Mietteitä sukupolvien jatkumoon liittymisestä

13.11.2023

Sukupolvenvaihdos lähenee jopa tuntuen välillä vaarallisen kovalta tahdilta, mikä väistämättä saa kysymykset kaiken toiminnan ympärillä lisäämään painon tuntua hartioilla.

Olen mieltänyt asian niin, että mikäli päätöksenteko ei tuntuisi jännittävältä, ei silloin kohteena olevalla asialla ole silloin suurempaa merkitystäkään. Jännittävyydellä en tarkoita pelkoa, vaan ennemminkin tervettä jännitystä ja innostuksella odottamista.

Kuulokkeiden kuvake.
Kuuntele blogi äänitteenä

Kehittelin itselleni ”tsekki”-listauksen, jonka toivoin auttavan omakohtaisessa valmistautumisessa liittyessäni sukupolvien jatkumoon.

Jatkamisen halu

Vaikka maatalous onkin elämäntapa, on hyvä muistaa, että jos jatkamisen päätös tehdään jonkun muun kuin oman itsensä kautta, tulee se näkymään myös lopputuloksena tilan toiminnassa.

Avoin keskustelu

Avoimuutta tarvitaan niin vanhemman isäntäparin ja jatkajan välillä kuin myös muiden perheenjäsenten välillä. Useimmiten tilakaupassa siirtyy kotitalo, joka on myös sisaruksien lapsuudenkoti, jolloin tulevaisuudessa moni dynamiikka perheen sisällä tulee muuttumaan.

Luopuja ei mielestäni saa liikaa vaikuttaa maatilan toimintaan enää kaupan jälkeen, mutta jatkajana on hyvä muistaa hyödyntää vuosikymmenien kokemusta, niin ei tarvitse hakata päätään jokaiseen ladon nurkkaan ensimmäisinä vuosina.

Jokainen ihminen tarvitsee tukiverkostoa ympärilleen, minkä vuoksi on myös tärkeä pitää huolta sisarusten välisestä avoimuudesta sukupolvenvaihdoksen ympärillä tapahtuvista tunteista ja ajatuksista.

Mikäli päätöksenteko ei tuntuisi jännittävältä, ei silloin kohteena olevalla asialla ole silloin suurempaa merkitystäkään.

Rehellisyys

Sukupolvenvaihdokseen valmistautuessa tulee olla itselleen rehellinen valinnoissaan. Mikäli tila on aina ollut esimerkiksi maitotila, ei se tarkoita sitä, että tilan tulee aina ja ikuisesti olla maitotila. Uuden yrittäjän tai yrittäjien myötä kyseinen tila aloittaa taas uuden elinkaarensa, mihin se ikinä sitten viekään.

Tilakauppaan liittyy todella paljon käytännön asioita, jotka tulee hoitaa ja siirtää vanhalta yrittäjältä toiselle. Silti on hyvä pitää mielessä, että asioita on tutkiskeltava ja makusteltava monesta eri perspektiivistä.

Kukaan ei voi sanoa, miten tulevaisuus tulee toteuttaa, vaan uutena yrittäjänä se polku on löydettävä itse. Se on selvää, että käytännön asiat määrittelevät monet toimintarajat, joiden sisällä päätökset tehdään, mutta silti aina on mahdollisuus muuttaa kurssia, jos sen kokee oikeaksi

Sukupolvenvaihdokseen valmistautuessa tulee olla itselleen rehellinen valinnoissaan

Lähde mukaan!

Meillä on käynnissä maatilan liiketoimintakoulutus vasta-alkaville maatilayrittäjille, ja haastan ehdottomasti SPV:tä suunnittelevat tai juuri toteuttaneet nuoret yrittäjät mukaan!

Opintojen avulla voit lisätä varmuutta omaan tekemiseesi ja pääset suunnittelemaan oman tilasi tarinaa. Kampanjaan kuuluu kokonaisuus taloutta, strategiaa ja johtamista sisältävä koulutuspaketti, joka nimenomaan antaa juuri oikeat eväät yrittäjyyden alkukynnykselle!

Lisätietoja kampanjasta:

Päivi Mäkinen p. 050 342 9350 /  paivi.makinen@syo.fi

Aleksi Kukkeenmäki p. 040 589 9596 / aleksi.kukkeenmaki@syo.fi

Sekä meidän nettisivuiltamme

Aleksi Kukkeenmäki.

Aleksi Kukkeenmäki yritystoiminnan kouluttaja
aleksi.kukkeenmaki(a)syo.fi

Tutustu Agrin koulutuksiin