Markus Kivelä.

Markus Kivelä – Nuorten yrittäjyyspaja

Parasta on asiakkaan hyvä palaute

Orimattilalainen Markus Kivelä perusti yrityksensä heti Nuorten yrittäjyyspajan päätyttyä loppusyksystä 2017. Yrityksen aloittaminen poltteli nuorta yrittäjää jo aiemmin ja urakoitakin oli sovittu, mutta viralliset paperit yritykselle valmistuivat marraskuun alussa.

Tähtäimessä halu palvella asiakasta

Kivelän yritys Lvi Putkiva Oy toimii pääasiassa Päijät-Hämeen ja Uudenmaan alueella. Yritys on erikoistunut putkiremontteihin ja toteuttaa myös muita lvi-alan töitä. Pienellä yrityksellä on yrittäjän mukaan isoihin yrityksiin verrattuna monia etuja.

Ketteränä toimijana ja kokeneena ammattilaisena hän voi tarjota asiakkaalle esimerkiksi parempia uusien putkien reittivaihtoehtoja sekä kustannustehokasta toteutusta. Asiakkaan etu on myös alituiseen yrittäjän mielessä. Kivelä kertoo jatkuvasti miettivänsä tehokkaampia tapoja toteuttaa asioita.

– Yksi syy lähteä yrittäjäksi oli se, että mielessä oli paljon asioita, joita halusin kehittää ja tehdä tehokkaammin. Haluan palvella asiakkaita mahdollisimman hyvin ja nyt yrittäjänä voin tehdä kaiken juuri niin kuin ajattelen. Asiakkaiden palautteen perusteella olen siinä onnistunut.

Kivelä on voinut lähipiirissään seurata yrittäjyyttä, ja miettiä sitä omaksi uravalinnakseen. Kokemusta alalta hän keräsi palkkatöissä ja haki yrittäjyyteen lisävinkkejä yrittäjyyskurssilta.

– Sekä isä että isoisä ovat yrittäjiä, ja he ovat toppuutelleet minua ja käskeneet aina miettimään asiaa. Itsekin sanoisin yrittäjyyttä miettivälle, että täytyy harkita ja katsoa, onko toiminta kannattavaa. Liikaa ei silti kannata pelätä. Ei muuta kuin täysi tohina päälle, koska ei sitä tiedä, menestyykö, ennen kuin kokeilee.

Hän kehottaa yrittäjyyttä harkitsevia pyrkimään yrittäjyyskurssille hakemaan tietoa. Itse hän kertoo saaneensa paljon eväitä ja kannustusta kurssilta.

Yrittäjä päättää itse ajankäytöstä

Yrittäjyydessä on Kivelän mukaan parasta se, että saa päättää itse kaikesta. Yrittäjänä Kivelä ei ole kuitenkaan lähtenyt ylityöllistämään itseään.

– On mukavaa, jos joskus keskellä viikkoa ei olekaan hommaa, niin voin oman lapsen kanssa mennä vaikka Hoplopiin ja antaa lapselle aikaa.

Aika moni on kysynyt, tekeekö hän urakoita viikonloppuisin. Ne on kuitenkin yrittäjän mukaan varattu muuhun.

– Kun viisi päivää viikossa tekee 10-12-tuntista päivää, niin lauantain voi käyttää urakkojen laskentaan, ylipäätään yrityksen kehittämiseen ja asiakashankintaan sekä markkinointiin.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Kivelä pitää mahdollisena, että joskus ottaisi jonkun töihin, mutta tällä hetkellä yksinyrittäjälle riittää itsensä työllistäminen. Hänen mukaansa yksinkin voi toimia tehokkaasti, kun asiat suunnittelee.

– Olen tehnyt putkiremontteja omakotitaloihin tehokkaasti yhdessä tai kahdessa päivässä. Kun kaikki asiat laitetaan kohdilleen, saadaan homma tosi tehokkaaksi. Ammattilaisena pystyn myös esittelemään ratkaisut perustellusti asiakkaalle.

Ammattiosaamisen lisäksi yrittäjyyteen kuuluu paljon hoidettavia asioita ja osa-alueita, joihin ei palkkatöissä välttämättä törmää. Yrittäjänä vastaa niistä kaikista yksin. Asiakkaalle näkyvän työn lisäksi on yrityksen asioita, joita on tehtävä, jotta liiketoiminta jatkuu ja voi hyvin.

– Hyvin hoidettu työ kantaa hedelmää, ja sitä kautta tulee uusia asiakkaita, mutta jostakin pitää kuitenkin saada ensimmäiset. Yrittäjyydessä on yllättänyt se, kuinka vaikea on saada asiakkaita. Ne eivät todellakaan tule itsestään.

Panostus markkinointiin

Tässä Kivelän mukaan tulee esiin markkinoinnin merkitys. Kaikki keinot on otettava käyttöön. Markkinoinnin puolelle kaikki Nuorten yrittäjyyspajassa saadut vinkit tulivat hänen mukaansa tarpeeseen, erityisesti somemarkkinoinnista.

Yrityksen arjessa on jatkuvasti seurattava, mikä markkinointikanava toimii. Kivelä huomauttaa, että tietysti paikallisesti riippuu, mikä missäkin toimii ja mistä asiakkaat tavoitetaan. Hänen mukaansa lehtimainokset ovat toimineet yllättävän hyvin ja olleet maksullisista kanavista paras. Pääasiassa asiakkaat ovat lähiseuduilta.

Nyt, kun Kivelän yritys on toiminut noin puoli vuotta, kuuluu yritykselle varsin hyvää. Työt ovat lähteneet odotettua paremmin käyntiin. Uusia suunnitelmiakin yrittäjän mielessä jo on. Tulevaisuus näyttää, millä muilla tavoilla Kivelän yritys jatkossa palvelee asiakkaita.

Arkistot