Jere Eronen – Kehittämisohjelma toimivalle yrittäjälle, yrittäjyyden ammattitutkinto

Jere Eronen.

Tuholaistorjunnan asiantuntija ja yrittäjä Jere Eronen lähti yrittäjyyskoulutukseen haastamaan omaa ajatteluaan ja toimintaansa

Yhden miehen yrityksestä kohti kasvua

Kun tuholaistorjunta on kyseessä, harva yritys pystyy vastaamaan haasteeseen samalla asiantuntemuksella kuin Hyvinkäällä sijaitseva Pestman Oy. Vuodesta 2021 toiminut yritys palvelee asiakkaita Uudellamaalla, Kanta- ja Päijät-Hämeessä ja laajentaa nyt toimintaansa edelleen.

Perustamisen jälkeen yritys on kasvanut yhden miehen yrityksestä nelihenkiseksi ja liikevaihto on nousussa.

– Kolmetoista vuotta olen ollut alalla ja työskennellyt useissa yrityksessä ja nyt tässä sitten yrittäjänä. Päätin, että minulla on enemmän annettavaa, kun itse johdan yritystä, kertoo yrityksen perustaja, yrittäjä Jere Eronen.

Jere Eronen.

– Lähdin mukaan siltä kantilta, että haluan kyseenalaistaa omaa toimintaani. On ollut hyödyllistä keskustella ja saada uusia näkökulmia koulutuksessa, hän toteaa.

Yrittämisen haasteisiin tukea oman osaamisen kehittämisestä

Yrittämisessä on aina omat riskinsä ja haasteensa, joten jatkuvan kehittymisen merkitys on yritykselle tärkeää. Yrittäjä itse suorittaa parhaillaan yrittäjyyden ammattitutkintoa Suomen Yrittäjäopiston yrittäjyyskoulutuksessa Riihimäellä ja jatkaa osaamisensa ja yritystoimintansa kehittämistä.

– Liiketoimintasuunnitelman ja laskelmat tein yrityksen perustamisvaiheessa starttirahankin hakemista varten. Sen jälkeen yritys on kasvanut ja toiminta laajentunut, huomauttaa Eronen.

Kouluttautuminen kävi jo silloin hänen mielessään, mutta yrityksen alkuvaiheessa ei ollut mahdollisuutta sitoutua koulutukseen. Nyt, parin vuoden toiminnan jälkeen yrittäjyyskoulutus oli Eroselle looginen askel hänen urallaan.

– Lähdin mukaan siltä kantilta, että haluan kyseenalaistaa omaa toimintaani. On ollut hyödyllistä keskustella ja saada uusia näkökulmia koulutuksessa, hän toteaa.

Jere Eronen.

Kauppatorin haittalintujen torjuntaprojekti toi alalle

Tuholaistorjunnan alalta kokemusta Eronen on kerännyt monipuolisesti.

– Olen itse päätynyt alalle lintuongelmien kautta. Kauppatorin lokkiongelma aikoinaan vei minut tuholaistorjunnan pariin, ja siitä se kiinnostus sitten lähti, muistelee Eronen.

Yrityksen palvelut kattavat laajan kirjon tuholaistorjuntaa – aina haittalintujen hallinnasta erilaisiin ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin ja yhä lisääntyvään lutikoiden torjuntaan.

Nykyään lutikkatarkastuksissa on koira ohittamaton ammattilainen.

– Koira on paras teknologia tällä hetkellä lutikoiden osalta. Koiran nenä on korvaamaton. Se haistaa lutikat paikoista, joihin ihmisen silmä ei yllä.

Kiinnostus ja tarve palvelulle on ollut niin suurta, että yrityksellä on erikseen lutikoiden torjuntaan erikoistunut sivusto.

Jyrsijämyrkkyjen poistaminen kuluttajamarkkinoilta on tuonut yrityksen liiketoimintaan uutta näkökulmaa.

Yritykset ja taloyhtiöt arvostavat ammattitaitoa

Erityisesti elintarvikealalla toimivilla asiakkailla on tuholaistorjunta välttämättömyys, jotta niitä ei päädy valmistettavaan tuotteeseen. Sitä edellyttävät myös viranomaisten säädökset ja yhteistyökumppanien vaatimukset.

– Meillä on käytössä erilaisia rakenteellisia ratkaisuja ja nykyaikaiseen teknologiaan perustuvia älyloukkuja ja -ansoja. Yritysten osalta myös kartoitetaan liiketoimintaan liittyvät riskit tuholaisten ja haittaeläinten osalta, kertoo Eronen.

Erosen mukaan tuholaistorjunta-ala on kokenut muutoksia viime vuosina, kun jyrsijämyrkyt poistettiin kuluttajamarkkinoilta. Hän kertoo, että se on lisännyt ammattilaisten valvontaa ja tehostanut toimintaa. Se on tuonut myös liiketoimintaan uutta näkökulmaa.

– Vaikka taloudellisesti tiukkoina aikoina kuluttajat yrittävät ensin itse ratkaista tuholaisongelmaa, olemme huomanneet, että yritykset ja taloyhtiöt arvostavat ammattitaitoamme, jatkaa Eronen.

– Erityisesti ajanhallinnan ja oman persoonan analysointi ovat olleet hyödyllisiä. Yrittämisessä on aina taustatöitä, joiden tekemistä voi tehostaa ja parantaa ajankäyttöä.

Koulutuksesta syvempää liiketoimintaosaamista ja tehoa ajankäyttöön

Kun yrittäjyyskoulutusta Suomen Yrittäjäopistolla on nyt takana puolisen vuotta, Eronen nostaa parhaiksi puoliksi sen, että se on syventänyt hänen liiketoimintaosaamistaan ja antanut uusia työkaluja päivittäiseen yrittämiseen. Ajankäytön hän mainitsee ainaiseksi yrittäjän haasteeksi.

– Erityisesti ajanhallinnan ja oman persoonan analysointi ovat olleet hyödyllisiä. Yrittämisessä on aina taustatöitä, joiden tekemistä voi tehostaa ja parantaa ajankäyttöä. Pitää miettiä, mitä kannattaa itse tehdä.

Laskutuksen hän on juuri ulkoistanut. Siihen herättivät edellisen vuoden tilikauden loppumetrit. Eronen totesi kirjanpitäjän kanssa, että laskutuksen ulkoistamalla säästää merkittävästi aikaa muuhun työhön.

– On hyvä, että koulutuksen lähiopetustunnit pohjautuvat liiketoimintasuunnitelman eri kohtiin. Näin voi kehittää omaa toimintaansa käytännössä.

Vaikka olemassa oli alun liiketoimintasuunnitelma, Eronen otti urakakseen tehdä koulutuksessa yrityksen liiketoimintasuunnitelman puhtaalta pöydältä. Hän pitää hyvänä, että koulutuspäivien välillä tehdään laskelmia ja suunnitelmia omaan yritystoimintaan.

Yrittäjän kehittämisohjelmassa opiskelet innostavassa seurassa ja saat ideoita toisilta yrittäjiltä.

Yksinyrittäjälle toisten vertaistuki on tärkeää

Koulutuspäivissä hän kiittää keskustelun merkitystä ja mahdollisuutta vaihtaa ajatuksia toisten kanssa.

– Vaikka itselläkin on työntekijöitä, niin tämä on silti yksin yrittämistä. Ei ole kuitenkaan ketään toista, joka kantaa samanlaisen määrän vastuuta. On huolehdittava, että palkkapäivänä on tilille riittävästi katetta. Eivät muut joudu sellaista miettimään, pohtii Eronen.

Koulutus on auttanut myös verkostoitumaan ja saamaan vertaistukea, mikä on yrittäjälle korvaamatonta. Hän suosittelee koulutusta kaikille yrittäjille, erityisesti niille, jotka haluavat saada uutta perspektiiviä ja syventää liiketoimintaymmärrystään.


Yrittäjyyskoulutus toimiville yrittäjille pähkinänkuoressa

  • Koulutus sisältää 10 lähipäivää, joihin sisältyy vuorovaikutteisia luentoja ja ryhmäkeskusteluja.
  • Lähipäivien välillä opiskellaan verkkokursseilla yksilöllisen aikataulusi mukaisesti ja tehdään suunnitelmia oman yritystoiminnan hyväksi.
  • Lähipäivät keskittyvät yritystoiminnan eri osa-alueisiin, kuten myyntiin ja markkinointiin, talouden pyörittämiseen tai yritystoiminnan lainsäädäntöön ja riskeihin.
  • Koulutuksen aikana suoritetaan yrittäjyyden ammattitutkinto.
  • Oppisopimuksella koulutus on maksuton. Ilman oppisopimusta omavastuuhinta on 400 euroa.

Seuraavat toimiville yrittäjille suunnatut yrittäjyyskoulutukset alkavat

Varsinais-Suomessa 24.9.2024 Turussa
Kanta-Hämeessä 8.10.2024 Hämeenlinnassa
Keski-Pohjanmaalla 19.11.2024 Kokkolassa

Kysy lisää