Rohkeista ideoista uusia mahdollisuuksia

21.2.2023

Maatilayrittäjillä on tänä päivänä paljon uusia mahdollisuuksia, joilla voi parantaa maatilayrityksen tuottavuutta ja lisätä tulonlähdettä.

Usein parhaimmat ideat lähtevät liikkeelle juuri oudoilta tuntuvista, epätavallisimmista ja jopa villeistä ajatuksista. Tosin voi käydä myös niin, että moni hyvä idea jää kuitenkin kertomatta, koska pelätään sen olevan niin utopistinen, ”hullu”, vähäpätöinen tai että joku lyttää sen kuitenkin heti ensimetreillä.

Kuulokkeiden kuvake.
Kuuntele blogi äänitteenä tästä.

Leviltä ympäri maailmaa

Hyvänä esimerkkinä tällaisesta rohkeasta ajatuksesta syntyi perheyritys HaliPuu, joka yhdisti suomalaisen metsän ja virtuaalisen tekniikan. Tilan vanha isäntä ei raaskinut kaataa istuttamiaan, hakkuuvalmiiksi kasvaneita puitaan, vaan päätti tehdä siitä avoimen kokemuksen kaikille luonnonystäville ympäri maailman. Villi ja rohkea idea, joka avasikin täysin uusia mahdollisuuksia nykytekniikan avulla. Ja tulonlähteen siinä sivussa.

Usein parhaimmat ideat lähtevät liikkeelle juuri oudoilta tuntuvista, epätavallisimmista ja jopa villeistä ajatuksista.

Tekoäly avuksi

Hyödynsin itse tekoälyä tämän blogin kirjoittamisessa. Open AI -yrityksen lanseerama ChatGPT on ollut nyt vuodenvaihteen puheenaihe. Pitihän sitä testata. Laitoin hakusanoiksi: ”maatilayritys uudet ideat”. Vastaukseksi sain muutamia esimerkkejä maatilan kehittämiseen tähtäävistä ideoista ja uusista mahdollisuuksista, joita maatilayrityksillä on tänä päivänä, kuten

  • Uusi teknologia, esim. droneilla ja GPS-seurannalla voidaan parantaa tuotantoprosesseja ja lisätä tehokkuutta.
  • Maatilan energiatehokkuuden parantaminen: esim. aurinko- ja tuulivoimaloiden käyttöönotto voi vähentää maatilan energiankulutusta ja vähentää hiilidioksidipäästöjä.
  • Maatilan markkinointi: Maatilan tuotteiden ja palveluiden vahvistaminen ja niiden esilletuonti voi lisätä niiden tunnettavuutta ja kysyntää.
  • Tuotteiden jalostaminen: Maatilatuotteiden jalostaminen voi lisätä tuottoa ja antaa mahdollisuuden tarjota asiakkaille erilaisia tuotteita.
  • Verkostoituminen: Verkostoituminen muiden toimijoiden kanssa, kuten paikallisten ruokajärjestelmien, tuottajien ja kuluttajien kanssa, voi lisätä maatilayrityksen näkyvyyttä ja luoda uusia mahdollisuuksia.

Tärkeintä on löytää oma erityinen lähestymistapa ja hyödyntää olemassa olevia mahdollisuuksia parhaalla mahdollisella tavalla. Löytää ratkaisu, joka sopii juuri sinulle ja maatilallesi parhaiten.

Suurimmaksi osin ovat tuttuja asioita. Mutta voisiko näitä jatkojalostaa?

Mikä voisi olla sinun hullunrohkea ideasi?

Tärkeintä on löytää oma erityinen lähestymistapa ja hyödyntää olemassa olevia mahdollisuuksia parhaalla mahdollisella tavalla. Löytää ratkaisu, joka sopii juuri sinulle ja maatilallesi parhaiten.

Minna Rintamäki.

Minna Rintamäki

yritystoiminnan kouluttaja

minna.rintamaki(a)syo.fi

Tutustu Agrin koulutuksiin