Markus Elo

Digitalisaatio – ystävä vai vihollinen? 

Kirjoittelen tätä blogia ystävänpäivänä ja siksi otsikko viittaa sopivasti ystävänpäivään. Teema tosin on sellainen, että sitä joutuu miettimään jatkuvasti. Jos ei nyt viikottain niin ainakin kuukausittain on joku uutinen siitä, kuinka digitalisaatio vie tai tuo työpaikkoja. Varmaa on vain se, että työn kuva on muuttunut lähes kaikilla ja lopuillakin se muuttuu jossain vaiheessa.  

Emme välttämättä huomaa sitä, kuinka digitalisaatio on muuttanut työpäiväämme, vaikka ei sinänsä työtä. Eräs lähisukulaiseni on ollut logistiikka-alalla töissä kolme vuosikymmentä. Trukit ovat varmasti muuttuneet siinä ajassa, mutta itse ajaminen on kuitenkin lähes samanlaista. Mutta digitalisaatio on tullut kuitenkin siihen ratin ja penkin väliin. Hänkin kuuntelee työvuorossa äänikirjaa ja juttelee puhelimeen handsfreen kanssa. Eipä nämä kumpikaan asia onnistuneet ennen kuin digitalisaatio alkoi kehittyä.  

Teollisuudessa digitalisaatio on luonnollisesti aiheuttanut valtavan muutoksen ja mitä kauemmas taaksepäin mennään, sen suurempi on muutos. Missä vaiheessa teollisuudessa voidaan puhua digitalisaation tulosta, onkin ennemmin historian tutkimusta kuin blogikirjoitus. Mutta siinä vaiheessa, kun tuli ohjelmoitavat logiikat käyttöön, voidaan ainakin puhua jo digitalisaation tulosta. Ja tästähän on aikaa kymmeniä vuosia.  

Työn teossa viimeistään koronapandemia laittoi liikkeelle valtavan siirtymän etätyöskentelyyn. Koodarit ja muut ”nörtit” ovat toki vuosia tehneet etätyötä, mutta nyt se on yhä useamman mahdollisuus. Myös koulutukset ovat muillakin kuin Suomen Yrittäjäopistolla jo paljon verkossa. Meillä on tosin siitä jo vuosien kokemus ja kehitys on koko ajan aktiivista. Meillä on jo vuosia pystynyt robotin ohjelmointia ja logiikoiden käyttöäkin opiskelemaan verkon yli. Myös 3D-tulostaminen on mahdollista etänä ja kamerayhteydellä. Nyt viimeisimpänä olemme saaneet robotinkin etäkäytettäväksi verkon yli ja kamerayhteydellä.  

Emme siis kai kukaan pärjää enää ilman älylaitteita, ja kai kaikki jotenkin teemme jotain digitaalisilla laitteilla. Osa asioista on helpompi omaksua ja osa on vain vaikeampi omaksua. Mitä siis teetkään työksesi tai suunnittelet opintoja, kannattaa ottaa avoin asenne sanaa digitalisaatio kohtaan. Se on aina ennemmin mahdollisuus kuin uhka, ja me itse voimme tehdä siitä ystävän eikä vihollisen.  

Mikäli digitalisaatio tuntuu viholliselta, mutta haluaisit siitä ystävän, kannattaa tutustua Suomen Yrittäjäopiston koulutuksiin. Meillä on lukuisia erilaisia koulutuksia eri lähtötasoille ja ikäryhmille. Älä jää kotiin tuskailemaan, vaan etsi itsellesi koulutusta ja apua digitalisaation hyödyntämiseen. 

Markus Elo.

Markus Elo

teknologiakouluttaja

markus.elo(a)syo.fi

Arkistot