Strategia on ruma sana

3.10.2023

”Rakkaus on ruma sana, kaipaus soi kauniimpana” laulaa Ismo Alanko. ”Strategia on ruma sana, suunnitelma kuulostaa mukavammalta” voisi olla agrikouluttajan versio samaan sanomaan. Strategia on sana, jonka löysään viljelyyn itsekin sorrun. Siitä on tullut melkein kuin välimerkki, sana, jolla voi kuvata mitä vaan edes vähän määrätietoista tekemistä. Mitähän strategia voisi tarkoittaa maatilayrityksessä?

Kuulokkeiden kuvake.
Kuuntele blogi äänitteenä

Sana strategia tulee kreikan sanasta sotaväki ja strategialla tarkoitetaan ”suunnitelmaa, jolla tavoiteltu päämäärä pyritään saavuttamaan”. Otetaanpa tarkasteluun määritelmästä sanapari ”tavoiteltu päämäärä” sekä sana ”suunnitelma”.

Ilman päämäärää ihmiset katoavat

Aivan elintärkeä maatilayritykselle on, että sillä on joku päämäärä. Koulutuksissa sitä kutsutaan visioksi. Vision pitää olla konkreettinen, mitattava ja haasteellinen. Mistä me muuten tiedämme, minne olemme menossa? Mistä muut voisivat tietää, minne yrittäjä haluaa yrityksensä viedä? Maatila on yritys, jonka sisällä ja ympärillä on joukko toisistaan riippuvaisia ihmisiä, joten joku päämäärä on oltava. Jollei päämäärää ole, niin ihmiset kaikkoavat. Tai ainakaan he eivät enää ole läsnä, mutta ovat ehkä paikalla. Yrittäjä jää yksin yritykseensä. Uskaltaisin väittää, että maatilayrittäjän kokemus yksinäisyydestä ja riittämättömyydestä ei johdu päämäärän ja oman tahtotilan puutteesta, vaan kyvyttömyydestä sitouttaa muut samaan päämäärään. Ja mitä kunnianhimoisempi visio on, sitä enemmän tarvitaan kaikkien sitoutumista.

Turhia liiketoimintasuunnitelmia ei kannata tehdä

Strategian toinen elementti on suunnitelma. Suunnitelma kuvaa sen, miten alkutilanteesta päästään edellä mainittuun visioon. Liiketoiminta- ja johtamiskoulutuksissa tehdään melkeinpä aina kirjallinen liiketoimintasuunnitelma siitä syytä, että kirjalliseen muotoon suunnitelmaa tehtäessä me pakotamme itsemme muotoilemaan kenties epämääräiset ajatuksemme ulkopuolisellekin ymmärrettävään muotoon. Mutta suunnitelman tekeminen ei ole tekniikkalaji, jossa hienoilla sanoilla korvataan tyhjä sisältö. Liiketoimintasuunnitelman tekeminen ei ole itseisarvo, vaan apuväline. Apuväline, joka ihan oikeasti toimii.

Mikä on maatilan strategia?

Maatilan strategia on kuvaus maatilayrityksen polusta kohti määriteltyä tavoitetta. Se on yhtä paljon kirjallinen kuvaus kuin myös tahtotila. Tahtotila, joka tarvitaan, jotta osataan reagoida eteen tuleviin tilanteisiin. Tahtotila, joka saa aikaa päätöksiä.

Osaatko sinä muotoilla oman maatilasi strategian sitä kysyttäessä?

Ilkka Raukola.

Ilkka Raukola
yritystoiminnan kouluttaja
ilkka.raukola(a)syo.fi

Tutustu Agrin koulutuksiin