Kiertotalous ja muoti

10.8.2023

Suomen Yrittäjäopisto kouluttaa monimuotoisesti mittatilausompelijoita Turussa ja Tampereella.  Koulutuksissa materiaalien kierrätys, vaatteen korjaus sen elinkaaren pidentämiseksi ovat osa kestävän tulevaisuuden opetussuunnitelmaa. Koulutus on inspiroivaa ja saa myös opiskelijan pohtimaan omia vaikutusmahdollisuuksiaan maapallon ekokriisiin.

Kun vaate valmistetaan vain tarpeeseen, huolellisesti laadukkaista materiaaleista ajattoman klassiseksi, sillä on pitkä käyttöikä. Suomen Yrittäjäopiston tavoitteena on koulutuksen kautta rakentaa ja tukea vastuullista yritystoimintaa ja työelämää.

Samaa mittatilausompelun ekologista ideologiaa ”tuottaa vain tarpeeseen ja ennakkotilausten pohjalta” käyttävät nykyisin enenevässä määrin myös monet omaa nimeään kantavat muotisuunnittelijat. Vaatesuunnittelulla on tutkitusti jopa 80 % ympäristövaikutus.

Suomen Yrittäjäopiston tavoitteena on koulutuksen kautta rakentaa ja tukea vastuullista yritystoimintaa ja työelämää

Euroopan Komission lainsäädäntäehdotus

Iloitsen Euroopan Komission 5.7.2023 antamasta lainsäädäntäehdotuksesta, joka koskee tekstiilien valmistajia ja maahantuojia. Sillä pyritään luomaan yhtenäiset säännöt tuottajavastuusta tekstiilituotteen koko elinkaaren huomioimiseksi, vähentämään tekstiilialan ympäristövaikutuksia ja samalla parantamaan alan työllisyyttä. Erityisen ilahduttavaa on, että myös kansainvälinen verkkokauppa kuuluisi tuottajavastuun piiriin. Tämä olisi omiaan lisäämään kotimaisen tuotantomme arvostusta ja mahdollisuuksia markkinoilla.

Tekstiilijätteen erilliskeräys

Tekstiilijätteen erilliskeräys on alkanut Suomessa 1.1.2023. Tämä velvoittaa myös tekstiili- ja muotialan yrityksiä silloin, kun tekstiilijätettä syntyy merkittäviä määriä.

Erilliskerättyä jätettä ei saa polttaa vaan materiaali on hyödynnettävä. Tästä huolimatta noin 60 % poistotekstiilistä (=omistajalleen tarpeetonta tekstiiliä, joka sisältää sekä uudelleenkäyttöön kelpaavat tekstiilituotteet, että käyttöön kelpaamattomat tekstiilijätteet) päätyy edelleen polttoon.

Ratkaisuja on löydettävissä lainsäädännöstä, teknologiasta, kiertotaloudellisesta liiketoiminnasta, kuluttamisesta, tahdosta ja asenteista.

Erilaisia kankaita

Paimion muotiviikot 26–28.8.

Mittatilausompelijamme osallistuvat Paimion muotiviikkojen muotinäytökseen 26.8. ja esittelevät taitojaan catwalkilla Pitsiä ja unelmia -kokonaisuudella. Opiskelijat suunnittelevat, värjäävät, kaavoittavat tuotteet ja ne valmistetaan kierrätetyistä materiaaleista.

Vastuullista muotia käsittelevä tapahtuma järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Paimion kaupungin toimesta.

Tervetuloa tutustumaan Paimion muotiviikoilla meidän valmistamiin tuotteisiin tai voit myös tutustua lisää Mittatilausompelijan koulutukseemme.

Anna Hannikainen

Anna Hannikainen
vaatetusalan kouluttaja
anna.hannikainen(a)syo.fi