Maatilalla osataan katsoa kauas

25.10.2023

Ilmat kylmenevät ja maatilan töissä aletaan pikkuhiljaa siirtyä talviaikaan. Kiireisen kesäsesongin jälkeen voisi kääntää katsetta hiukan kauemmas ja miettiä, millaisella strategialla ensi vuotta ja miksei seuraaviakin kannattaisi lähteä viemään eteenpäin. Mitkä ovat mieleen tulevat haasteet ja millaisia menestymisen avaimia olisi maataloudessa ennakoitavissa lähivuosina? Vai voiko ja kannattaako nykyisessä maailmassa, jossa toimintaympäristö muuttuu nopeassa tahdissa enää suunnitellakaan kauaskantoisesti?

Kuulokkeet.
Kuuntele blogi äänitteenä

Pitkän aikavälin suunnittelussa on se vahvuus, että harkittujen muutosten teko reaktiona maatilan olosuhteiden muuttumiseen on aina mahdollista. Ratkaisevaa lienee se, miten nopeasti tilalla pystytään reagoimaan esimerkiksi myyntituotteiden hintamuutoksiin. Tyypillisesti maatilalla investoidaan pitkävaikutteisiin asioihin ja lukitaan sitä kautta tietyt toiminnat jopa vuosikymmeniksi.

Päämäärätietoisuus auttaa tulevaisuuden suunnittelussa

Maatiloilla on opittu katsomaan sekä lähelle että kauas. Vaikka tulevaisuuden ennustaminen on tunnetusti vaikeaa, on rauhoittavaa todeta, että jokainen yrittäjä muokkaa omaa ja yrityksensä tulevaisuutta tekemällä joka päivä valintoja. Jos etenemissuunta ja päämäärä ovat tiedossa, eivät toimintaympäristön muutokset pääse liiemmälti kääntämään maatilalaivan kurssia merkittävästi. Suunnitelmilla kun on tapana toteutua, sanotaan. Maatilayrittäjä voisi pitkän aikavälin suunnittelussa soveltaa vaikka kuuluisan suomalaisen rockpersoonan ajatusta: ”Sun pitää varoo, mitä sä haluut… se voi toteutua!”

Mikko Lääveri.

Mikko Lääveri

yritystoiminnan kouluttaja

mikko.laaveri(a)syo.fi

Tutustu Agrin koulutuksiin