Tieto johtamisen avuksi maatilalla

24.5.2023

Suomen Yrittäjäopiston Agri-tiimissä on noin kahden vuoden ajan perehdytty toiminnanohjauksen ja toiminnanohjausjärjestelmien maailmaan Toiminnanohjausta maatiloille -hankkeen avulla.

Hankeen toteutuksessa on ollut mukana Wikli Group Oy. Lähtöajatus on ollut, että maatila on monipuolinen, tuotteiden valmistukseen keskittyvä liiketoimintakokonaisuus, jossa eri prosessin vaiheista tuleva tieto pitää osata hyödyntää niin, että päällekkäisyyksiä ei synny ja että materiaalimassat kulkevat jouhevasti. Toiminnanohjaus on määriteltykin niin, että se on liiketoiminnan ohjausta tiedon avulla.

Kuulokkeiden kuvake.
Kuuntel blogi äänitteenä

Toiminnanohjausta maatilalla tehdään koko ajan, emme vaan sitä ehkä huomaa. Maatilayrittäjä hankkii etukäteen siemenet ja lannoitteet sen mukaan, mitä satoa tavoitellaan. Aika tarkkaan tiedetään myös, paljonko ja mitä rehua lehmille pitää antaa, jotta maitotuotos olisi haluttu. Usein tieto kiloista ja litroista on vain yrittäjän päässä, mapeissa tai omissa Exceleissä, muuten vaan hajallaan tai tieto ei kulje. Ehkä samaa tietoa kerätään monessa paikassa ja siirrellään tarpeettomasti.  Ei siis aivan optimaalinen tilanne.

Maatila voisi hyötyä kovasti koko liiketoiminnan kattavasta sähköisestä toiminnanohjausjärjestelmästä. Tämän tyyppisiä ohjelmistoja on markkinoilla useita ja kattavasti käyttöön otettuna ne yhdistävät ostovaraston hallinnan valmistuksen kautta myyntiin. Mukana voi olla myös työajan seurantajärjestelmä. Ohjelmistojen käyttöönotto vaatii sekä ajallista että rahallista resurssointia, mutta ennen kaikkea enemmän hyötyjen konkretisoimista, todellista tarvetta.

Suomen Yrittäjäopiston toiminnanohjausselvityksen tuloksia on kerätty seuraavaan osoitteeseen: www.maatilantoiminnanohjaus.fi

Nettisivulta löydät sekä erilaisten sähköisten toiminnanohjausohjelmistojen esittelyjä että jo käytössä olevien maatilojen ohjelmistojen esittäytymistä. Voit saada sivulta ideoita, miten lypsyrobotin tiedonkeruusta tai taloushallintaohjelmasta saisit enemmän irti tai miten saisit koko yrityksesi riskianalyysiin yhteen paikkaan. Nettisivulta löydät myös työajanseurantasovelluksen esittelyn sekä tietoa vuokratyövoiman kanssa asioimisesta. Sivun viimeisessä tallenteessa esittäytyy DataSpace ja maatilan kokonaisvaltainen datastrategia.

Webinaarit ja materiaalit -sivulta löydät hankkeen aikana selvitettyjen ja tutkittujen ohjelmistojen esittelyitä. Mukana on eri toimialoilla käytössä olevia sovelluksia sekä maatilayrityksille räätälöityjä tiettyjen aihe alueiden omia ohjelmistoja.

Tervetuloa tutustumaan esittelyihin!

Ilkka Raukola
yritystoiminnan kouluttaja
ilkka.raukola(a)syo.fi

Päivi Mäkinen
koulutuspäällikkö
paivi.makinen(a)syo.fi