agri voiko vahentamalla kehittaa

Voiko vähentämällä kehittää

Lehtitietojen mukaan aika moni maatila Suomessa lopettaa toimintansa. Syynä voi olla yrittäjien uupuminen, jatkajien puuttuminen tai vain tarve tehdä jotakin muuta viljelyn sijaan. Aika harvoin taitaa kyseessä kuitenkaan olla totaalinen lopetus pellot myymällä tai tilakokonaisuus realisoimalla. Ratkaisuksi voi tulla jonkin tuotannonhaaran, esimerkiksi karjatalouden lopettaminen ja jatkaminen viljatilana tai vaikkapa hakeutuminen palkkatöihin osaksi toimeentuloa. Kaikki riippuu yrittäjien elämäntilanteesta, myös iästä ja tilan elinkaaren vaiheesta.

Kuulokkeiden kuvake.
Kuuntele blogi äänitteenä

Voiko siis toimintaa supistamalla kehittää maatilaa? Esimerkiksi muutos karjatilasta viljatilaksi mullistaa suurella todennäköisyydellä yrittäjien työmäärän ja taloudellisen toimeentulon. Miten muutokseen voi valmistautua ja mitkä olisivat sen tärkeimmät edellytykset? Jos tilan toiminta halutaan ajaa alas kokonaan tai osittain, voi olla mielekästä miettiä valmiiksi tarvittavia toimenpiteitä ja alasajon kriteerejä.

Tässä muutamia:

1) Ennakoidaan tulevaa kassavirtaa tekemällä maksuvalmiuslaskelmat nykytilanteesta, muutosvuodelta ja tulevilta vuosilta.
2) Laaditaan kuukausibudjetti muutosvuodelta sekä tilan että yksityisen toimeentulon kannalta
3) Suunnitellaan omaisuuden myynnit mielellään usealle vuodelle ja lasketaan veroseuraamukset
4) Neuvotellaan rahoittajien kanssa lainanhoito nyt ja tulevaisuudessa.

Muutosten tekemisessä hosuminen ei auta. Jos kyseessä ei ole taloudellinen tai terveydellinen pakkorako, voi tilan muutosvalmiutta alkaa kohottaa ennakoidusti. Silloin voidaan hakea juuri omalle tilalle sopiva vaihtoehto ja ajankohta, joka on oman elämäntilanteen ja taloudellisen tilanteen kannalta paras. Voi jopa kaavailla tilan kehittämistä uuteen suuntaan. Samalla on oivallinen hetki kartoittaa mahdollisten jatkajien ajatuksia tilan tulevaisuudesta.

Muutosvalmius on maatilan voimavara

Mikko Lääveri.

Mikko Lääveri

yritystoiminnan kouluttaja

mikko.laaveri(a)syo.fi

Tutustu Agrin koulutuksiin

Arkistot