Sisustus-remontoinnin opiskelija Inu Myrrys ja hänen työelämässä oppimisen jaksollaan tekemiä puutöitä.

Inu Myrrys – Sisustaja-remontoija, taideteollisuusalan perustutkinto

Parasta on työelämässä oppiminen 

SYO antaa vapauden opiskella omaan tahtiin 

– Olen neljän lapsen äiti Seinäjoelta. Alun perin olen kotoisin Helsingistä, josta muutimme perheen kanssa mieheni synnyinseuduille. Työhistoriani on kulttuuri- ja tapahtumajärjestämispainotteinen. Olen valmistunut kuvataiteen artesaaniksi Pekka Halosen Akatemiasta. Teen koruja ja keramiikkaa vapaa-ajallani sekä opiskelen omatoimisesti kuvanveistoa ja monenlaisia eri tekniikoita.

– Päädyin opiskelemaan Suomen Yrittäjäopistoon, kun hakeuduin työvoimakoulutukseen vuonna 2022. Tavoitteenani on ollut viime vuosina kerätä listaa omista taidoistani ja hahmottaa paremmin, mitä osaan. SYO antaa vapauden opiskella omaan tahtiin ja sovittaa opiskelu, työ ja kiireinen lapsiperhe-elämä yhteen.  

On oleellista nähdä aitoja alan työympäristöjä 

– Yksi parhaista asioista, mitä Suomen Yrittäjäopiston kautta voi tehdä, on lähteä työelämässä oppimisen jaksolle. Siihen kannustetaan ja paperitöissä autetaan. Vaikka koulun puitteet ovatkin erittäin hyvät, koin olevan oleellista nähdä aitoja alan työympäristöjä.

Työelämässäoppimisjakson tekemistä. Työ ennen käsittelyä. Kuva: Inu Myrrys.
Työelämässäoppimisjakson tekemistä. Työ käsittelyn jälkeen. Kuva: Inu Myrrys.

– Myös verkostoituminen uuteen alaan ja kaupunkiin tuntui tärkeältä. Työelämässä oppimisen kautta pääsin seuraamaan taitavien ihmisten hyväksi toteamia työtapoja, välineitä ja materiaaleja. Sain arvokasta tietoa materiaaleista, työkoneista ja turvallisuudesta sekä uusia ideoita ja inspiraatiota tulevia projekteja varten. 

– Ensimmäiselle työelämässäoppimisjaksolle Trimmaan (ent. Kaks Kättä -työpaja) hakeuduin omatoimisesti, koska kierrätys ja tuotteiden korjaaminen sekä uusiokäyttö ovat lähellä sydäntäni. Puupajalla pääsin osaksi tuotteiden valmistusprosessia.

– Sain lisäharjoitusta puuntyöstökoneiden kanssa toimimiseen ja pääsin tekemään joitakin asiakastöitä. Suurimmaksi osaksi tein pintakäsittelyä, mutta jokunen uusi tuotekin syntyi. Trimmassa oli mukava käydä työskentelemässä, ja puupajan porukka sekä kierrätyskeskuksen väki ottivat lämpimästi ja avoimesti vastaan.  

Puinen saavi työstettävänä.
Työelämässäoppimisjaksolla käsittelyssä ollut Röllin saavi. Kuva: Inu Myrrys.
Puinen tuoli.
Työelämässäoppimisjakson tunnelmia ja tekemistä. Kuva: Inu Myrrys.

Lavasteita kesäteatteriin 

– Yksi unelmistani on toimia lavasterakentajana, joten hakeuduin työelämässä oppimaan myös Seinäjoen Kaupunginteatteriin. Kiireisestä kesäteatterihulinasta huolimatta pääsin kuitenkin hetkeksi avustamaan lavasterakentajaa kesäteatterin lavastuksen pystytyksessä. Remppahenkinen työskentely on minulle mieluisaa ja luontevaa, joten vaikka en sinänsä lavastusta päässyt syvemmin miettimään, niin nautin kokemuksesta silti.  

– Seuraavaan ja viimeisimpään työelämässäoppimispaikkaan hakeuduin itse ja pääsin ilokseni valmistamaan Teatteri Hysterian Rölli-kesäteatteriesityksen lavasteita. Päälavastajana toimi Pistetehdas. Kokemus oli erittäin hauska. Sain vapaasti toteuttaa omaa visiotani lavasteissa ja rakentaa yhdessä Pistetehtaan kokeneiden ja taitavien ihmisten seurassa. Opettelin käyttämään paljon minulle uusia materiaaleja ja työvälineitä. Sain paljon ideoita, inspiraatiota, kokemusta ja tapasin uusia ihania ihmisiä. 

Varmuutta tekemiseen 

– Sisustusalan artesaanin opintoni ovat nyt loppusuoralla. Opinnot ovat antaneet itsevarmuutta tekemiseen ja laajentaneet osaamistani työkalujen käytön ja materiaalien suhteen. Nyt siirryn takaisin työelämään, mutta toivon tulevaisuudessa voivani jatkaa oppimista SYO:n Kädentaitojen ohjaajakoulutuksen parissa. 

– Voin vilpittömästi suositella taideteollisuusalan perusopintoja Suomen Yrittäjäopistossa! Olitpa sitten kokenut tekijä tai vasta-alkaja, täällä saat eväitä rohkeasti tavoitella unelmiasi ja menestyä omalla polullasi. 

Inu Myrrys.
Kuva: Inu Myrryksen albumi.

Inu Myrrys
Sisustusalan artesaaniopiskelija

Kiinnostuitko koulutuksesta?

Arkistot