Windows 10 loppusuora avautuu

11.5.2023

Windows 10 on edelleen yli 70% osuudella tuoteperheensä suosituin käyttöjärjestelmä, mutta se ei enää saa uusia toimintoja. Microsoft kertoi uutisen tukisivustollaan 27.4.2023 (Windows client roadmap update), että Windows 10 saa yhä tietoturvakorjauksia, mutta ei uusia ominaisuuksia. 

Samaten se kertoi kannustavansa voimakkaasti siirtymään Windows 11:een nyt, koska Windows 10 ei saa enää yhtään ominaisuuspäivitystä.  

Kampanjaan on liittynyt melko agressiivista luukuttamista windows 10 koneille sisältäen paniikinomaisesti kokoruutu ilmoituksia windows 11 siirtymisestä. 

Microsoft lopetti juuri Windows 10:n ladattavan version myymisen, mutta yhtiö toki lupaa tukea käyttöjärjestelmää tietoturvakorjauksilla aina lokakuuhun 2025 asti. 
Asian tiedottamisessa kävi pienehkö lapsus kun windows myynnin loppumisesta verkkokaupassa suomennettiin muotoon  
”31. tammikuuta 2023 on viimeinen päivä, jolloin Windows 10 on ladattavissa alennettuun hintaan”. Tämä johti väärinymmärrykseen siitä, että kymppi olisi saatavilla jatkossakin mutta ei alennettuun hintaan. Näin ei asia ole ja viime lokakuussa julkaistu ominaisuuspäivitys 22H2 jää Windows 10:n viimeiseksi versioksi. Windows 10 saa kuukausittaiset tietoturvakorjauksensa lokakuuhun 2025 saakka. 

Microsft julkaisi päivityksen Windows 11 -käyttöjärjestelmälle, joka tuo tekoälypohjaisen Bing-hakukoneen Windowsin tehtäväpalkkiin joillekin testi käyttäjille. Vaikka juttelevaa Bingiä voi pitää mielenkiintoisena, siihen luottaminen ainoana lähteenä ei ole vielä suositeltavaa. 

Jukka Hokkanen

IT-kouluttaja

jukka.hokkanen(a)syo.fi