Saaga Saarnisola.

Vinkkejä voimallisempaan yksinyrittäjän arkeen

Kokemuksia Yrittäjäsparrauksesta ja Yrittäjyyden ammattitutkinnosta

Kun aloitin Yrittäjäsparrausta, Yrittäjyyden ammattitutkintoa ja vuoden pituista matkaani Suomen Yrittäjäopistolla oli lähtötilanteeni vähän kuin sumuinen suppilo, joka oli molemmista päistä tukkeessa. Olin ollut yrittäjänä jo monta vuotta ja taistellut sillä surullisen kuuluisalla mallilla; eli tehnyt töitä ympäri vuorokaudet ja rakentanut koko homman itse ja yksin mökissäni.

Pandemia- ja muista syistä olin ennättänyt vaihtaa yritykseni päätoimialaakin jo kolmesti noin neljän vuoden sisällä; kirjoittamisesta ja viestinnästä liikkeenjohdon konsultointiin ja konsultista verkkokauppiaaksi ja koruntekijäksi. Siinä vaiheessa kun stressi ja uupumus alkoi puhkaista jo sairauksia, päätin lopulta hakea apua.

Joustavasti etänä verkossa

Tilanteessa valintani oli tarttua ja keskittyä suoraan juurisyyhyn, joka oli selkeästi yksinyrittäjän työn piirteet ja avun tarve yrityksen kehittämisessä, kokonaisuuden selkiyttämisessä ja suunnan kirkastamisessa epävarmojen aikojen keskellä. Sen myöntäminen, ettei enää pystykään kaikkeen yksin, oli korkean kynnyksen takana, mutta onneksi uskalsin!

Tutkin ja selvittelin ensin erilaisia vaihtoehtoja, mutta silloin kun näin otsikon ”Yrittäjäsparraus verkossa”, tiesin tulleeni perille. Joustavasti etänä työn ohessa, samalla mahdollisuus tutkintoon ja yrityksen kehittämiseen, kokonaisuus joka tarjosi monenlaista tukea yrittäjän arkipäivän ongelmiin.

Tarve tukeen ja yhteisöllisyyteen

Jokainenhan tarvitsee tukea ja johonkin kuulumista, myös työssä, vaikka se olisikin itsenäistä. Onhan huippu-urheilijoillakin valmentajat, miksei siis yksinyrittäjillä. Tulee mieleen joku mainos, jossa yrittäjä tokaisee ettei tartte apua, koska osaa jo kaiken itse.

Näinhän se usein on, mutta osaamisen puutteista ei niinkään olekaan kyse, vaan tietynlaisesta heimolaisuudesta, ikään kuin saman kielen puhumisesta. Yrittäjän elämäntavan vaatima sisu ja rohkeus on jotain, jota tulee osata lukea ja tulkita, jotta sen piirteitä voi ymmärtää ja vaalia.

Osaamisen puutteista ei niinkään ole kyse vaan tietynlaisesta heimolaisuudesta, ikään kuin samaan kielen puhumisesta.

Myönnän, että minulla oli etukäteen pieniä ennakkoluuloja ohjauksesta ja koulutuksesta, jotka osoittautuivat saman tien täysin turhiksi. Taustallani on mm. pitkä kokemus vaativista esimiestehtävistä sekä useita kaupallisen, taloushallinnon ja johtamistaidon alueen tutkintoja, ja ajattelin että mitä koulutusta minä nyt enää tarviin.

Pienyrittäminen on kuitenkin ihan eri asia kuin palkkatyö isoissa yrityksissä – tämän olen lahjakkaasti huomannut sen jälkeen kun aikoinaan ”takki auki” ryhdyin yrittäjäksi – ja sama koskee koulutusta. Yrittäjyys on ihan oma lukunsa, jonka tueksi on onneksi tehty tällaisia täsmäkoulutuksia, jotka ovat kuitenkin riittävän laajoja erilaisiin tarpeisiin.

Ei konsultointia vaan tukea ja ohjausta

Yrittäjäopiston henkilökohtaisissa ohjauksissa ei konsultoida vaan tarjottiin tietoa, tukea ja nimenomaan ohjausta. Eli yrittäjä tekee itse kaikki päätökset ja ratkaisut, jotka kirkastuivatkin merkillisellä tavalla ja lähtivät purkautumaan kuin lankakerä.

Ohjaajat ovat päteviä ammattilaisia, joten sopimuksen mukaan pidettävät sparraushetket olivat ihan parasta antia. Oma ohjaajani Milja oli niin hieno ihminen, että viimeisessä etätapaamisessa meni kyllä roskakin silmään.

Ylipäätään Yrittäjäopistolla ei ole hukattu joustavasti ihmisläheisiä toimintamalleja, jotka saattavat tässä automatisoidussa nykymaailmassamme helposti unohtua.

Yrittäjän arkea ja sielunelämää ymmärtävä sparraus yhdistettynä monipuolisen kurssivalikoiman antiin johti siihen, että jo yhden vuoden aikana yritykseni siirtyi sumusta ja yrityksen sisäisestä kaaoksesta vakaalle ja valoisalle pohjalle.

Se tapahtui järjestelmällisellä ja suunnitelmallisella työllä, karsimisella ja ytimeen keskittymisellä. Kun homma toimii selkeästi, siitä seuraa väistämättä myös onnelliset asiakkaat ja onnellinen yrittäjä – sen paremmin ei olisi voinut purkkiin mennä.

Ylipäätään Yrittäjäopistolla ei ole hukattu joustavasti ihmisläheisiä toimintamalleja, jotka saattavat tässä automatisoidussa nykymaailmassamme helposti unohtua.

Suosittelen erittäin lämpimästi sekä Yrittäjäsparrausta verkossa, että Yrittäjyyden ammattitutkintoa! Tutkinnossakin on omat osat aloittaville yrittäjille ja jo olemassa olevaa liiketoimintaa kehittäville, joista vanha velhokin voi valita soljuvan oman polun.

Saaga saarnisola

7 vinkkiä voimallisempaan yksinyrittäjän arkeen

Parhaimmat opit ja vinkit ovat sellaisia, jotka ovat kantapään kautta koettuja. Tässä vielä omani sinulle:

  1. Hanki ympärillesi kannustavia ihmisiä, sun ihmisiä. Älä tuhlaa aikaa ja energiaa tyyppeihin jotka nokkivat toisia, heidän toimintansa ei kerro mitään sinusta tai vie sinua eteenpäin. Arvosta ja juhlista pieniäkin saavutuksia sun ihmisten kanssa – ihan jokainen arkinenkin onnistuminen on aina iso ilon aihe!
  2. Hanki vähintään yksi luotettava ihminen, joka puhuu samaa ”liiketoiminnan kieltä”. Aina parempi, jos tämä henkilö on ulkopuolinen, esimerkiksi sparraaja, kouluttaja, valmentaja, ohjaaja tai vaikkapa yrityskummi. Ulkopuolinen usein näkee kokonaiskuvan selkeämmin, joka on tärkeä kulma yrityksen kehittämisenkin kannalta.
  3. Yrittäminen on aina joukko erilaisia nousuja ja laskuja, vähän kuin pieniä ja isoja vuoria yhdessä vuoristoradassa. Oikeilla kulkuvälineillä ja asenteella niistä selviää ja ajan myötä matkalla oppii katsomaan uteliaasti myös maisemia.
  4. Paniikkitilanteessa pahinta mitä voi tehdä, on ryhtyä häsläämään sinne tänne. Tee sen sijaan suunnitelma, keskity olennaiseen ja toimi sen mukaan. Älä tee tärkeitä päätöksiä tai muutoksia väsyneenä tai kovassa stressissä. Jos et tiedä mitä tehdä, älä tee vielä mitään.
  5. Yksinyrittäjän arvokkain voimavara ei ole tieto-taito, vaan oma hyvinvointi, jota ei kannata uhrata määräänsä enempää. Organisoi työt sillä tavalla että viikossa on tilaa myös omalle elämälle. Jos kynttiläsi palaa yötäpäivää, et ehkä eräänä aamuna enää herääkään, jolloin kaikki uhraukset ja ponnistelut olivat aika turhia, eikö totta.
  6. Opettele sanomaan ei. Monesti ajatellaan, että esim. epävarmoina aikoina kaikelle mahdolliselle on pakko sanoa kyllä. Päinvastoin. Jos ryhdyt tekemään ylitöitä ydintoiminnan ulkopuolella, saat ehkä muutaman euron lisää liikevaihtoa, mutta samalla yrityksen kannattavuus saattaa laskea paljonkin ja siinä sivussa menetät omat voimasi.
  7. Panosta säännöllisesti laadukkaaseen koulutukseen ja/tai kursseihin. Etäkoulutukset ovat joustavia ja usein joko kokonaan tai osittain ajasta ja paikasta riippumattomia, joten ne sopivat kiireisenkin aikatauluihin. Tarkoin kohdennettuina saat niistä uusia näkökulmia ja oivalluksia, ja sitä kautta lisää virtaa omaan työhön.
  • + Bonusvinkki: ”Yrittäjillä on erilaisia motiiveja, tavoitteita ja ominaisuuksia. Yrittäjät ovat keskenään hyvin erilaisia ja tutkimusten mukaan luonteenpiirteillä ei näytä olevan yhteyttä yrityksen menestykseen. Menestyvä yrittäjä voi olla kuka tahansa motivoitunut, kehittymishaluinen ja valmis tekemään työtä yrityksensä eteen.” – Suomen Yrittäjäopiston materiaalit

Jos minäkin pystyin siihen, sinäkin pystyt. Hyvää matkaa inspiroivaan, innostavaan ja voimallisempaan yrittäjän arkeen!

Saaga Saarnisola
yrittäjä
Kolmas Silmä Puoti

Arkistot