Kaksi naista katsoo tietokonetta.

Palvelualojen uusi normaali – epätyypilliset työsuhteet 

Epätyypillisistä työsuhteista tullut vakiintunut käytäntö 

Palvelualoilla kärsitään edelleen työvoimapulasta, eikä tilanne ole paljon koronavuosien jälkimainingeissa parantunut. Erityisesti matkailualalla on useamman vuoden ajan ollut huutava pula osaavista tekijöistä. 

PAMin tiedotteen mukaan suurin osa viime vuonna alkaneista työsuhteista on osa-aikaisia – vähittäiskaupan alalla peräti 60 prosenttia työsuhteista ja 58 prosenttia matkailu- ja ravitsemisalallakin. Osa-aikaisista ja muista epätyypillisistä työsuhteista esimerkiksi nollatuntisopimuksista on tullut palvelualalla jo vakiintunut käytäntö.  

Kevytyrittäjänä omasta tahdosta vai pakotettuna? 

Kevytyrittäjyys on helppo tie itsensä työllistämiseen, ja se näkyy kevytyrittäjien määrän kasvuna. Vuonna 2022 Suomessa oli noin 60 000 aktiivista kevytyrittäjää, rekisteröityneitä henkilöitä oli peräti yli 200 000. 

Mutta onko kevytyrittäjyys oma valinta ja todellinen vaihtoehto vai pakollinen paha? Kevytyrittäjistä suurin osa on 25–34-vuotiaita ja joka toinen heistä asuu Uudellamaalla. He työskentelevät tyypillisesti sivutoimisina yrittäjinä jonkin muun palkkatyön ohella – ehkäpä juuri osa-aikaisen työsuhteen pakottamana. 

Vaihtoehto oman työmarkkina-aseman parantamiseen 

Jos työskentelet palvelualoilla ja työsuhteesi on epätyypillinen, olet ehkä miettinyt, miten voisit vahvistaa asemaasi työmarkkinoilla. 

 Jokainen meistä tarvitsee työtä, sen tuomaa toimeentuloa, työyhteisön yhteenkuuluvuutta, osaamisen ja onnistumisen kokemuksia. Väitän, että kouluttautuminen ja uusien taitojen oppiminen antaa sinulle enemmän varmuutta nykyisen työn suorittamiseen tai työnkuvan laajentamiseen. Se antaa mahdollisuuksia nousta työurallasi pysyvämpään, kokoaikaiseen tai tuottavampaan työsuhteeseen. 

Jos toimit yrittäjänä ja haluat kehittyä siinä, mikset ottaisi haltuun yrittäjyyden perustaitoja? Kaikkea ei tarvitse oppia kantapään kautta.  

Palvelualojen osaaja, haluatko kehittyä ja ottaa seuraavan askeleen työurallasi? 

  • Tavoitteletko kokoaikaista työtä myynnin parissa tai markkinoinnin työtehtävien lisävastuuta?  
  • Onko haaveenasi nousta esihenkilöksi tai ryhtyä yrittäjäksi?  
  • Toimitko kevytyrittäjänä ja haluat siirtyä päätoimiseksi yrittäjäksi?

Suomen Yrittäjäopisto toteuttaa maksuttoman Palvelualoilta moniosaajaksi -koulutuskokonaisuuden, jonka avulla lisäät osaamistasi. Sen myötä voit saada mahdollisuuden nousta työtehtävissä seuraavalle tasolle tai siirtyä eri tehtäviin.  

Koulutus on tarkoitettu palvelualoilla epätyypillisissä työsuhteissa työskenteleville henkilöille. Erityisenä painopisteenä ovat henkilöt, jotka työskentelevät palvelualoilla yleissivistävän tai perusasteen koulutuksen varassa.  

Seuraava askel työelämässä olisiko nyt oikea aika? 

Milja Pohjamo.

Milja Pohjamo
yritystoiminnan kouluttaja, projektipäällikkö
milja.pohjamo(a)syo.fi

Koulutus on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma. Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Koulutuksen rahoittajan eli Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen logo.
EU:n lippulogo, jonka yhteydessä teksti Euroopan unionin rahoittama - NextGenerationEU.

Arkistot