Opiskelu- ja urapolku kohti yrittäjyyttä

14.10.2021

Tomi Salo SYOblogissa.

Startup-yrittäjyys on tiimipeliä

Olen Tomi Salo, yksi Avaa Solutions Oy:n perustajista ja yrittäjistä – startup-kielellä hienosti muotoiltuna Founder and CTO.

Sain yrittäjän ammattitutkinnon valmiiksi viime kesänä, ja lupasin avata Suomen Yrittäjäopiston blogiin opiskelu- ja urapolkuani, joka on johtanut yrittäjyyteen.

Yrittäjyys on melkoinen maailma.

Mahdollisuus itsensä toteuttamiseen oli suurin motivaattori tälle tielle siirtymisessä “turvallisesta” suuryritysympäristöstä. En usko, että vastaavia työtehtäviä löytäisi mistään valmiina.

Eihän yrittäjyys toki ole pumpulissa kierimistä.

Haastavia tilanteita on jatkuvasti läsnä, joissa saa kaiken oman ja ympärillä työskentelevän tiimin osaamisen laittaa likoon (ja usein vielä venyä omien taitojen ylikin).

Olen onnekas yrittäjä siinä mielessä, että ympärillä on uskomattoman ammattitaitoinen ja motivoitunut tiimi, jonka ydinosaamisalueet menevät sopivasti ristiin keskenään. Yrittäjyys, ja varsinkin startup-yrittäjyys on tiimipeliä, ja yksin tässä lajissa tuskin pärjää.

Ympärillä on uskomattoman ammattitaitoinen ja motivoitunut tiimi, jonka ydinosaamisalueet menevät sopivasti ristiin keskenään.

Tomi Salo, Avaa Solutions Oy

Lukion jälkeen aloitin opinnot aikoinaan Teknillisessä Korkeakoulussa (nyk. Aalto-yliopisto), mutta nuoruuden tavoitteellisen urheilun myötä paikkakunnat vaihtuivat, ja päädyin lopulta Vaasaan. Vaasan yliopistosta valmistuin tuotantotalouden pääaineesta, jonka jälkeen siirryin suuryrityksen palvelukseen noin 8 vuodeksi.

Työskentely kansainvälisessä suuryrityksessä oli erittäin opettavaista, enkä varmasti pystyisi nykyistä tehtävääni hoitamaan ilman niitä oppeja, joita siltä matkalta tarttui. Kahdeksan vuoden ajan sain työskennellä tehtävissä, jotka jälkikäteen ajateltuna ovat olleet loistava korkeakoulu nykyiseen työhöni, samalla keräten oppia upeilta kollegoilta ja esimiehiltä.

Vaikka yliopistotutkinnon ja työuran kautta minulla olikin jo pohjia rakennettu vaativalle yrittäjän uralle, halusin silti käytännönläheistä oppia yrittäjän arkipäivän asioihin. Suomen Yrittäjäopisto tarjosi tähän mahdollisuuden ammattitutkinnon avulla, ja kun ohjelma ei vaikuttanut liian raskaalta tiiviin arkirytmin ohella, päätin osallistua koulutukseen.

Vahva suositus yrittäjän ammattitutkinnosta kaikille yrityksen perustamista suunnitteleville.

Tomi Salo, Avaa Solutions

Ohjelma tarjosi juuri sitä, mitä toivoinkin – käytännönläheistä oppia yrittäjän velvoitteisiin. Vaikka yliopisto mahdollisti itselleni monia asiantuntijaroolin taitoja, niin ruohonjuuritason käytännönläheisiä asioita yrittäjyydestä se ei itselleni juurikaan tarjonnut. Oli hienoa, että yrittäjän ammattitutkinto perustui juuri käytännönläheisyyteen ja yrityksen arjen pyörittämiseen.

Vahva suositus yrittäjän ammattitutkinnosta kaikille yrityksen perustamista suunnitteleville, vaikka teoreettista pohjakoulutusta olisikin hankittu muista väylistä!


Tomi Salo, Founder & CTO
Avaa Solutions, Oy