Timo Sahi Esimieskoulutuksen opiskelijatarinassa. Esimieskoulutus oli hyvä mahdollisuus saada oppia siihen, miten tiimiä kuuluu vetää.

Timo Sahi – Lähiesimiestyön ammattitutkinto

Ammattimaisesta johtamisesta hyötyvät kaikki

Tervakoskelainen Timo Sahi osallistui Suomen Yrittäjäopiston Esimieskoulutukseen verkossa. Koulutuksesta hyötyi niin tiiminvetäjänä toimiva Sahi itse kuin yrityskin – ja sitä kautta lopulta myös asiakkaat.

Esimieskoulutukseen luontevasti etänä

Timo Sahi on tervakoskelainen yli 20 vuotta it-alalla toiminut ammattilainen ja työskentelee Lounealla palvelupäällikkönä Riihimäen toimipisteessä. Hän asuu perheensä kanssa Tervakoskella, josta käsin etätyöt ovat hoituneet jo pari vuotta.

Kun tilaisuus tuli, etätyöhön tottuneena hänelle oli luontevaa lähteä mukaan täysin etäopintoina suoritettavaan Esimieskoulutukseen verkossa Suomen Yrittäjäopistolla.

Sahin toimipiste Riihimäellä on pysynyt samana vuodesta 2008 lähtien, vaikka yrityksen nimi on yrityskaupoissa vaihtunut matkan varrella. Viimeisin muutos tuli vuonna 2020, kun Lounea osti Canoraman.

Totta kai lähdin mielelläni koulutukseen mukaan! Näin sain näkyväksi ne asiat, joita olin jo aiemmin tehnyt.

Timo Sahi

Tiiminvetäjän moninaiset roolit

Yrityskauppojen myötä on yrityksissä aina mietittävää tiedottamisessa ja päällekkäisissä järjestelmissä, ja siihen Sahi on tuoreehkon esimiesroolinsa kautta päässyt tutustumaan.

– Vedän pientä viiden hengen it-arkkitehtien erikoisasiantuntijatiimiä. Tiiminvetäjänä olen toiminut vuodesta 2014, mutta vasta syksystä 2020 virallisesti esimiesroolissa.

Tiimi toimii tällä hetkellä pääasiallisesti etänä asiakastapaamisia myöten – kaksi tiimistä toimii Tampereella, kaksi Salossa ja yksi Ylivieskassa. Muutaman kerran vuodessa pyritään näkemään kasvokkain ja pitämään tiimipäiviä.

– Itselläni on hybridirooli. Esimiestyön lisäksi olen mukana suorittavassa toiminnassa. Se tuo hieman haasteita omaan työhön, missä roolissa milloinkin olen – olenko työkollega vai esimies.

Organisaatiorakenne voi aiheuttaa myös haasteita tiimien toimintaan, jos itse palvelusta ja sen tuottamisesta vastaavat kaksi esimieskollegaa tiimeineen yhdessä. Luonnollista on, että eteen voi tulla erilaisia käytännön kysymyksiä, mutta hyvillä ja selkeillä prosesseilla käytäntö saadaan toimivaksi.

Tiiminvetäjästä virallisesti esimieheksi

Partioharrastuksen myötä Sahi on käynyt johtajuus- ja tiiminvetäjäkursseja, vaikka aiempaa esimieskoulutusta Sahilla ei ole ollut. Tiimin vetäminen on sujunut luontevasti ilman virallista roolia. Yritys on koko ajan tukenut kouluttautumista, ja varsinkin tiiminvetäjät ovat kiinnostuneet esimiesroolista.

– Kuukausittaisessa tiiminvetäjäpalaverissa tuli esimieskoulutus puheeksi. Kollega Kaj Nurmela oli kouluttautunut Suomen Yrittäjäopistolla aiemmin ja saanut siitä hyviä kokemuksia. Yrityksessä tätä pidettiin hyvänä juttuna ja oltiin heti valmiita kustantamaan koulutus.

Isolla osalla yrityksessä on tekninen koulutus, ja osa on työkokemusten kartuttua ajautunut esimiesrooliin. Sahin mukaan esimieskoulutus oli hyvä mahdollisuus saada oppia siihen, miten tiimiä kuuluu vetää.

Esimieskoulutus oli hyvä mahdollisuus saada oppia siihen, miten tiimiä kuuluu vetää.

Timo Sahi

– Totta kai lähdin mielelläni mukaan! Näin sain näkyväksi ne asiat, joita olin jo aiemmin tehnyt. Sain myös lisää ymmärrystä ja tukea omaan työhöni ja esimerkiksi tietoa asetuksista ja laeista.

Etäkoulutuksessa parasta joustavuus

Etäkoulutukseen oli helppo lähteä ja työn ohessa opiskelu oli hyvä vaihtoehto Sahille. Joustavuus tulee siitäkin, ettei tarvitse erikseen ottaa opintovapaata.

– Koulutuksessa pystyi itse tekemään aikataulunsa ja valitsemaan opiskeluajan. Itse olin hyvin motivoitunut.

– Ehdottomasti suosittelen koulutusta, erityisesti jos on jo työuraa takana. Kouluttautuminen kannattaa aina.

Teknisistä koulutuksista virtuaalinen opiskelu on Sahille tutttua. Sen sijaan esimiestyön opetteleminen vain lukemalla on Sahin mielestä vaikeampaa, esimiestyö kun on käytännössä ihmissuhteita. Hän kannattaa esimiestaitojen opiskelussa hybridimallia.

– Olisinkin kaivannut vielä lisää vuorovaikutusta muiden kanssa. Keskusteluista saisi sellaista oppia, jota ei voi kirjasta lukea. Kasvokkain – vaikka sähköisestikin – voi vaihtaa paremmin ajatuksia kuin vaikkapa chattailemalla.

Ehdottomasti suosittelen koulutusta, erityisesti jos on jo työuraa takana. Kouluttautuminen kannattaa aina.

Timo Sahi

Ammattimainen johtaminen on rahanarvoista osaamista

Sahi muistuttaa, että hyvällä esimiestyöllä on rahallista arvoa yritykselle tuloksesta käsin katsottuna.

– Uskon siihen, että pehmeillä arvoilla esimiestyössä pääsee pitkälle. Kun luo työntekijälle hyvät olosuhteet, ilmapiiri on hyvä ja työkalut toimivat, vaikuttaa se varmasti siihen, että hyvää tulosta tulee.

Esimieskoulutuksesta Sahi sai työkaluja, ja hän näkee yritykselle olevan etua siitä, että useampi samassa roolissa toimiva on käynyt samanlaisen koulutuksen. Näin yritys saa luotua vakioituja toimintamalleja.

– Kun sisäiset prosessit ovat kunnossa, hyötyy yritys ja lopulta myös asiakkaat. Ammattimaisesta johtamisesta hyötyvät kaikki.

Uskon siihen, että pehmeillä arvoilla esimiestyössä pääsee pitkälle.

Timo Sahi

Lue lisää

Tutustu Esimieskoulutukseen.

Arkistot