"Olen nyt viimeistään oppinut, kuinka suuri voima intohimolla, kannustavalla tuella ja rohkeudella on oppia uutta", kommentoi Satu Tietari.

Satu Tietari – Erityisosaamista korkeasti koulutetuille, liiketoiminnan ammattitutkinto

Intohimo ja rohkeus liiketoiminnan ammattitutkinnon turbobuustina

Vuosi 2023 on avannut itselleni uuden maailman suorittaessani Suomen Yrittäjäopiston kautta liiketoiminnan ammattitutkintoa. Koulutuksen sisältö oli monipuolista, ohjaajat paneutuivat opiskelijoihin persoonina ja ryhmätöissä saimme toisiltamme mahtavaa vertaistukea. Verkko-opintojen ansiosta oli myös mahdollista kuulla eri puolella Suomea asuvien opiskelijoiden monipuolisesta kokemuksesta hyvin eri aloilta. Opintojen sisällöt olivat täysin ajan hengessä kestävän kehityksen osioineen ja rohkaistuin niiden ansiosta vieläpä hyödyntämään tekoälyä kirjoittamisen renkinä.

Ja mikä parasta, näiden opintojen kautta onnistuin tekemään intohimostani jotain uutta, uniikkia ja palkitsemisen arvoista!

Intohimosta kilpailutyöksi ja tutkintoaineistoksi

Herkkutatit ovat suuri intohimoni. Olen jo aiemmin työllistynyt lyhyeksi aikaa itse suunnittelemassani herkkutattihankkeessa. Kerroin kurssilla taustastani ja ihana opiskelijatoverini Nette vinkkasi minulle valtakunnallisesta Haaga-Helian Hungry for Finland -ruokamatkailukilpailusta, johon minun tulisi hänen mielestään ehdottomasti ottaa osaa. Kisassa oli ensimmäistä kertaa ammattilaissarjan lisäksi myös opiskelijasarja, jossa pelkkä idea riittää, eli tuotteen tai palvelun ei tarvitse olla valmis. Otin vinkistä vaarin, luonnostelin ideaani ja toimitin kisaesityksen heinäkuun deadlineen mennessä arviointiraadille.

Herkkutatit metsässä, vihreällä sammaleella

Yllätykseni oli suuri, kun sain syksyllä puhelun ja pyynnön toimittaa lisämateriaalia ideastani. Mietin, miten hyödyntäisin liiketoiminnan ammattitutkintoon sisältyviä markkinointiviestinnän opintojani saadakseni mahdollisimman houkuttelevan paketin kasaan. Rohkaistuin Yrittäjäopiston ihanan Satu Haverin kannustamana tekemään elämäni ensimmäiset nettisivut Webnoden ilmaispohjalle. Toimeen tartuttuani se olikin yllättävän helppoa ja palkitsevaa. Kaikenlaisia herkkutattikuvia minulla on jo kymmeniä, ja sivuista tuli niiden ansioista mielestäni kiinnostavat ja näyttävät.

Kolme kärpästä yhdellä iskulla

Ponnistus kannatti ja ”PorciniChef -kokkailukisa ja virtuaalikokkaukset” palkittiin opiskelijasarjassa upeasti pronssilla kuudentoista idean joukosta. Kisan jälkeen suoritin liiketoiminnan ammattitutkinnosta osan esittelemällä tekemäni nettisivut ja markkinointiviestinnän suunnitelman. Sain siis kaksi, ellei jopa kolmekin, kärpästä yhdellä iskulla.

”Kisan jälkeen suoritin liiketoiminnan ammattitutkinnosta osan esittelemällä tekemäni nettisivut ja markkinointiviestinnän suunnitelman.”

Satu Tietari

Miksi niin kolme? Palkitsemistilaisuudessa mukana ollut oman maakuntani Ammattikorkeakoulun tutkimuspäällikkö innostui herkkutatti-ideastani. Vielä opintojeni loppusuoralla viimeistelin herkkutattiliiketoiminnan yhteiskehittämisen mallista hankesuunnitelman, jota olen jo hänelle esitellyt. Seuraava askel on rahoittajan kanssa käytävät neuvottelut. Suurin unelmani on tehdä pioneerityötä herkkutattiliiketoiminnan yhteiskehittämisen mallin luomiseksi Suomeen.

Intohimon, tuen ja rohkeuden voima

Olen nyt viimeistään oppinut, kuinka suuri voima on intohimolla, kannustavalla tuella ja rohkeudella oppia uutta. Omia intohimojaan kannattaa pohtia ja miettiä, voisiko niiden kautta työllistää itsensä. Kaikki uusi tieto on tässä ajassa helposti saatavilla, kun uskaltaa siihen rohkeasti tarttua.

Yksin tätä kaikkea ei tarvitse tehdä, vaan parasta on, kun voi hyödyntää muiden osaamisen, kokemukset ja tuen.


Satu Tietari. Taustalla kannettavan tietokoneen ruudulla herkkutatteja metsässä.

Satu Tietari

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjäopistossa liiketoiminnan ammattitutkinnon suorittanut herkkutattifani.

Katso kuva palkitsemistilaisuudesta ja arviointiraadin perustelut Hungry for Finlandin facebook-sivuilta.


Arkistot