Henna Sillanpää.

Henna Sillanpää -Yrittäjästä työnantajaksi

Kokkolalainen yrittäjä Henna Sillanpää sai palvelusta apua työllistämissuunni­telmiinsa

Kokkolalaisen Henna Sillanpään yritys Kommunikaatio ILO täytti haastatteluhetken tienoilla kaksi vuotta. Lyhyestä historiastaan huolimatta se on Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten alueella ensimmäinen yritys, joka antaa kommunikaatio-opetusta ja -ohjausta puhevammaisten tarpeisiin.

– Näin tässä markkinaraon ja perustin yrityksen, jotta saan tehdä näitä töitä.

Opetuksen ja ohjauksen lisäksi yritys tarjoaa kommunikaatioympäristöjen kehittämistä ja ohjausta, koulutuksia, kommunikaatiomateriaalin valmistusta, puhevammaisten tulkkausta sekä leiritoimintaa erityisryhmille.

Näin markkinaraon ja perustin yrityksen, jotta saan tehdä näitä töitä.

Henna Sillanpää

– Suurin osa työstä on kommunikaatio-opetusta ja -ohjausta. Käy perheissä opettamassa puhetta tukevia tai korvaavia keinoja, esimerkiksi tukiviittomia tai kommunikaatiosovelluksen käyttöä.

Ohjauksissa Sillanpää käyttää tarvittaessa OIVA-työskentelymallia. Siinä apuna käytetään videota ja sen avulla vahvistetaan vuorovaikutustaitoja puhevammaisen ja tämän lähipiirin välillä. Vuorovaikutustilanteet videoidaan ja videoita havainnoidaan yhdessä asiakkaan omaisten ja lähityöntekijöitten kanssa.

Yrittäjän arki on kiireistä

Koska kommunikaatio-opetus ja -ohjaus on määrärahasidonnaista palvelua, tulevat asiakkaat pääsääntöisesti vammaispalvelun kautta. Asiakkaita on koko sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymän alueella sekä Pietarsaaressa ja Kalajoella. Koska periaatteena on mennä aina asiakkaan luokse, ajamista tulee välillä paljon.

Yritys tarjoaa vastaavia opastuksia myös päiväkotien ja koulujen henkilökunnalle ja koulutuksia eri kommunikaatiokeinoihin liittyen.  Esimerkiksi opistot tai koulut tilaavat kursseja aiheesta.

Sillanpäälle erityisen palkitsevaa on työskennellä perheiden kanssa. Monella arki on haastavaa, ja hän pitää hienona sitä, kun voi jollakin tavalla auttaa siinä ja neuvoa, saada aikaan onnistumista, iloa ja arjen toimivuutta.

– Yrittäjän arki näyttää nyt kiireiseltä, mutta hyvin monipuoliselta ja vaihtelevalta. Nyt on ihan hyvä tilanne. Näyttää siltä, että kahden vuoden aikana on tieto levinnyt sekä perheille että päättäjille, että tällaista palvelua on saatavilla alueella.

Kasvusuunnitelmia alusta lähtien

Yrityksen kasvuhaaveet ovat kulkeneet Sillanpään mukana alusta asti. Työllistämisajatukset saivat hänet hakemaan lisätukea Yrittäjästä työnantajaksi -palvelusta. Valtakunnallinen palvelu tarjoaa yksinyrittäjälle tai mikroyritysten omistajille tietoa eri rekrytointitavoista ja mahdollisuuksista ostaa työtä.

– Alusta lähtien minulla on ollut haaveena, että saisin työllistettyä muitakin yrityksen kautta. Oikeastaan viime keväänä rupesin sitä konkreettisesti ajattelemaan. Naisyrittäjien Facebook-sivulla joku vinkkasi palvelusta. Näin, että siitä voisi olla minulle hyötyä ja voisin sen avulla saada haavetta todellisemmaksi.

Sillanpää otti yhteyttä, ja kesäkuussa hän istui alas Suomen Yrittäjäopiston asiantuntijan Pekka Käyhkön kanssa pohtimaan asiaa. Tapaamisessa käytiin läpi erilaisia vaihtoehtoja, keskusteltiin ja haettiin yritykselle sopivinta vaihtoehtoa. Sillanpää pitää rohkaisevana tapaa, jolla asiaa yhdessä käytiin läpi.

Palvelussa parasta oli henkilökohtainen apu. Tapaamisessa keskusteltiin juuri minun yrityksestäni ja miten arki siinä rullaa.

Henna Sillanpää

– Palvelussa parasta oli henkilökohtainen apu. Tapaamisessa keskusteltiin juuri minun yrityksestäni ja miten arki siinä rullaa.

Työllistämiseen on eri muotoja

Tapaamisesta asiantuntijan kanssa kului vain pari viikkoa, kun Sillanpään eteen tupsahti henkilö, joka sopi hänelle töihin. Koska yrittäjä oli vastikään puntaroinut asiaa ja pohtinut asian läpi, hänellä oli rohkeus tarttua henkilöön ja pyytää tätä yritykseen töihin.

– Olisin ehkä miettinyt ratkaisua pitempään, ellei olisi asioista keskustellut hyvissä ajoin ja tiennyt, mikä työllistämismuoto nimenomaan minun yritykseeni sopii.

Sillanpään yritys ei vielä pysty täysipäiväisesti tarjoamaan työtä kenellekään, mutta koska löytyneellä työntekijällä on toinen työ, sopii hän kuvioon hyvin. Työntekijä voi auttaa yrittäjää ja tehdä töitä lisätyönä, joten nollasopimus sopi molemmille hyvin tässä tilanteessa.

– Toivon, että tulevaisuudessa tilanne olisi sellainen, että minulla olisi mahdollisuus palkata työntekijä ihan täyspäiväisesti.

Lisätietoja palvelusta

Valtakunnallinen Yrittäjästä työnantajaksi -palvelu oli tarkoitettu ensisijaisesti ensimmäistä työntekijäänsä palkkaaville yksinyrittäjille tai omistajayrittäjistä muodostuville mikroyrityksille. Palvelu antoi yrittäjälle perusvalmiudet toimia työnantajana. Yrittäjä saa tietoa eri rekrytointitavoista ja vaihtoehdoista ostaa työtä.

Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan ELY-alueilla palvelua toteutti Suomen Yrittäjäopisto 2.10.2017-31.12.2018 välisenä aikana. Palvelun kehitti Uudenmaan ELY-keskus, ja se oli osa hallituksen kasvupakettia. 

Palvelu jatkuu nyt nimellä Työllistä taidolla. Tutustu Työllistä taidolla -palveluun.

Katso video, Henna kertoo työstään ja palvelun annista.

Huomaathan, että videossa ei ole tekstitystä.

Arkistot