Minna Lehmustalo – Digitaalisen markkinoinnin asiantuntija, liiketoiminnan erikoisammattitutkinto

Digitaalisen markkinoinnin asiantuntijakoulutuksen käynyt Minna Lehmustalo työssään.

Tarina matkastani kuvataiteilijaksi ja oman yrityksen perustajaksi 

Kuvat: Minna Lehmustalo

– Aloitin kuvataiteen harrastuksena 7-vuotiaana Helsingin kuvataidekoulussa. Kesät ja talvet kuljin Pasilaan ratikalla piirtelemään ja maalaamaan milloin mitäkin. Lemppariaine koulussa oli tietty kuvataide ☝️.

– Muistan tehneeni savesta ruukun, jota kiersi käärme. Sain siitä kevätjuhlassa pienen stipendin. Teen vieläkin keramiikassa ruukkuja, joissa kiipeilevät erilaiset eläimet! 😄 Hain ja pääsin kuvataidelinjalle lukioon. Tein lopputyöni öljymaalaussarjan Danten Jumalaisesta näytelmästä ja sain siitäkin stipendin. 🙏❤️

– Lukion jälkeen mietin muiden joukossa, mitä teen elämälläni. Halusin seurata sitä polkua, jota rakastin eniten, ja päädyin Pekka Halosen kuvataidekouluun. Valitsin pääaineeksi taidegrafiikan ja sivuaineeksi taidemaalauksen. En ollut kovin hyvä kuvanveistossa, enkä viihtynyt pimiössä. Valokuvauksesta olisi ollut hyötyä tulevaisuudessa 🤷🏼‍♀️

Halusin seurata sitä polkua, jota rakastin eniten

Minna Lehmustalo

Tulevaisuudelta varmuutta alanvaihdon kautta

– Akatemian jälkeen tuntui, että tämä ala ei kanna. Halusin varmuutta tulevaisuudelta, ja apurahashow ei tuntunut omalta. Päädyin Laurean turvallisuusalan koulutusohjelmaan ja tykkäsin siellä riskienhallinnasta. Sitten menin rahan perässä tietoturva-alalle, jolla olen edelleen, ja opiskelin yliopistossa kyberturvallisuutta maisteriksi asti. Taide säilyi harrastuksena, henkireikänä.

– Koin vaikeaksi hinnoitella teoksiani, siispä en halunnut myydä niitä. Vaikeinta on määrittää luopumisen hinta, koska teoksiin liittyy aina jokin tosi henkilökohtainen tunne tai muisto. Tähän päivään mennessä en ole halunnut myydä yhtäkään tällaista maalausta.

Lahjaksi sen sijaan annan paljonkin, varmaan jokaisella läheiselläni on jokin tekeleeni, halusivat he niitä tai eivät. 😄

– Tulin vuonna 2022 ihanan pienen pojan äidiksi. Ensimmäinen puoli vuotta meni totaalisessa aivosumussa, silmäni olivat kuin pienet rusinat päässä. Kun lopulta unirytmiä alkoi meille molemmille löytyä, aloin taas maalata. Vanhempainvapaalla se piti minut järjissäni, ja oli tärkeää, että vaipanvaihdon ohella pystyin tekemään jotain omaakin, etten kadottaisi itsenäni kokonaan äitiyteen. 

Koin vaikeaksi hinnoitella teoksiani, siispä en halunnut myydä niitä. Vaikeinta on määrittää luopumisen hinta, koska teoksiin liittyy aina jokin tosi henkilökohtainen tunne tai muisto. Tähän päivään mennessä en ole halunnut myydä yhtäkään tällaista maalausta.

Lahjaksi sen sijaan annan paljonkin, varmaan jokaisella läheiselläni on joku tekeleeni, halusivat he niitä tai eivät.

Minna Lehmustalo

Babyshowerlahjasta bisnekseksi

– Tein babyshowerlahjaksi rakkaalle lapseni kummille kettutaulun, johon vauvan jalanjäljet voi painaa. Juhlissa tämä maalaus sai huomiota ja muutama kysely tuli, voisinko tehdä niitä lisää. 

– Siitä se sitten lähti! Aloitin toiminimen kesällä 2023. Kaikki tuotot käytin – ja käytän edelleen – välineisiin ja loput todella pienet summat markkinointiin. Samalla sain bannit Facebookin vauvaryhmiin ja opin, että mainostaminen on niissä kielletty. 😎 Totesin, että tarvitsen akuutisti lisää osaamista digitaalisen markkinoinnin parissa, ja että ilmaiset somekanavat eivät riitä yrityksen näkyvyyden lisäämiseksi.

Digitaalisen markkinoinnin asiantuntijakoulutuksen käynyt Minna Lehmustalo poseeraa onnellisten asiakkaidensa kanssa.

Tutkinto kolmessa kuukaudessa

– Tajusin syksyllä 2023, että minulla on vielä muutaman kuukauden verran pitämättömiä opintovapaakuukausia. Ehdin kolmessa kuukaudessa suorittaa Suomen Yrittäjäopistolla liiketoiminnan erikoisammattitutkinnon, jossa tutustuin muun muassa digitaalisen markkinoinnin työkaluihin ja suunnittelin sekä toteutin markkinointi- ja myyntikampanjat.

– Koulutuksesta oli hyötyä siinä, että sain paljon palautetta ja apua liiketoimintaani opiston ohjaalta. Sain jatkokehitysideoita, ja tutustuin markkinoinnin saloihin järjestelmällisesti. Itsenäisesti ilman koulun tukea tähän olisi varmaan mennyt vuosia – ja tuskin olisin saanut asioita tehtyä niin perinpohjaisesti.

– Opin paljon uutta markkinoinnin algoritmeistä ja siitä, miten pieni budjetti kannattaa parhaiten käyttää. Samalla sain vielä jatkaa kotielämää ja keskittyä toiminimeeni ennen vanhempainvapaan päättymistä ja työelämään paluuta.

– Tulevaisuus näyttää kiireiseltä. Tähän yritykseen voisi käyttää loputtoman määrän aikaa (ja rahaa). Minulla on valtava määrä ideoita jatkoa ajatellen, enää tarvitsisin aikaa toteuttaa ne. Haaveilen myös taideterapeutin opinnoista ja viimeistään eläkkeellä haluaisin vetää keramiikkapajaa lapsille. 

– Kiitos miljoonasti Suomen Yrittäjäopistolle tuesta ja avusta yritystäni kohtaan!! 🙏❤️

Sain paljon palautetta ja apua liiketoimintaani Yrittäjäopiston ohjaalta. Sain jatkokehitysideoita, ja tutustuin markkinoinnin saloihin järjestelmällisesti. Itsenäisesti, ilman koulun tukea, tähän olisi varmaan mennyt vuosia – ja tuskin olisin saanut asioita tehtyä niin perinpohjaisesti.

Minna Lehmustalo

Kirjoittaja

Minna Lehmustalo
taiteilija, yrittäjä (minimimimmi.art)

Minna Lehmustalo