Kyteekö mielessäsi haave yrittäjyydestä? Haave työskentelystä oman unelman eteen ja oman ajan herruudesta ovat useimpien yrittäjyyttä pohtivien mielessä. Kolikon toisella puolella saattaa kuitenkin olla epäilys riittämättömyydestä. Onko minusta siihen? Uskallanko ottaa loikan? Koska on oikea hetki?

Et ole ajatuksinesi yksin. Moni pohtii samoja asioita ja odottaa oikeaa hetkeä. Mistä sitten voi tietää, koska on valmis yrittäjäksi? Yhtä oikeaa vastausta on vaikea antaa, sillä kyse on lopulta riskinotosta. Uuden suunnan ottamisesta usein turvallisen ja tutun reitin sijaan. Monelle yrittäjäksi ryhtyminen tarkoittaa tasaisesta tulovirrasta ja tutusta palkkatyöstä irtautumista ja epävarman yrittäjämenestyksen varaan heittäytymistä. Yrittäjyyteen liittyy aina riskejä. Valmistautumatta ja ainoastaan muutoksen sekä uusien tuulien toivossa ei yrittäjäksi kannata hypätä.

Puskureita yrittäjäpolkua tasoittamaan

Hyvällä suunnittelulla ja ulkopuolisen sparrausavun turvin voi saada vahvistusta idealleen. Moni turvautuu yrittäjäkoulutukseen tai esimerkiksi uusyrityskeskuksen neuvontapalveluihin. Oman yrittäjäosaamisen vahvistaminen sekä hyvät laskelmat ja liiketoimintasuunnitelma antavat suunnan ja tuovat usein realismia ideoiden ja haaveiden tueksi. Osaaminen tuo varmuutta ja antaa myös edellytyksiä toimia ketterästi muuttuvassa toimintaympäristössä, jos suunnitelma ei pidäkään.

Mikään laskelma tai liiketoimintasuunnitelma ei ole pomminvarma, vaan ainoastaan todellisuus näyttää onko ideallasi kysyntää ja kannattavan liiketoiminnan edellytyksiä. Yrittäjäuralle hyppäävän kannattaa varautua myös taloudellisella puskurilla. Uusi yritystoiminta ei usein elätä yrittäjää heti alkumetreillä ja säästöt tuovat taloudellista turvaa. On mukavampi yrittää, kun perusasiat eivät ole uhattuna.

Kolmas uuteen yritystoimintaan liittyviä riskejä pienentävä tekijä on verkostot. Onko sinulla verkostoja toimialalle ja asiakaskenttään? Jos on, olet vahvoilla. Myös vertaisverkostot muiden yrittäjien kanssa ovat tärkeä henkireikä. Samassa veneessä olevien kanssa on hedelmällistä jakaa sekä yrittäjyyden ylä- että alamäet. Erilaisilla yhteistoiminnan muodoilla yrittäjät voivat myös säästää rahaa ja tehostaa toimintaansa. Joukossa on voimaa, sanotaan.

Viimeisenä asiana uuden yrittäjän varmuusvarastossa on toimialan tuntemus. Jos haaveilet sisustuskaupan perustamisesta tai ravintoloitsijan urasta, olet vahvoilla, jos olet jo työskennellyt alalla. Yritystoimintaan liittyy usein paljon hiljaista tietoa, johon pääsee kiinni vain työskentelemällä alalla ja kokemuksen kautta.

Osaaminen, verkostot, toimialan tuntemus sekä taloudellinen puskuri, jos takataskussasi on näistä 4/4 ja lisäksi uskot vahvasti ideaasi, anna palaa!

 

 

Sanna Varis

Sanna Varis
yritystoiminnan kouluttaja
sanna.varis(a)syo.fi

Minustako yrittäjä? -blogikirjoitus on osa ProSoolo -blogikirjoitussarjaa

Mistä voi tietää, koska on valmis yrittäjäksi? Yhtä oikeaa vastausta on vaikea antaa, sillä kyse on lopulta riskinotosta. Uuden suunnan ottamisesta usein turvallisen ja tutun reitin sijaan.

 

 

Arkistot