Marja Klemola.

Ammatillisesta umpikujasta eteenpäin

Korkeasti koulutettujen koulutus antoi Marja Klemolalle puuttuvaa osaamista uudelle uralle

Haminalainen Marja Klemola on tuore uudesta urasta nauttija. Hän on vastikään tehnyt niin ison uramuutoksen, että vähän kaikki työn tekemisestä on mennyt uusiksi.

Opettajan ura loppui – mihin sitten?

Filosofian maisteriksi valmistunut ja pääaineenaan yleistä historiaa ja sivuaineena yhteiskuntatieteitä lukenut Klemola teki töitä aineenopettajana lähes 30 vuotta. Oppilaiden kanssa hän tuli hyvin toimeen ja piti kovasti työstään. Uralla tuli kuitenkin seinä vastaan työnantajan ja omien arvojen ristiriidan, esimiehen toimimattomuuden, työpaikkakiusaamisen ja resurssien puutteen vuoksi.

Vuorotteluvapaan jälkeen hän pysyi edelleen opetusalalla mutta vaihtoi koulutusastetta yläkoulusta luokanopettajaksi. Vastoinkäymiset eivät kuitenkaan loppuneet. Luokkakoko oli iso, luokalla oli useita tehostettua tukea tarvitsevaa oppilasta, ja Klemola oli luokassa yksin.

– Lopulta resurssipulan takia voimani loppuivat. Stressi meni niin pitkälle, että yhtenä aamuna halvaannuin osittain, ja mies soitti ambulanssin.

Klemolan oli pakko lopettaa opettajan työt ja ajatella jotain muuta työtä.

Lopulta resurssipulan takia voimani loppuivat.

Marja Klemola
Oppilas piirtämässä taululle.
Kuva: Pixabay.

Nykyisiä työnhaun tapoja piti opetella

Kesän 2022 alussa hän ilmoittautui työttömäksi Kaakkois-Suomen TE-toimistossa ja kehuu siellä palvelleen Mirja Nyströmin toimintaa upeaksi. Klemola oli pelännyt, että hänen olisi pakko hakea opettajan paikkoja, mutta niin ei käynytkään. Kesän 2021 hän veti henkeä ja mietti uran uutta suuntaa. Syksyn koittaessa hän alkoi toimiin.

– Lokakuun alusta tammikuun loppuun saakka kävin erilaisia verkkokursseja. Kun ihmiset kysyivät, mitä teen, en sanonut olevani työtön vaan että opettelen hakemaan töitä nykyisellä tavalla. Työnhaku on nyt niin erilaista kuin 30 vuotta sitten, sanoo Klemola.

Kun ihmiset kysyivät, mitä teen, sanoin, että opettelen hakemaan töitä nykyisellä tavalla.

Marja Klemola
Marja Klemola sai Suomen Yrittäjäopiston koulutuksesta osaamista unelmatyöhönsä.
Marja Klemola sai Suomen Yrittäjäopiston koulutuksesta etsimäänsä lisäosaamista unelmatyöhönsä. Kuva: Marja Klemolan albumi

Kun joulukuussa 2021 Klemola törmäsi Kaakkois-Suomen TE-toimiston sivuilla mainokseen korkeasti koulutettujen koulutuksesta Suomen Yrittäjäopistolla, hänen mielenkiintonsa heräsi heti.

– Kun näin koulutuksen valikoiman, sanoin TE-toimiston ohjaajalleni, että tuo kiinnostaa hurjasti. Tuonne minä haluaisin.

Klemola haki koulutukseen. Maaliskuun lopussa pidettiin koulutuksen haastattelut, ja koulutus alkoi huhtikuussa. Klemola oli täysillä mukana.

– Suomen Yrittäjäopiston tarjonta koulutuksessa kiinnosti. Olin niin paljon kehittänyt omaa osaamistani, että tiesin, mitä voin hyödyntää edellisestä ammatistani, mitä osaan ja mitkä ovat omat vahvuuteni.

Lisäosaamista unelmatyötä varten

Klemola kertoo, että työhaussa oman osaamisen tunteminen ei kuitenkaan riittänyt, koska kokemus ja koulutus uudelta urasuunnalta puuttuivat.

– Tämä koulutus tuli siihen kuin tilauksesta! Sain siitä tarvitsemaani osaamista ja nyt olen edelleen samassa harjoittelupaikassa töissä, hymyilee Klemola.

Työpaikka on nyt Haminan kaupungilla hyvinvoinnin edistämisen yksikössä ja sopimus tehtynä seuraavaan kesään saakka.

Se sopii Klemolalle paremmin kuin hyvin pitkän virkauran jälkeen. Hän on päässyt unelmoimiinsa projekti- ja hanketehtäviin.

Tämä koulutus tuli kuin tilauksesta! Sain siitä tarvitsemaani osaamista.

Marja Klemola

Kaupungit ja kunnat tekevät paljon hankkeita ja rahoitusta haetaan lähes sadasta eri lähteestä. Jotta kokonaisuus toimisi, sitä hallitsemaan tarvitaan muutama henkilö. Klemolan työhön kuuluu Haminan hanketyön kehittäminen ja hankkeiden koordinointi eri yksiköiden välillä.

Toiveet täyttyivät: hankeosaamista, palvelumuotoilua ja Leania

Juuri projektiosaamista ja projektinhallintataitoja Klemola lähti korkeasti koulutettujen koulutuksesta hakemaan. Se oli hänen sydäntään lähellä, joten suunta oli selvä.

– Olen aina ollut kehittäjä, myös aikoinaan omassa opetustyössäni. Nyt onkin ihanaa, että voin kehittää! Se on oma vihreä lankani tästä eteenpäin työuralla, iloitsee Klemola.

Koulutuksesta jäi konkreettisesti Klemolalle selkeästi kolme työvälinettä: hanketyö, palvelumuotoilu ja Lean.

Koulutuksesta jäi konkreettisesti Klemolalle selkeästi kolme työvälinettä: hanketyö, palvelumuotoilu ja Lean. Leaniin hän kertoo saaneensa nykyisessä tehtävässään vielä lisäkoulutusta. Hänestä oli hienoa huomata, että perusasiat ovat hallussa ja väline tulee työssä tarpeeseen.

Koulutuksen kiertotalousosiota Klemola kehuu myös. Kokonaisuus teki häneen vaikutuksen, ja hän sanoo siinä silmien avautuvan uudella tavalla. Siitä saadut opit menevät myös käyttöön ja jakoon työssä.

Koulutus itsenäisille akateemisille opiskelijoille

Useimmilla korkeasti koulutettujen koulutukseen osallistuneilla on takana pitkä akateeminen ura. Tämä oli Klemolan mukaan sisällössä huomioitu erinomaisesti.

Koulutukseen kuului kahden kuukauden verkkojakso-osuus, jossa opetusta oli arkipäivisin kello 9–15. Sen jälkeen oli vuorossa harjoittelujakso työpaikassa.

– Aikaa ei hukattu ihan perusasioihin vaan lähdettiin liikkeelle sen mukaan, mikä mitä meillä itsellämme oli tavoitteena ja motivaationa.

Klemola kertoo myös osallistujien kysymysten ohjanneen koulutusta eteenpäin. Koulutus ja kokemus tulevat siinä esille, jolloin koulutuksesta saa enemmän irti kuin ehkä vastavalmistunut.

Osallistujien akateeminen ura oli huomioitu koulutuksen sisällössä erinomaisesti.

Läppäri. jonka ruudulla suuri määrä erivärisiä post-it-lappuja.
Klemola sai hyviä vinkkejä digitaalisuuteen. Kuva: Pixabay.

– Suosittelisin tätä ensi sijassa akateemisille ihmisille, jotka ovat itsenäisiä opiskelijoita. Se sopii mielestäni parhaiten esimerkiksi itseni kaltaisille uranvaihtajille. On vielä kykyä tehdä töitä, mutta kokee, ettei tämänhetkisellä osaamisella pääse uuden uran alkuun.

Tiivis verkkojakso haastoi ja laajensi osaamista

Verkkojakson aikana käsiteltiin kaikki kokonaisuudet ja vahvistettiin erilaisia taitoja kuten tietotekniikkaa, viestintäosaamista, itsensä esittelyä ja markkinointia. Klemolalle tiivis ja tehokas verkkojakso sopi oikein hyvin, sillä hän oli täysin työttömänä.

Keikkaluontoisesti töitä tehneille Klemola arvelee jakson olleen sen sijaan aika tiukka.

Hänelle itselleen ainoastaan tehokas digikurssi oli aiheuttaa tuskanhikeä otsalle, sillä kouluttaja oli niin innostunut asiastaan.

– Suomen Yrittäjäopistolla näkyy se, että henkilökuntaa koulutetaan ja tieto on ajantasaista. Digikouluttajaltakin sain niin paljon hyviä vinkkejä digitaalisuuteen, että olen niitä ilolla jakanut eteenpäin.

Suomen Yrittäjäopistolla näkyy se, että henkilökuntaa koulutetaan ja tieto on ajantasaista.

Marja Klemola

Työpaikka löytyi verkostojen ja suhteiden kautta

Työssäoppimisjakson paikka Klemolalle avautui verkostojen kautta.

Virtuaalisen työmarkkinatapahtuman inspiroimana hän soitteli LinkedInista löytämälleen aiemmalta uraltaan tutulle coachille, jonka kautta vinkki mahdollisesta työpaikasta tuli. Klemola laittoi vinkatun työpaikan esimiehen nimen ylös ja soitti tälle.

– Olin varmaankin ehtinyt esitellä vain itseni ja koulutuksen, niin toisesta päästä kuului ääni, että tulit kuin taivaasta!

– Sain siis paikan lopulta melko helposti, mutta nimenomaan suhteilla.

Klemola muistuttaakin, että LinkedIn-profiili on ihan eri juttu kuin Facebook, minä moni sitä saattaa pitää. Kun LinkedInissä avaa suunsa ja kertoo asioista, voi verkostolta saada arvokkaita vinkkejä työpaikoista ja muista ammatillisista asioista.

Työpaikka löytyi LinkedIn-verkostoon kuuluneen kautta. Kuva: Pixabay.

Kiinnostuitko korkeasti koulutettujen työvoimakoulutuksesta?

Erityisosaamista korkeasti koulutetuille verkossa -koulutuksessa hankituin opein myyt ammattitaitoasi entistä kätevämmin sinua kiinnostaviin yrityksiin.

Verkkokoulutus on tarkoitettu korkeasti koulutetuille työttömille tai työttömyysuhan alla oleville työnhakijoille, jotka haluavat oppia tuotteistamaan oman osaamisensa.

Korkeasti koulutettujen osaamissalkku verkossa, Suomen Yrittäjäopisto.

Arkistot