Sitten, kun on aikaa

16.1.2023

Hyvä johtaja osaa johtaa yritystään yhteensovittaen taloudellisen, sosiaalisen, kulttuurisen ja ekologisen kestävyyden mukanaan tuovat tavoitteet

.  Hän on määritellyt arvot ja vision, johtanut visiosta strategian ja tehnyt kaikki tarvittavat toimintasuunnitelmat.  Kaiken hän on jalkauttanut niin, että jokainen työyhteisössä osaa sanoa arvot keskellä yötä, kesken unien tai kahden promillen humalassa. Johtaja tietää käyttökatevaatimukset, lukee osakeyhtiön tilinpäätöstä kuin Björn Wahlroos, huolehtii korkosuojaukset ja käy termiinikauppaa.

Kuulokkeiden kuvake.
Kuuntele blogi äänitteenä, klikkaa kuulokkeita.

Ja sitten tulee se siunattu hetki, kun lantakone menee jumiin, puimuri hajoaa pellolle, ukkonen lyö tietokoneet päreiksi tai aletaan rakentaa rehusiiloa tai asentaa aurinkosähköjärjestelmää. Tulee se arki, ja kaikki johtaminen unohtuu, on vain tämä päivä ja selviämistaistelu. Unohtuu, että on tullut luvattua tehdä urakointitarjous tiehoitokunnalle lumenaurauksesta tai että piti toimittaa se laskelma pankkiin. Ja hyvä johtaja ei olekaan enää se sanansa pitävä karismaattinen hahmo, vaan yrittäjä, joka lupailee liikoja eikä pidä kiinni sopimuksista. Ja mikä pahinta, ei ilmoittele mitään omista aikatauluhaasteistaan, vaan antaa muiden olla epätietoisina odottamassa.

Hyvä johtaja osaa arjenkin keskellä huomioida suuremmat suuntaviivat, ja osaa pistää asiat tärkeysjärjestykseen. Hän törmää harvemmin odottamattomiin asioihin, jotka sotkevat kaiken suunnitellun. Hän osaa huomioida ympäristön ja asiakkaat, jos joku asia muuttuu. Mutta ennen kaikkea hän osaa johtaa itseään.

Se, että aikataulut pettävät tai ei saa tehtyä sovittuja asioita, on pohjimmiltaan huonoa itsensä johtamista. Eli puuttuu itsetuntemusta ja itsekuria.

Hyvä johtaja osaa arjenkin keskellä huomioida suuremmat suuntaviivat, ja osaa pistää asiat tärkeysjärjestykseen.

 Mutta ei huolta, itsensä johtamisessakin voi tulla paremmaksi, oppia paremmaksi. Voi mennä koulutukseen. Mutta eihän se onnistu, kun on tuo lantakone edelleen rikki ja rehusiilo rakentamatta. Ehkä ensi syksynä sitten. Kun on aikaa.

Ilkka Raukola.

Ilkka Raukola

yritystoiminnan kouluttaja

ilkka.raukola(a)syo.fi

Tutustu Agrin koulutuksiin