Rakennusalalla on hiljaista, mitä tekisin? 

18.8.2023

Kesä on kääntymässä syksyksi ja mökkirakentaminen alkaa tältä kesältä hiipua. Rakennusalan työtilanteesta puhutaan ja kirjoitetaan julkisuudessa säännöllisesti. Työllistäähän se suoraan ja välillisesti satoja tuhansia Suomessa asuvia. Nyt rakennusalalle ennustetaan koko ajan vain hiipumista. Korkeat korot ja materiaalien saatavuusongelmat vaikuttavat niin, että rahoitusta hankkeille ei tahdo löytyä. Näin opettajan silmin katsottuna erityisesti sisustussuunnittelijoille näyttää olevan tällä hetkellä tavallista vähemmän töitä. Joillekin töiden väheneminen voi olla jopa tervetullut kovan työrupeaman jälkeen. Se antaa mahdollisuuden miettiä suuntaa ja omia mahdollisuuksia. Useimmille meistä töiden loppuminen ja siitä seurannut työttömyys on toki raskas isku ja ehdottomasti ei toivottu tuliainen.   

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ennusti toukokuussa, että rakentamisen määrä lähtisi kasvuun vasta 2025. Työ- ja elinkeinoministeriön kesäkuun 2023 työllisyyskatsauksessa on rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ”palkki” yleensä toiseksi pisin. Työ- ja elinkeinoministeriöllä on oma tilasto myös työvoimakoulutuksessa oleville. Siinäkin taulukossa em. rakennusala näkyy selvästi. Työttömyysjaksolla onkin usein hyvä lisätä vähän osaamistaan nykyiseen työhön tai kerätä lisäosaamista uutta työtä varten. Opiskelu antaa rytmiä ja ryhtiä päiviin ja samalla oma osaaminen lisääntyy. 

Suomen Yrittäjäopiston teknologiakoulutuksissa on erikseen rakennusten 3D mallinnukseen koulutusta Autodeskin Revit ohjelmalla. Koulutuksessa opit perusteita rakennusten tietomallinnuksesta eli BIM:stä. Lisäksi voit opiskella myös visuaalisempaa mallinnusta samalla ohjelmalla. Välttämättä sinulla ei työssäsi ole Revit ohjelmaa tai et ehkä ollenkaan ole tarvinnut suunnitteluohjelmaa. Silti opiskelu kannattaa aina. Työttömyysjaksolla on hyvä opiskella jotain uutta ja siten saada buustia omaan työnhakuun. Toisaalta on myös mukava palata, vaikka vanhaan työpaikkaan ja näyttää siellä käyttäneensä ajan tehokkaasti. Ja ihan vain itsesikin takia kannattaa opiskella. Se tunne, kun saat jonkun rakennuksen näyttämään ruudulla rakennukselta ja siitä saat vielä piirustukset irti, on hieno onnistumisen tunne ja sen haluaa kokea uudestaan. 

#syoteknologia #opiskelevaikka #syoteknologiablogi 

Markus Elo.

Markus Elo

teknologiakouluttaja

markus.elo(a)syo.fi