Mitä koulutuksesta jäi käteen?

16.8.2023

Koulut ovat taas alkaneet ja meillä Agritiimissäkin on melekonen haipakka. Opiskelu lähtee eka luokalta ja sitä jatketaan nykyään lähes koko elämän ajan. Mitä näistä kaikista opiskeluista jää mieleen ja miten niitä sovelletaan työelämässä? Mihin sinun valitsemasi tie on vienyt? 

Onko opiskelusta hyötyä käytännön työelämään? Osataanko opiskelun tuomaa tietoa soveltaa käytäntöön? Tätä opiskelua ja sen soveltamista olen mietiskellyt useasti, kun olen toiminut Agritiimissä. Opiskelun vaikuttavuus on merkittävä asia, sillä muutenhan se on oman ajan ja yhteiskunnan varojen tuhlausta, jos ei sitä osata hyödyntää.  

Kuulokkeiden kuvake.
Kuuntele blogi äänitteenä

Olen soittanut omille entisille opiskelijoille ja he ovat suorittaneet joko yrittäjän ammattitutkinnon tai johtamisen erikoisammattitutkinnon. Nyt on minullakin ollut mahdollisuus saada tietää, miten he ovat kokeneet opiskelusta saadun hyödyn. Koulutuksen aikana jokainen on tehnyt omalle tilalleen liiketoimintasuunnitelman, jossa suunnitellaan maatilan kehittämistä pitkällä aikavälillä.  

Soittojen aikana olen kysellyt suoria kysymyksiä ja saanut mielestäni rehellisiä vastauksia. Kysymykset ovat olleet lähinnä juuri opiskeluun ja siihen liiketoimintasuunnitelmaan liittyviä. Vastauksista on noussut esille kolme merkittävää asiaa. 

  1. He ovat saaneet omaan toimintaan uusia työkaluja ja hyödyntäneet laskelmapohjia myöhemminkin.  
  1. He ovat noudattaneet tekemäänsä liiketoimintasuunnitelmaa.  
  1. He ovat hyödyntäneet opiskelun aikana luotuja verkostoja edelleen ja tällä tavoin kehittyneet ja kehittäneet toimintaa.  

Nämä seikat ovat osoitus siitä, että maatalousyrittäjä, joka on opiskellut meillä, hän on saanut oman tilan käyttöön ja käytäntöön sopivaa koulutusta, jota on ollut helppo soveltaa omalle tilalle.  

Nyt viimein on selvinnyt minulle ja olen saanut konkreettisen palautteen siitä, että Agritiimin koulutukset ja kouluttaminen on osa Suomen maatilojen kehittämistä.  

Mikko Väntänen.

Mikko Väntänen

yritystoiminnan kouluttaja

mikko.vantanen(a)syo.fi

Tutustu Agrin koulutuksiin