Yhden asian liikkeitä

26.4.2024

SYOAgri blogi, yhden asian liikkeitä.

Strategisen johtamisen periaatteisiin tutustuva yrittäjä joutuu haasteiden eteen, kun eri asiantuntijat eri yhteyksissä julistavat oman osaamisalansa erinomaisuutta ja tärkeyttä yrityksen kilpailukyvyn varmistamisessa.

Henkilöstöjohtaminen on se kaikista tärkein johtamisen osa-alue. Ihmiset tekevät kaiken työn ja työntekijät voimavarana ovat kaiken menestymisen tärkein tekijä. Puhumattakaan yrittäjästä itsestään; eihän yritystoiminnasta mitään tule, jos yrittäjä itse ei osaa johtaa itseään.

Kuulokkeiden kuvake.
Kuuntele blogi tästä

Eipäs sittenkään. Laatujohtaminen on kaikista tärkein osa-alue. Jos laatu ei ole kunnossa, ei yrityksellä ole asiakkaita. Ja laaduttomuus ja ylilaatu; molemmat aiheuttavat kustannuksia. Ja jollei ole laatujärjestelmää, niin ei ole asiakkaita.

Tai hei, talousjohtaminen, se vasta onkin kaikista tärkein. Yritystoiminnassahan on kyse rahan tekemisestä omistajille. Miten voimme toimia, jos meillä ei ole talouteen priorisoivaa strategiaa? Jos eurot eivät riitä, niin ei ole yritystäkään.

Mutta emmehän me ole edes elossa, jossa emme juuri nyt harjoita vastuullisuusjohtamista. Vastuullisuuden täytyy tulla ensin, muut asiat vasta sitten. Bisnes as usual…aivan vanhanaikaista. Turha rimpuilla, kun koko ihmiskunta on tuhoutunut.

Ja seuraavaksi konsulttiareenalle saapuu tietojohtamisen asiantuntija, sitten digijohtajamarkkinointijohtaja ja mitä niitä nyt onkaan, kaikki omasta mielestään välttämättömiä ja elintärkeitä.

Pyrin edellä sarkasmiin. Ehkä ei pitäisi yrittäkään, kun se on kuulemma taitolaji.  Kaikki edellä mainitut liiketoiminnan vastuualueet täytyy kuitenkin yrityksessä hoitaa. Suurissa yrityksissä se onnistuukin ehkä, koska liiketoiminnan laajuus tuo mahdollisuuden jo henkilöstön osaamistasolla erikoistua. Yrityksessä on eri alojen asiantuntijoita vastuullisina ja ylimmän johdon tehtävä on johtaa koko orkesteri strategian mukaisesti tavoitteisiin.

Yksinyrittäjän ja pk-yrittäjän tilanne on toinen. Yrittäjän pitää osata päättää itse oman yrityksensä strategia, arvioida siihen tarvittavat voimavarat ja sitten toteuttaa tarvittavat toimet. Edellä mainituista liiketoiminta-alueista kaikki eivät voi olla painopisteenä yhtä aikaa. Kaikissa ei voi olla esimerkillinen ja edelläkävijä. Eikä maailman pelastaminen voi olla yksinyrittäjän missio. Ehkä kokonaisvaltainen johtaminen on se termi, joka kuvaa parhaiten vaatimusta hoitaa kaikki asiat tasapainossa eteenpäin.

No mitkä sitten voisivat olla yksinyrittäjän ja pk-yrittäjän prioriteetit kokonaisvaltaista strategiaa muodostettaessa? Minusta niitä on kaksi. Ensimmäinen on oman itsensä johtaminen. Eli johtaja/yrittäjä tuntee itsensä, voimavaransa ja unelmansa. Tähän liittyy se, että yrittäjä osaa määritellä yrityksensä tavoitteet. Ja heti toisena on talous. Talous siksi, että yrityksen toiminta loppuu kaikista äkkinäisemmin, kun rahat loppuvat.

Eiköhän vielä hyvin pitkään suurin syy liiketoiminnan lopettamiseen ole yrittäjästä itsestään lähtevät syyt tai rahojen loppuminen.

Ilkka Raukola

yritystoiminnan kouluttaja

ilkka.raukola(a)syo.fi

Tutustu Agrin koulutuksiin