Markus Elo.

Elinikäisen oppimisen avaintaidot

Opetushallitus määrittelee elinikäisen oppimisen avaintaidoista näin: ”Nopeasti muuttuvassa ja verkottuneessa maailmassa tarvitsemme taitoja, joiden avulla pystymme täysipainoisesti osallistumaan yhteiskunnan toimintaan ja työmarkkinoille. Kerran hankittuja taitoja pitää myös päivittää läpi elämän.” Maailman digitalisoituessa valtavaa vauhtia on äärimmäisen tärkeä pysyä mukana kehityksessä. Samaan aikaan kuitenkin pitää myös vanhat tutut perustaidot olla jokaisen osaamispakissa.

Yhteisillä tutkinnon osilla tuetaan oppimaan oppimista

Aikuisten elinikäisen oppimisen tueksi on vuodesta 2018 saakka ollut perustutkinnoissa myös aikuisille pakollisena yhteiset tutkinnon osat. Näillä yhteisillä tutkinnonosilla pyritään varmistamaan perustaitojen osaaminen ja samalla tuetaan aikuisten oppimaan oppimista. Näissä opinnoissa opiskellaan juuri noita avaintaitoja. Toki moni asia on aikuiselle jo tuttua ja osaamista löytyy työkokemuksen myötä. Turhaan ei mitään tarvitse opiskella, sillä opinnoissa tunnustetaan laajasti aiempaa osaamista. Perustutkinnon suorittaminen on kuitenkin hieno mahdollisuus samalla tarkistaa onko oma osaaminen ajantasalla näissä yleisissä aineissa.

Suomen Yrittäjäopistolla voit opiskella useita eri perustutkintoja eri ammattialoilta. Aiempi osaamisesi huomioidaan ja koulutukset on nimenomaan pyritty tekemään työssäkäyvälle aikuiselle mahdolliseksi. Kaikki mikä on vain mahdollista, on järjestetty ajasta ja paikasta riippumattomaksi verkko-opiskeluksi.

Moni asia voi olla aikuiselle jo tuttua työelämästä. Turhaan ei mitään tarvitse opiskella.

Uusi ammatti vai lisää osaamista nykyiseen?

Voit opiskella tutkinnon kehittyäksesi työssä mitä teet, mutta voit opiskella uuden ammatin työn ohella uudeltakin alalta. Kuka työpaikallasi hoitaa tietokoneet? Jos se kuuluu sinulle, voisit harkita Tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoa. Tai harrastatko erilaisia käsitöitä vapaa-ajalla? Mitä jos opiskeletkin Taideteollisuusalan perustukinnon. Näissä molemmissa esimerkeissä katsotaan sinun osaaminen yleisaineissa ajan tasalle ja saat siis käsityksen ovatko elinikäisen oppimisen avaintaidot kunnossa sinun kohdallasi.

Opiskeluni eivät menneet hukkaan

Itse opiskelin Jyväskylän ammattikorkeakoulussa työn ohella oikeustradenomiksi. Valmistuttuani ajattelin ensin juridiikan tutkinnon olleen turha teknologiakouluttajana. Nyt syksyllä kuitenkin totesin, että minähän käytän työstäni 10% enemmän tai vähemmän lakiin liittyvien asioiden parissa. Näin jälkeenpäin siis voin todeta opiskeluiden olleen erittäin hyödylliset.

Opiskelu yli nelikymppisenä oli toki raskaampaa, mutta myös antoisaa. Heti orientaatiojaksolla tutorit puhuivat opiskelemaan oppimisesta. Kun sen oppimisen oivaltaa aikuisiällä, myös opiskeluun voi ”hurahtaa”. Eräs yrittäjä kertoi aloittaneensa uuden opiskelun ja aloitettu tutkinto oli hänellä seitsemäs. Opiskelu on kivaa ja siinäkin niin kuin niin monessa muussa asiassa harjoittelemalla oppii oppimaan.

Kun oppimisen oivaltaa aikuisiällä, opiskeluun voi hurahtaa.

Minulla ei opiskelut menneet hukkaan, eivät varmasti mene sinullakaan. Lopuksi esittäisinkin sinulle kysymyksen?

Tuntuuko sinusta, että:

  • jotain uutta olisi kiva oppia
  • olisi kiva tutustua uusiin ihmisiin
  • olisi kiva oppia verkko-opiskelua
  • matikan ja fysiikan opiskelusta on ikuisuus
  • osaan paljon, mutta minulla ei ole tutkintoa
  • pitäisi oppia vähän talousasioita
  • Excel ja Word pitäisi osata paremmin

Jos vastasit kyllä yhteenkään kysymykseen, käy katsomassa Yrittäjäopiston koulutustarjonta ja lähde oppimaan uutta!

Markus Elo
Markus Elo
teknologiakouluttaja
markus.elo(a)syo.fi

Arkistot