaan tuleviin aihealueisiin

Korkeasti koulutettujen verkkokoulutukseen hakeutumisen aikaan Borshagovskilla oli haaveita mehiläistarhauksen laajentamisesta ja toimimisesta siinä isommin yrittäjänä. Koulutuksessa oli tarjolla yrittäjyyteenkin hyvin sisältöä.

Hän pohtii, että koulutus sopii hyvin sekä yritykseen tai organisaation työntekijäksi aikovalle että yrittäjyyttä harkitsevalle.

– Mielestäni koulutus on hyvä läpileikkaus hieman kaikesta, mihin saattaisi nykyään työelämässä törmätä isolla todennäköisyydellä.

Mielestäni koulutus on hyvä läpileikkaus hieman kaikesta, mihin saattaisi nykyään työelämässä törmätä isolla todennäköisyydellä.

Anna-Maria Borshagovski

Sisällössä oli asiaa esimiestehtävistä digitalisaatioon ja projektijohtamisesta kiertotalouteen. Borshagovskille kiertotalous oli erinomainen aihe, sillä hän on yliopistokoulutuksensa kautta päässyt syventymään paljon ekologiaan.

– Akateemisessa maailmassa teemasta puuttui jollakin tavalla kosketuspinta-ala nyky-yhteiskuntaan tai yrityksen ja organisaatiotason käytäntöihin.

Korkeasti koulutettujen verkkokoulutuksessa kiertotalous tarjosi Borshagovskilla mielenkiintoista ja hyödyllistä tietoa käytäntöä varten. Hänelle henkilökohtaisesti myös projektiosaaminen ja erityisesti johtaminen olivat antoisia.

– Johtamisesta minulla itselläni ei ole kokemusta, vaikka projektitöitä olen tehnyt paljon. Ennen koulutusta joskus ajattelin, että sitä osa-aluetta olisi hyvä itsessäni kehittää. Ylipäätään projektiosaaminen olisi todella hyödyllistä kaikille.

Projektityötä ja mehiläisalan yritystoimintaa

Projektityö onkin Borshagovskilla nyt etualalla seuraavat kaksi vuotta Mehiläishoitajan yhdistyksen hankkeen projektipäällikkönä. Oma mehiläisalan yritys kulkee siinä rinnalla sivutoimisena.

– En tiedä, miten hyvin ehdin yritystä kasvatella ja riittääkö siihen voimat. Ainakin ylläpidän sitä ja yritän kehittää yrityspuolen osaamista vielä samalla pikku hiljaa, pohtii Borshagovski.

Borshagovski yrityksessä pääasiallinen tuote on hunaja, mutta mietinnässä on muitakin tuotteita. 

Mehiläinen pölyttää keltaista kukkaa ja kerää mettä.
Mehiläispesistä saa monia tuotteita. Kuva: Pixabay.

Mehiläispesistä saa hunajan ohella muitakin tuotteita – esimerkiksi siitepölyä ja propolista eli kittivahaa. Kittivahaa mehiläiset keräävät muun muassa puiden silmuista ja sekoittavat siihen omaa vahaansa.

– Propolis on hyvin antibakteerista, ja mehiläiset käyttävät sitä torjumaan tauteja pesässään. Myös ihmiset hyödyntävät sitä sisäisesti, mikäli esimerkiksi flunssa vaivaa.

Verkkokoulutus oli rentoa, mutta siitä sai potkua liiketoimintasuunni­telman ja laskelmien tekemiseen

Verkkokoulutuksessa Borshagovski teki yritystoiminnalle liiketoimintasuunnitelman ja kannattavuuslaskelmat sekä kävi verkko-opintoja. Hänen mukaansa yksin niiden opiskeleminen olisi ollut todella tahmeaa.

– Tämä koulutus tarjosi sopivasti potkua persuksiin, että lähti työstämään laskelmia ja materiaaleja. Sain esimerkiksi malleja ja mallidokumentteja laskelmista ja vaikkapa projektityön johtamiseen tai riskianalyyseihin.

– Nappasin ne itselleni talteen, sillä ne ovat työkaluja, joista ainakin osaa tulen käyttämään.

Verkko-opinnoista Borshagovski piti, koska se oli rennompaa ja antoi hyvin vapauksia.

Aamulla saattoi hörppiä pyjama päällä aamuteetä ennen kuin koulutus alkoi.

Anna-Maria Borshagovski

– Aamulla saattoi hörppiä pyjama päällä aamuteetä ennen kuin koulutus alkoi ja lounastauolla pystyi vaikkapa käymään hoitamassa mansikkamaata.

Koulutuksen yhteiset kokoontumiset verkon äärelle puolestaan motivoivat ja kannustivat sopivasti joka aamu menemään tietokoneen äärelle hommiin.

– Itselleni yhteisöllinenkin elementti oli tosi hyvä juttu. Sitä olisi voinut olla enemmän myös loppuvaiheessa, kun tehtiin itsenäisesti hommia yrittäjyyden ammattitutkinnon parissa.

Johtamisosaamiseen liittynyt mörkö häipyi taustalle

Koulutuksen aikana Borshagovski kertoo oman ajattelumaailmansa johtamisesta muuttuneen. Ennen johtaminen näyttäytyi hänelle isona mörkönä.

– Mietin aiemmin, miten ikinä voisin johtaa mitään, koska en ole sellainen luonteeltani tai en osaa. Nyt tuntuu enemmänkin siltä, että johtaminen vain on aihe, josta minulla ei vain vielä ole kokemusta. Nyt olen kokemusta saanut siitäkin.

Borshagovski näkee, että koulutus sopii hyvin sellaiselle, joka ei ole vielä varma, mitä haluaa tehdä seuraavaksi. Koulutuksessa on tarjolla materiaalia ja osaamista moneen aihealueeseen.

Koulutuksen kautta saa kosketuspintaa sellaiseen, mikä muutoin voi jäädä helposti mystiseksi ja johon ei uskalla koskea kepilläkään.

– Se antaa myös paljon sellaista tietoa, johon ei noin vain ajaudu. Esimerkiksi monelle voi yrittäjyys olla iso tai hämärä asia. Koulutuksen kautta saa kosketuspintaa sellaiseen, mikä muutoin voi jäädä helposti mystiseksi ja johon ei uskalla koskea kepilläkään.


Kiinnostaako korkeasti koulutettujen koulutus?

Arkistot