Crista Bergström.

Crista Bergström – Liiketalouden perustutkinto

Uuden elämän suunta!

Seinäjoella asuva Crista Bergström (33 v) haaveili säännöllisestä päivätyöstä palkanlaskennan parissa. Matka unelmatyöhön ei ollut lyhyt eikä suora.

  • Tätä unelmaa varten piti tehdä uhrauksia.

Suomen Yrittäjäopistolle

Suomen Yrittäjäopistolle merkonomikoulutukseen hakeutuessaan Crista oli jo asiakaspalvelun ja myynnin merkonomi ja hän oli ollut töissä kaupan alan tehtävissä. Nyt hän oli yhden lapsen yksinhuoltaja, odotti toista ja jäänyt juuri työttömäksi. Hän näki Suomen Yrittäjäopiston mainoksen ja se kolahti heti.

  • Nuorempana asiakaspalvelu ja myynti puoli kiinnosti mutta nyt lapsien kanssa tarvitsin säännöllisemmän päivätyön. Palkkahallinto ja siihen liittyvät asiat ovat aina kiinnostaneet.

Elämässä oli ollut vastoinkäymisiä. Takana oli määräaikaisia työsuhteita, vähäisiä viikkotyötuntimääriä ja jonkin verran työttömyyttä.

  • Tästä opiskelusta tuli minun elämälle uusi suunta.

Joustava opiskelu

Opinnot joustivat elämäntilanteen mukaan, TE-toimiston tuki loi joustolle raamit. Crista mainitsee yhdeksi avainkeinokseen ennakoinnin. Hän myös antaa kiitosta opintojensa ohjaajalle Tuija Pekkiselle.

  • Tuija oli niin ihana, tosi tsemppaava. Aikataulutin kaiken opintoihin liittyvän ja vaikka loppu oli tosi tiukka, selvisin siitä. Ennakoin paljon eli yritin tehdä kaiken ennen kuin oli pakko.

Unelmista totta!

Crista suoritti merkonomitutkinnon talous- ja toimistopalvelujen osaamisalan Suomen Yrittäjäopistolla marraskuussa 2016. Hän haki töitä ja oli valmis myös työkokeiluun saadakseen työkokemusta uudelta alalta. Työkokeilussa työntekijä saa työttömyyspäivärahan ja päivittäisen ylläpitokorvauksen. Crista koki työkokeilun mahdollisuutena näyttää oma osaaminen ja saada työkokemusta.

  • Olin aktiivinen, laitoin hakemuksia ja soittelin perään, tein kymmeniä työhakemuksia. Näen itseni periksiantamattomana ja nyt se on palkittu.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirille Crista laittoi hakemuksen ja ajoitus onnistui, sillä organisaatiossa oli ilmennyt lisätyövoiman tarve. Aluksi sovittiin 3 kk työkokeilusta. 2kk työkokeilun jälkeen työsuhde muutettiin määräaikaiseksi työsuhteeksi, 8 kk myöhemmin hänet vakinaistettiin unelmiensa työhön.

Jatkuvaa oppimista

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin palvelussuhdepäällikkö Paula Lehtisaari kertoo, että jo hakeutuessaan Crista osoitti aktiivisuutta ja heti työkokeiluun tullessaan merkittävää intoa oppia uutta.

  • Tämä on sellainen ala, että jatkuvasti tulee uutta, aktiivisuudella ja kehittymishalulla on suuri merkitys. Koulussa opitaan pohja mutta itse työ on sellaista, että se opitaan kunnolla vasta täällä työpaikalla. Työkokeilu oli hyvä tilaisuus mitata intoa ja oppimisvalmiuksia.

Tämä on tarina siitä, kun oikeat palaset loksahtavat paikalleen.  Tarina kertoo myös siitä, kuinka itsensä likoon laittaminen kannattaa. Opintoihin ja sen jälkeen työkokeiluun lähtiessään, Crista ei voinut olla varma lopputulemasta. Mutta kuten hän itse sanoo, ei hänellä ollut mitään hävittävääkään.

Cristan tarina on ainutlaatuinen, mutta ei ainoa. Työssäni Liiketalouden perustutkinnon ohjaajana olen usein saanut kuulla työelämässä onnistumista. Yhteistä näille onnellisille tarinoille on itsensä likoon laittaminen ja ahkeruus yhdistettynä ripauksella hyvää onnea. Kyse on asenteesta. Päämäärän asettamisen jälkeen joutuu sen eteen tekemään töitä.  Ilmaiseksi ei tule edes lottovoitto.

Teksti
Susanna Kulmala

Arkistot