Nuoren maatalousyrittäjän työkalut osa 2- Yrittäjäidentiteetti

Kotimaista ruoantuotantoa kohtaan kasvanut mielenkiinto sekä lisääntynyt kritiikki ovat selkeitä vaikuttavia tekijöitä aloittavien yrittäjien keskuudessa suhteessa toimialan vetovoimaisuuteen. Jotta voidaan työskennellä yhteiskunnallisesti merkittävällä alalla, tarvitaan yrittäjältä paksua nahkaa ja muutoskestävyyttä, niin henkisesti kuin fyysisestikin. Sosiaalinen media on nopeuttanut merkittävästi informaation kulkeutumista verrattuna 2000-luvun alkuun tai 90-luvulle, jolloin nykyiset luopujat ovat aloittaneet oman uransa tilojen jatkajina.
Aloittaneiden ja aloittavien yrittäjien kanssa keskustellessa on noussut esiin selkeästi huomio, että maatalous on hyvin tunteita sekä kannanottoja synnyttävä toimiala, mutta yrittäjänä tulee olla ylpeä omasta tekemisestään. Tämän vuoksi on ollut tärkeää katkaista keskustelujen keskellä ne negatiiviset kierteet, joita nykymaailma ja osa yrittäjistä ovat saaneet aikaan. Liian usein unohdetaankin, että on olemassa maatiloja, jotka kannattavat taloudellisesti sekä maatalousyrittäjiä, jotka onnistuvat lomailemaan jopa vuosittain.
Sitä on hyvä miettiä jo yrittäjyyden alkuvaiheessa, millaisia arvoja, ajatusmalleja sekä toimintatapoja haluaa heijastaa seuraavalle sukupolvelle ja kollegoille.
Mikäli sukupolvenvaihdos on tavoitteena, sitä on hyvä miettiä jo yrittäjyyden alkuvaiheessa, millaisia arvoja, ajatusmalleja sekä toimintatapoja haluaa heijastaa seuraavalle sukupolvelle ja kollegoille. Jos toiminnalle halutaan jatkuvuutta ja edellytykset sille on olemassa, tulee tilan kehittämisen niin fyysisesti, kuin yrittäjän korvien välissäkin keskittyä entistä enemmän horisontin taakse.
On hämmästyttävää, kuinka vuosikymmeniä sitten tunnistetut haasteet vaivaavat vieläkin nykypäivän maatiloja, vaikka niiden selättämiseen on suunnattu valtavasti toimintaa sekä euroja. Pitkä perinteikkyys on varmasti osasyyllisenä toimintatapojen hitaaseen jalostumiseen, mutta nopea maailma ympärillämme vaatii nopeampia toimenpiteitä. Toimialalla onkin paljon, johon emme voi vaikuttaa, mutta vaikutuksemme piirissä olevat haasteet tulisi saada tehokkaammin haltuun. Muutos alkaa jokaisen yrittäjän kohdalla omasta itsestään, jolloin on hyvä pohtia, millainen yrittäjä haluaa olla. ”Matikka nelonen ja uskonto kymppi”- sanonnassa piileekin osa totuudesta yrittäjäidentiteettiä kohtaan, koska yritystoiminnan kehittäminen vaatii rohkeutta sietää riskejä ja optimistista asennetta, numeroiden hallitsemista unohtamatta.
Vaikutuksemme piirissä olevat haasteet tulisi saada tehokkaammin haltuun.
Kuuntele myös osa: Nuoren maatalousyrittäjän työkalut osa 1.