Yrittäjyyden ammattitutkinnon opinnot auttoivat minua perustamaan yrityksen, kertoo Minna Koponen.

”Yrittäjyyden ammattitutkinnon opinnot auttoivat minua perustamaan yrityksen”

Tavoitteena oli saada perustietopaketti yrityksen perustamisesta

Kasvatustieteiden tohtori Minna Koponen oli miettinyt yrittäjyyden ammattitutkintoa ja ylipäätään yrittäjyyteen liittyviä opintoja pitkään, ennen kuin osallistui Suomen Yrittäjäopiston yrittäjyyskoulutukseen verkossa. Kun oma tilanne oli opinnoille otollinen, oli koulutus sopivasti katsottuna valmiiksi.

– Minulla oli muita opintoja meneillään, siksi en aiemmin lähtenyt. Olen seurannut aktiivisesti Suomen Yrittäjäopiston sivuja ja ajattelin, että verkkokoulutus sopii omiin tarpeisiini.

Ajattelin, että verkkokoulutus sopii omiin tarpeisiini.

Minna Koponen
Kuvassa kaksi yrittäjää kannettavien tietokoneiden kanssa. Edessä oleva yrittäjä täyttää liiketoimintasuunnitelmaa.

Koponen on asunut pitkään ulkomailla ja on yhdistänyt työurallaan erilaisia osaamisaloja. Tehtävät ovat liittyneet käyttäytymistieteisiin eri korkeakouluissa ja koulutusorganisaatioissa, minkä lisäksi hän on tehnyt töitä Nokialle ja Microsoftille ulkomailla.

Nyt hän vetää Sveitsissä projektia, jossa edistetään Zürichin ammattikorkeakoulun laajoja MOOC-kursseja (Massive Open Online Course) globaalille yleisölle.

Koposen tavoitteena yrittäjyysopinnoissa oli saada perustietopaketti siitä, millä tavalla yrityksen voi perustaa ja millaisia asioita pitää huomioida.

– Halusin hankkia valmiudet itselleni, jos haluan perustaa yrityksen – mitä myös olin suunnitellut.

Halusin hankkia valmiudet itselleni, jos haluan perustaa yrityksen.

Minna Koponen
Minna Koponen
Minna Koponen.

Yrityksen Minna Koponen perustikin Suomeen kesällä 2022, kun yrittäjyysopinnot olivat jo melko loppusuoralla. Yritys toimii koulutusalalla ja on erikoistunut koulutuksen tuottamiseen, tuotteistamiseen ja konsultointiin.

Opinnot auttoivat perustamaan yrityksen

Koponen on erittäin tyytyväinen käymäänsä koulutukseen. Hän mainitsee erikseen tuotteistamisen ja markkinoinnin osiot ja kertoo saaneensa niistä paljon tietoa, jonka prosessointi vielä jatkuu. Koponen oli tuuminut, että perehtyy opintomateriaalien avulla niihin vielä tarkemmin nyt, kun yritys on jo pystyssä.

– Koulutus oli hyvin käytännönläheinen. Suomen Yrittäjäopistolla on todella hyvät opettajat ja materiaalit ovat selkeitä. Tykkäsin opinnoista.

Opinnot auttoivat Koposta konkreettisesti perustamaan yrityksen.

Yrittäjyyskoulutus verkossa - siinä voi opiskella omaan tahtiin.

Koulutuksen toteutus verkossa ja sisältö saavat Koposelta runsasta kiitosta. Hänellä on vertailukohtia, sillä hän itse työkseen ohjaa prosesseja ja laatua – ja on itsekin sekä opettanut että opiskellut paljon verkossa. Materiaaleista hän nostaa esiin erilaiset esimerkkivideot ja yritystarinat.

– Tykkäsin niistä älyttömästi! Lisäksi diasarjat tukivat hyvin videoita. Minulle verkko-opinnot sopivat ihan äärimmäisen hyvin, sillä verkossa pystyin opiskelemaan silloin, kun minulle itselleni sopi.

Koponen kertoo edenneensä opinnoissaan sen mukaisesti, miten polku verkko-oppimisympäristön opintomateriaaleihin on rakennettu.

– Yrittäjyyden ammattitutkinnon verkkokoulutuksessa Suomen Yrittäjäopistolla on hirveän hyvä liiketoimintasuunnitelmadokumentti, johon suunnitelma tehdään. Siinä on kaikki osa-alueet.

Yrittäjyyden ammattitutkinnon verkkokoulutuksessa Suomen Yrittäjäopistolla on hirveän hyvä liiketoimintasuunnitelmadokumentti, johon suunnitelma tehdään.

Minna Koponen

Pähkinänkuoressa eväät yrittäjyyteen

Koposen mukaan on tärkeää ymmärtää, että yritystoiminnalle laadittu suunnitelma voi muuttua ja että sitä pitää päivittää.

– Yksistään liiketoimintasuunnitelman tekeminen opintojen alussa auttoi luomaan skenaarion yritystoiminnalle. Ja kun opinnot etenivät, ne täydensivät suunnitelmaa – mikä oli tarkoituskin.

Liiketoimintasuunnitelma.

Hän pohtii, että yrittäjyyden opintoja voisi suositella melkein jokaiselle – nuorillekin – koska suunnitelman tekeminen itsessään on opettavaista.

Kun suunnitelmaa tekee itselle omasta toiminnasta ja yrittäjyydestä, kasvattaa se yrittäjämäiseen ajatteluun.

Yrittäjyyden opintoja voisi suositella melkein jokaiselle.

Minna Koponen

– Tästä saa pähkinänkuoressa oikein hyvät eväät siihen, jos miettii, perustaisiko yrityksen. Lopputulema voi toki olla, että enpä perustakaan, että ehkä se ei olekaan mun juttu.

Yrittäjyysopintojen aiheet tukivat arkea käytännössä

Laskelmien tekemisestä Koponen kertoo olleen itselleen todella paljon apua. Hänellä oli tiivis syksy, kun osa yrittäjyysopinnoista oli vielä kesken ja tekeillä oli tarjous korkeakouluun. Yrittäjyysopintojen aiheet ja sisällöt tukivat Koposen arkea käytännössä.

– Tarjousta tehdessä laskelmat auttoivat minua konkretisoimaan sen, millaisen tarjouksen voisin tehdä ja miten sen hinnoittelisin.

Opintojen loppupuolella käydyistä keskusteluista sekä oman ohjaajan että työelämäohjaajan kanssa oli myös hyötyä. Laaditut suunnitelmat pystyttiin käymään vielä läpi ja arvioimaan niiden onnistumista.

Budjetointi, hinnoittelu, laskutus ja laskelmat. Yrittäjä tekee laskelmia laskukoneen ja kaavioiden äärellä.

Kaksi vinkkiä yrittäjyyttä miettiville

Yrityksen perustamista miettiville Koponen antaa kaksi vinkkiä:

– On hyvä todella tarkasti miettiä se, mitä haluaa tehdä ja pysyä siinä eikä rönsyillä liikaa. Toinen tärkeä asia on se, miten hinnoittelee.

Ole ylpeä omasta asiantuntijuudestasi ja hinnoittele oikein

Hän kertoo käyttävänsä itse jonkin verran ulkopuolisia palveluita jo senkin vuoksi, että ei aina itse ole Suomessa. Hän on aina arvostanut erilaisia töitä ja työntekijöitä, mutta sanoo nyt katsovansa vielä erilaisten linssien läpi hinnoittelua, sillä siihen on aina sisällytettynä erilaisia kuluja, jotka täytyy huomioida.

Koponen painottaa, että on tärkeää arvostaa omaa työtään.

– Omasta asiantuntijuudesta täytyy uskaltaa olla ylpeä ja katsoa, että saa työstään hyvän korvauksen. On napakasti päätettävä ja määriteltävä, mikä on oma tuote ja mikä on sen hinta. Jos tekee liian edullisesti, on sitä myöhemmin hirveän vaikea muuttaa.

Hän korostaa, että yrittäjäksi ryhtyvän on hyvä miettiä, mihin itse keskittyy ja mitä teettää ulkopuolella. Näin tulee myös arvioitua asian tekemiseen käyttämänsä ajan hintaa.

Kaksi henkilöä verkkokurssin äärellä tietokoneen ruudun edessä.

Yrittäjyyttä miettivälle Minna Koposella on rohkaiseva viesti:

– Uskalla yrittää. Se voi avata ihan uusia polkuja. Suomessakin on tänä päivänä mahdollisuus monella tavalla kokeilla vaikkapa kevytyrittäjyyttä.

Uskalla yrittää. Se voi avata ihan uusia polkuja.

Minna Koponen

Koponen palaa vielä Suomen Yrittäjäopiston verkkokoulutuksessa suorittamansa yrittäjyyden ammattitutkinnon antiin.

– Sain koulutuksesta todella paljon. Olen todella tyytyväinen. Suosittelen kyllä lämpimästi kaikille, jotka vähänkin miettivät asiaa. Kouluttautuminen kannattaa aina.


Mietitkö sinä yrittäjyyttä?

Tutustu Yrittäjyyskoulutukseen verkossa – opiskelet joustavasti ja saat aina henkilökohtaista ohjausta.

Arkistot