Miksi maatalousyrittäjän on tärkeää huolehtia itsestään?

19.6.2023

Maatalousyrittäjän arki on täynnä intohimoa, haasteita ja tyydytystä. Olet sitoutunut tuottamaan ravintoa. Työsi on tärkeää. Mutta on yksi asia, joka helposti unohtuu, mutta on äärimmäisen tärkeä – sinun oma hyvinvointisi ja jaksamisesi!  

Kuulokkeiden kuvake.
Kuuntele blogi äänitteenä

Sinä olet tärkein voimavara 

Maatilan menestys ja kestävä maanviljelys ovat riippuvaisia sinusta. Ilman sinua ja hyvinvointiasi maatalouden tulevaisuus voi olla uhattuna. Huolehtimalla itsestäsi varmistat, että pystyt hoitamaan työsi parhaalla mahdollisella tavalla ja kestävästi pitkällä aikavälillä. 

Työsi on fyysisesti vaativaa. Pidä huolta fyysisestä terveydestäsi syömällä terveellisesti, liikkumalla ja nukkumalla riittävästi. Pidä huolta myös henkisestä hyvinvoinnistasi tekemällä asioita, jotka tuovat sinulle iloa ja rentoutumista.

Maatalousyrittäjä laittaa usein kaiken muun itsensä edelle. Sinun hyvinvointisi ja jaksamisesi ovat ratkaisevan tärkeitä. Sinä olet maatalouden sydän ja sielu. 

Ole tietoinen omista tarpeistasi ja rajoistasi  

Säät, sadot, markkinoiden epävakaus – nämä voivat aiheuttaa huolta ja paineita. Työ on usein intensiivistä ja vaativaa, mikä voi johtaa siihen, että työ alkaa hallita koko elämää. On tärkeää oppia hallitsemaan stressiä ja asettaa rajat, pitää huolta työn ja vapaa-ajan tasapainosta. Luo selkeä toimintasuunnitelma, delegoi ja priorisoi tehtävät auttaaksesi hallitsemaan työmäärää. Pidä mielessäsi pitkän aikavälin tavoitteet ja muista arvostaa työsi merkitystä. Tämä auttaa ylläpitämään motivaatiota ja jaksamista vaikeinakin hetkinä. 

Anna itsellesi lupa pitää vapaapäiviä tai lomia. Vapaa-aika antaa sinulle mahdollisuuden ladata akkuja, nauttia muista elämän osa-alueista ja ylläpitää tasapainoa elämässäsi. 

Pyri ylläpitämään sosiaalisia suhteita ja olemaan yhteydessä muihin maanviljelijöihin. Osallistu alan tapahtumiin, kursseille ja tilaisuuksiin, joissa voit jakaa kokemuksia, haasteita ja iloja muiden kanssa. Saat samalla vertaistukea ja uusia näkökulmia. Tämä auttaa sinua kehittymään ammatillisesti ja parantamaan tilasi tehokkuutta. Lisäksi yhteisöllisyys luo yhteenkuuluvuuden tunnetta ja auttaa jaksamaan vaikeina aikoina. 

Työ on usein intensiivistä ja vaativaa, mikä voi johtaa siihen, että työ alkaa hallita koko elämää. On tärkeää asettaa rajat ja pitää huolta työn ja vapaa-ajan tasapainosta. 

Sinulla on lupa huolehtia itsestäsi ja ottaa aikaa omalle hyvinvoinnillesi 

Sinun hyvinvointisi ja jaksamisesi ovat ratkaisevan tärkeitä. Sinä olet maatalouden sydän ja sielu. Kuuntele kehoasi ja mieltäsi, ja reagoi tarvittaessa. Huolehtimalla itsestäsi voit jatkaa maatilan menestyksekästä työtä pitkällä aikavälillä. Anna itsellesi lupa löytää tasapaino työn ja levon välillä, nauttia elämästä ja nauttia siitä, mitä olet rakentanut. Sinä olet maatilan tärkein voimavara! 

Minna Rintamäki
yritystoiminnan kouluttaja
minna.rintamaki(a)syo.fi

Tutustu Agrin koulutuksiin