Maailman paras ammatti

9.6.2025

Suomen Yrittäjäopisto on tänä vuonna ollut mukana Luonnonvarakeskuksen KAKE- Kalastuksen kehittäminen innovaatio-ohjelmassa tekemässä selvitystä sisävesillä toimivien kaupallisten kalastajien koulutustarpeista. Yrittäjäopiston kyseessä ollen, on painopiste luonnollisesti liiketalouteen ja yrittäjyyteen liittyvissä asioissa, ei kalastustekniikoissa. Työ jatkuu vielä tämän vuoden, mutta tässä muutamia havaintoja tähän mennessä tehdyistä haastatteluista ja keskusteluista.

Kuulokkeet.
Kuuntele blogi äänitteenä

Kaupallinen kalastus sisävesillä on harvoin kenelläkään päätoimi. Jos on, niin se on muikun kalastamista troolilla ja/tai nuotalla tai kalan jatkojalostus on hyvin pitkälle vietyä. Eli jatkojalostuskäytössä on elintarvikehuoneisto tai -laitos ja tuotteet ovat valmiita fileitä, säilykettä, kypsää kalaa (esim. savustettua), mätiä jne. Tuotteet myydään sitten itse kalatukkuihin, kauppoihin, ravintoloihin sekä yksityisasiakkaille. 

Sivutoiminen kaupallinen kalastus nivoutuu usein maaseudun tarjoamiin muihin liiketoimintoihin eli maa-, metsä- ja puutarhatalouteen. Tällainen monialainen maaseutuyritys hyödyntää erilaisia kasvukauden ja saaliskauden sesonkeja niin maalla kuin vesilläkin. Tällaisen monialaisen yrittämisen ominaispiirteenä ja osaamishaasteena on itsensä johtaminen, tekemisten priorisointi ja ajankäytön hallinta.

 

Kaupallinen kalastus sisävesillä on harvoin kenelläkään päätoimi

Kaupallinen kalastus on ammattina laji, jossa ollaan luonnossa, saadaan päivittäin onnistumisen elämyksiä, ollaan mukavien asiakkaiden kanssa tekemisissä, tuotteet saadaan kaupaksi hyvään hintaan ja koetaan olevan merkityksellinen osa suomalaista ruokaketjua. Mutta välillä sää on huono, saalista ei tule, ja tuotteesta saatava hinta on huono. Ja kalastalla itsellään on selkä romuna ja ranteet ja sormet kylmän ja rasituksen runtelemat. Yöunet ja muu palautuminen on jäänyt vähiin, loppuun palamista on havaittavissa ja perhesuhteet rakoilevat. Maailman paras ammatti- totesi kuitenkin eräs yrittäjä, jolla on kokemuksia alan sekä valo- ja varjopuolista.

…tuotteet saadaan kaupaksi hyvään hintaan ja koetaan olevan merkityksellinen osa suomalaista ruokaketjua

Ilkka Raukola

Elinkeinokalataloudessa on haasteita eikä niistä pienimpänä ole kannattavuus. Mutta jos homman osaa, niin ala tuo myös sivutoimisena mahdollisuuden hyviin tuntiansioihin. Alalla on tilaa ja järvikalalle ja ravulle on enemmän kysyntää kuin tarjontaa.

Kirjoittaja