Mietteitä osakeyhtiöitetyn maatilan alkutaipaleelta

8.3.2024

Mitä on hyvä ottaa huomioon mietittäessä maatilaosakeyhtiötä? Kysytäänpä asiaa vasta yhtiöittäneeltä tilalta, mitkä asiat heidän mielestään ovat erityisen huomion arvoisia osakeyhtiötä harkitessa.

Kuulokkeiden kuvake.
Kuuntele blogi äänitteenä

Tärkeintä on muistaa, että osakeyhtiöittämistä pitää harkita maatilan ja maatalousyrittäjän omista lähtökohdista. Aluksi on hankittava riittävästi tietoa ja osaamista päätöksenteon tueksi. Koska yrittäjä elää sitten päätöksen kanssa, on vastuu päätöksestä itsellä, pohtii Kalle, vasta osakeyhtiöitetyn kasvinviljelytilan isäntä. Marja ja Kalle kartuttivat omaa osaamistaan yhtiöittämispäätöksen tueksi itseopiskelemalla ja käyttämällä konsulttia. Heidän tilallaan yhtiöittämispäätöstä puolsivat kasvava maatalouden tulos ja investoinnit peltoihin.

Marja kertoo, että vaikka ennestäänkin tilalla on ollut yksityistalouden tilit ja yksityismenoihin käytetyn rahan määrä hyvin tiedossa, on silti osakeyhtiömuotoinen toiminta tuonut yksityistalouteen lisää ryhtiä. Osakeyhtiömuotoisen tilan tililtä voi maksaa vain yrityksen laskuja. Huomion ja hyvän suunnittelun arvoista on se, että osinkoja voi nostaa vasta tarkastetun tilinpäätöksen jälkeen, edellisen tilikauden voittovaroista. Käytännössä noin kolmannella tilikaudella on mahdollista nostaa osinkoja, jos kassassa on rahaa. Yksityistalouden menoihin ja velvoitteisiin kannattaakin varautua kerryttämällä kassaa ja puskuria ennen yhtiöittämistä, jotta yhtiöstä nostettava palkkasumma riittää.

Yhtiöittämispäätöksen tueksi tietoa ja osaamista.

Tilan kirjanpito on nyt muuttunut kahdenkertaiseksi ja arvonlisävero kuukausimenettelyyn. Maksuvalmiuden suunnittelua helpottaa ajantasainen kirjanpito ja budjetin toteumaa on vaivatonta seurata sekä suunnitella tulevaa.

Onko sinulle ajankohtaista maatilasi osakeyhtiöittäminen tai oletko jo yhtiöittänyt tilasi? Jos vastasit kyllä, Maatilasta osakeyhtiöksi -koulutushanke on tarkoitettu sinulle! Hankkeen webinaarit alkavat huhtikuussa. Ilmoittaudu mukaan pian, muutama paikka on vielä vapaana.

Katariina Kalliokoski.

Katariina Kalliokoski

yritystoiminnan kouluttaja

katariina.kalliokoski(a)syo.fi

Tutustu Agrin koulutuksiin