Kaikelle on aikansa

13.3.2023

Kaikella liiketoiminnalla on elinkaarensa. Maatilayrityksessä elinkaari on vaikeammin sisäistettävissä, koska perinteet ja jatkuvuuden arvot ovat niin paljon mukana maatilan liiketoiminnassa.

Mutta maatilakin tulee tiensä päähän, jollei fyysisenä maatilayksikkönä, niin ainakin yrittäjänäkökulmasta. Tästä pitää huolen edelleenkin tuntematon ilmiö nimeltä kuolemattomuus. Mutta ei pohdita ihmiselon rajallisuutta liikaa.  

Kuulokkeiden kuvake.
Kuuntele blogi tästä

Liiketoiminnasta luopuminen on osa liiketoimintasuunnitelmaa 

Maatilayrityksen liiketoiminnan suunnittelussa tulee miettiä etukäteen, miten yrittäjä siitä aikanaan luopuu.  Tavoitteena on hallittu luopuminen ja tehtyjen määrällisten ja laadullisten panostusten kotiuttaminen korkojen kanssa. Mutta äkkinäisille ja ei-toivotuille muutoksille pitää myös uhrata ajatuksia.  Jos ei- toivotut kaikesta huolimatta konkretisoituvat, niin niiden edessä on hiukan helpompi olla, jos asiaa on edes hiukan pohdittu etukäteen.

Kerää eläketurvaa hyvissä ajoin 

Yleensä voitot kotiutetaan myymällä liikeyritys. Maatila myydään useimmiten oman perheen jatkajalle ja heti tuolle voittojen kotiuttamiselle tulee erilainen merkitys. Halu varmistaa jälkipolven pärjääminen on meillä inhimillinen sisäänrakennettu ominaisuus, joka parhaimmillaan takaa hyvinvointia sadoiksi vuosiksi. Jos spv halutaan tehdä jatkajalle mahdollisimman helpoksi, niin sitä suuremmalla syyllä siihen pitää varautua hyvissä ajoin, ehkä jo vuosikymmeniä ennen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yrittäjä pyrkii keräämään itselleen varoja ja varallisuutta pikkuhiljaa, vuosikymmenten ajan, sillä ajatuksella, että niistä saa eläkettä täydentävää tulovirtaa sitten kun on aika luovuttaa vetovastuu jollekulle muulle. Voiko jonkun konehankinnan hypätä yli, ja ostaa vaikka sijoitusasunto?  

Maatilat usein pirstoutuvat myytäessä

Verotilastojen kärjessä ovat vuosittain yrittäjät, jotka ovat myyneet yrityksensä ulkopuoliselle. Yrityksessä on nähty potentiaalia, jolla voidaan perustella hyvinkin korkea yrityskauppahinta. Maatilayrittäjiä noissa tilastoissa ei ole näkynyt. Vielä. Uskon, että sekin vielä nähdään. Mutta tänä päivänä ulkopuoliselle taholle myytäessä maatilasta saadaan usein se paras kauppahinta, kun se myydään lisämaaksi ja vaikka tonteiksi. Vaatii liian monen asian yhteensovittamista, jos esim. toimiva maidontuotantotila jatkaa maidontuotantotilana uusien omistajien johdossa.  

Konkurssikin voi olla osa yrityksen elinkaarta

Maatilayrittäjän liiketoiminnasta luopuminen voi olla myös pakon sanelema. Sitä ei toivo eikä tavoittele kukaan. Konkurssi tai vastaava voi sekin silti olla hyvä päätös yrityksen elinkaarelle, eikä automaattisesti tarkoita epäonnistumista. Jossain muualla konkurssin tehnyt yrittäjä on arvostettu, koska siellä arvostetaan sitäkin kokemusta. Ja usein toimintaympäristö vaan muuttuu niin paljon, ettei yritystoiminnan jatkaminen ole mahdollista.

Ilkka Raukola.

Ilkka Raukola

yritystoiminnan kouluttaja

ilkka.raukola(a)syo.fi

Tutustu Agrin koulutuksiin